mandag 30. mai 2011

Landbrød


Her har du en enkel oppskrift på et godt landbrød. Landbrød passer fint som matpakkebrød, men også til krutongerbruschetta og som tilbehør til middag. Oppskriften er til 3 brød (1,5l):

25 gr gjær
9 dl lunkent vann
2 ss maltekstrakt
3 ts salt
4 dl sammalt rug fin
1,5l hvetemel

Rør ut gjæren i litt av vannet. Tilsett resten av vannet og de øvrige ingrediensene. Elt forsiktig til melet er jobbet inn i deigen. La deigen stå i ca 15 minutter, så melet får tid til å trekke i seg fuktighet. Elt igjen i ca 10-15 minutter. Er deigen veldig klissete, tilsett litt mer mel. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1,5-2 timer.
Del deigen i 3 emner og form til kuler. Dekk til med plast og la deigen hvile i 30 minutter.
Form kulene til brød, som du legger i smurte brødformer. Evt. kan du forme avlange brød. Jeg liker å bruke former, for da er jeg sikker på resultatet. Etterhev brødene i ca 40 minutter.
Varm ovnen til den er 220 grader. Skjær grunne snitt med en tynn, skarp kniv, og sett midt i ovnen. Skru ned varmen til 180 grader og stek i 45 minutter.
Avkjøl brødene på rist, tildekket med et kjøkkenhåndkle.

* Hvis du skal steke flere brød samtidig, som jeg pleier å gjøre, kan du bruke samme steketemperatur som gjelder for de andre brødene. Jeg steker de fleste brødene på 180 grader varmluft, og det funker også for landbrød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...