onsdag 20. juli 2011

Barnas frokostfavoritter


Mine barn er ikke helt som alle andre når det gjelder matvaner. De spiser alt, og de liker det meste. Selv jeg blir overrasket noen ganger når jeg ser de lage brødskiver med masse grønnsaker på eller lage lyder når de spiser muggost. Jeg må nok si at gutta ikke ble født slik. :) Jeg kommer fra en familie der det ikke var tillatt å være kresen. Du spiser det du får, punktum. Og slik ble det i min egen familie også. Det var ingen selvfølge at mine barn skulle akseptere dette, jeg visste at jeg måtte jobbe for å få det til. Jeg var fast bestemt på at jeg IKKE skulle ha kresne barn. Jeg blir rett og slett kvalm og irritert når jeg får besøk av barn som ikke liker det ene og det andre og sitter og peller i maten. Ja, det er tomater i salaten og de skal du spise!!! Tomater dør du ikke av!!! Barn blir ikke født kresne, det er vi foreldre som gjør de kresne! Unntaket er selvfølgelig barn med matallergi, men det er noe helt annet.
Gutta var ikke begeistret over fisk og grønnsaker da de var små. Jeg likte ikke fisk da jeg var liten heller. Så hva gjorde jeg da? Jeg kamuflerte grønnsaker i tacolomper og fisk i gryter. Men man kan jo ikke spise taco og fiskegryte hver dag.... Jeg begynte å lese om mat. Jeg kjøpte kokebøker og fant oppskrifter på nettet som jeg satt og leste sammen med barna. De fikk velge oppskrifter og vi laget mat sammen. Vi snakket mye om mat. Det gjør vi fortsatt. Jeg tok med meg et fint blad fra Kiwi der det stod hvilke vitaminer de ulike frukt og grønnsaker inneholdt, og det var midt i blinken for to 5-åringer som var så opptatte av å bli store og sterke. Det samme gjelder fisk og den magiske Omega-3 som har vært så mye i media. Vi snakket veldig mye om hva vitaminer og mineraler var godt for, og det var utrolig morsomt da gutta ville at vi skulle kjenne på musklene deres etter at de har vært flinke og spist opp maten sin. Plutselig var det helt ok å fylle opp handlevognen med frukt og grønnsaker og fisk. Og nå tør jeg å påstå at mine 10-åringer kan mer om mat enn enkelte voksne og ihvertfall en gjennomsnittlig 10-åring.
Jeg vil ikke si at dette var lett å oppnå, veien hit var lang og krevde mye tålmodighet. Det krevde også at vi voksne måtte legge om våre spisevaner og være et godt forbilde. Nå har det gått 5 år og vi sitter fortsatt rundt spisebordet og snakker om mat. Vi er på ingen måte sykelig opptatte av mat, og nei, vi sitter ikke og teller kalorier. Vi lærer våre barn å ta riktige valg og vi lærer sammen med de. Og ja, vi koser oss med sjokolade og kaker hver helg, og av og til på hverdager. Vi skal ikke bare være flinke til å spise sunn mat, vi skal være flinke til å kose oss også! Vi har alltid sagt at alt er sunt, bare du spiser med måte. 
Det mest positive med denne prosessen er at vi holder oss friske. Guttene var ofte syke da de var små og jeg ble også lett smittet av dem. Etter at vi begynte å spise mye frukt og grønnsaker, lever vi i en helt annen verden.
Stå på og husk Gillian McKeith's 7-ganger-regelen: "Etter å ha spist samme mat 7 ganger, kommer du til å like den". :)))))
Her er guttas frokostoppskrifter:

Alexander's spesial:
1 brødskive
1 skive hamburgerrygg e.l.
1 skive gulost
2 agurkskiver
2 cherrytomater
orange paprikaskive
svart pepper

Legg hamburgerrygg og gulost på brødskiven. Del cherrytomatene i to. Lag øyne av agurkskiver og to tomathalvdeler. Bruk en tomathalvdel til nese og paprikaskive til munn. Den siste tomathalvdelen legger du ved siden av skiven som pynt. Lag bart, skjegg og hår med nykvernet svart pepper. Kos deg! Hilsen fra Alexander. :)

Christian's kornmo med brie
2 kornmokjeks (gjerne flere)
god brie i skiver
flytende honning

Legg en skive brie på hver kjeks og hell 1 ts flytende honning over. Veldig godt til te. Hilsen Christian. :)

2 kommentarer:

  1. Fint innlegg :) Linker inne på ett forum jeg, håper det er ok :)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...