fredag 22. juli 2011

Jordbærpai


Jeg passer på å bake nå som vi har ferie. Det er lov å spise kake på hverdager når man har ferie, og sykler 3-4 timer hver dag. :) Vi spiser mase jordbær og koser oss. Anbefales på det sterkeste! Jordbærene er søte og gode og kan nytes som de er, men gjerne med litt fløte til. Blir du lei av jordbær og fløte kan du lage denne deilige paien, spesielt hvis du venter gjester.
Jeg tok utgangspunktet i Jamie's paibunn og erstattet fyllet med hjemmelaget vaniljekrem og friske jordbær. Prøv du også!
Oppskriften er til en paiform, 28 cm i diameter. Anbefaler form med avtagbar bunn (fåes kjøpt på Jernia).

20 gr smeltet smør
330gr siktet hvetemel (ta deg tid til å sikte melet)
150 gr smør i små biter
frøene fra 1/2 vaniljestang
130 gr melis
en klype salt
2  eggeplommer

Hjemmelaget vaniljekrem
1 kurv jordbær

Smør paiformen med smeltet smør, og kle med bakepapir.
Ha hvetemel på et bakeunderlag. Lag en grop i midten og ha i smør og vanilje frøene. Kna godt sammen med hendene til smøret blir mykt. Sikt i melis og salt og arbeid deigen godt sammen. Lag en grop igjen og ha i eggeplommen. Kna forsiktig sammen til deigen blir smulete. Tilsett litt vann hvis deigen virker for tørr. Klem "smulene" sammen til du har en stor deigklump. Pakk deigen inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i 40 minutter.
Ta ut deigen og legg den mellom to lag plastfolie. Kjevle ut en leiv som passer til din paiform, den skal være ca 4-5 mm tykk. Ta av det øverste plastfolielaget, ta tak i deigen under, snu den opp ned og legg i formen. Press deigen godt ned i bunnen og rundt kantene. Brett overflødig plastfolie rundt formen. Fyll formen med ris eller bønner og la deigen hvile i kjøleskapet i 2 timer.
Sett stekeovnen på 190 grader.
Ta paien ut av kjøleskapet og erstatt plastfolien med bakepapir. La bakepapiret dekke kantene. Hell risen/bønnene tilbake i formen. Stek paien i 15 minutter. Ta av bakepapiret og kast risen/bønnene. Kle paikantene med aluminiumsfolie for å forhindre at de blir brent. Stek i ytterligere 5 minutter. Avkjøl paibunnen på rist. Ta bunnen ut av formen og legg over på et passende fat.
Fyll paien med vaniljekrem og pynt med jordbær.
Jeg prøvde å pensle bærene med smeltet jordbærgele men det ble totalt mislykket. Geleen rant nedover bærene og over vaniljekremen. Jeg endte opp med å helle geleen over paien og måtte vente til geleen stivnet. Veldig upraktisk når gjestene sitter med kaffekopp og venter på å bli servert kake. Neste gang dropper jeg gele!
God helg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...