tirsdag 30. august 2011

Hjemmelaget fiskesuppe


Ikke kast rekeskallet neste gang du skal ha reker til middag. Ha det oppi en pose og legg i fryseren til du skal lage fiskesuppe. Kjøper du en hel fisk, skjær av hode og ryggben og legg det også i fryseren. Det blir nemlig en kjempegod fiskekraft av rekeskall og fiskeavskjær, og det er ingen hokus pokus å lage den. Fiskekraft tar ca 40 minutter å lage og er fin å fryse. Da er det bare å tine den i kjøleskapet over natten, så har du en 100% hjemmelaget fiskesuppe til middag.
Her er oppskriften på både fiskekraft og suppe:

Fiskekraft:
 
rekeskall av ca 1 kg reker
olivenolje til steking
ca 1 kg fiskeavskjær
1 purre, kun det grønne, i skiver
1/2 løk, i biter
1/2 fennikel, i skiver
75 ml tørr hvitvin
1l vann
1 ts pepperkorn
3 laurbærblader
1 ss salt

Stek rekeskallet i olivenolje i noen minutter. Sett til side.
Ha litt olivenolje i en stor gryte/kjele og stek grønnsakene i 3-4 minutter. Tilsett rekeskallet og fiskeavskjær, vin og ca 1 liter kaldt vann. Ha i pepperkorn, laurbærblader og salt. Kok opp og la småkoke i 20 minutter. Fjern skum med en skje. Ta ut fiskeavskjær når kraften er ferdigkokt. Avkjøl og sil kraften. Da kan du enten lage fiskesuppe eller helle kraften i en passende beholder og sette i fryseren.

Fiskesuppe:
1 l fiskekraft
400 gr torsk,  i biter
2 neper, i terninger (kan sløyfes)
1/2 rød chili, finhakket
1/2 purre, det hvite, i skiver
3 gulrøtter, i strimler*
5-6 poteter, i store terninger
2 ss matyoghurt (kan sløyfes)
salt og pepper
frisk bladpersille, hakket
rømme til servering

Kok opp fiskekraften. Ha i neper, chili, purre, gulrøtter og poteter og kok i ca 20 minutter. Smak til med salt og pepper. La fisken trekke med de siste 10 minuttene. Rør i matyoghurt og smak til med salt og pepper. Strø litt hakket persille rett før servering.
Server fiskesuppen med en klatt rømme og godt brød til, for eks. byggbrød eller bondebrød. :)

2 kommentarer:

  1. Mona Anita, Kr.Sand5. februar 2015 kl. 16:02

    Hei og takk for kjempegode oppskrifter :)
    MEN, hva kan du anbefale i stede for vin i fiskekraften?
    Dette kun av økonomisk karakter og for event. å ha det i hus da jeg av og til får nyfisket fisk og vil lage kraften 'på sparket'

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! :-)
      Du kan godt sløyfe vinen eller erstatte den med eplejuice eller cider. Så deilig med nyfisket fisk! Heldig du :-)

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...