onsdag 17. august 2011

Spanakopita


Spanakopita er en typisk gresk rett som består av filodeig fylt med spinat, fetaost, egg og vårløk. Spanakopita kan lages i en stor langpanne, som jeg gjorde denne gangen, eller som små "pakker", det vil si at du enten lager ruller eller bretter deigen som en konvolutt. Dette skal jeg prøve neste gang. Retten er veldig fin å servere som lunsj eller en smårett. Til 4 trenger du:

1 pakke filodeig, ca 8-10 ark (ikke frossen)
smeltet  smør til pensling
250 gr spinat, grovhakket
2 sjalottløk, finhakkede
2 vårløk, i skiver
noen dillkvaster, finhakkede
2 egg
200 gr fetaost
75 gr revet parmesan eller pecorino
0,5 dl olivenolje
pepper
revet muskat

Bland de hakkede grønnsakene og dill i en stor bolle. Visp sammen eggene i en annen bolle. Smuldre fetaosten og ha i bollen med grønnsakene sammen med egg, parmesan og olje. Krydre litt med pepper og muskat. Rør godt til du har en jevn masse. Smak på fyllet og tilsett litt salt, hvis nødvendig.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Pensle langpannen med smeltet smør. Ta filodeig ut av pakken og legg på kjøkkenbenken med et håndkle over slik at den ikke tørker ut. Legg det første arket i langpanna og pensle godt med smør. Legg på et nytt ark og gjenta prosessen til du har brukt opp halvparten av filoarkene. Spre spinatfyllet over det siste arket og fortsett med resten av filodeig. Pensle godt med smør mellom arkene og spesielt det siste.
Skjær kryss i deigen. Det  holder å skjære gjennom 2-3 ark. Drypp litt vann over og stek spanakopita i 45-60 minutter til den er pent brun og fyllet har stivnet. Spanakopita er ferdig hvis den glir lett i panna når du rister på panna.
Avkjøl litt før du deler spanakopita i passende biter og serverer. :)

*Ønsker du høyere fyll, er det bare å doble oppskriften.
*Skal du lage små pakker, bruker du 2 filoark til hver pakke. Pensle godt med smør mellom arkene og på det øverste. Legg fyllet i midten av arket, ikke helt ut i kantene. Rull sammen til en rull eller brett sammen. Legg pakkene i formen/langpanna med skjøten ned og stek som beskrevet over. 

4 kommentarer:

 1. Mmmm, det så veldig godt ut! Minner meg litt om børek (?).
  Så fin header du har fått deg. :)

  SvarSlett
 2. Hei Trine! Ja, det er helt riktig. Spanakopita kommer fra burekfamilien. :) Hyggelig at du likte headeren, men jeg vet ikke hva jeg skla gjøre for at den skal fylle ut hele siden. Noen tips?

  SvarSlett
 3. Hei! Hvor kjøper man filodeig? :)
  Hilsen Helene

  SvarSlett
 4. Hei Helene! Jeg kjøpte filodeig på Meny. Den lå sammen med ferske pizzabunner.
  Hilsen Svetlana :))

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...