fredag 26. august 2011

Tiropita


Idag blir det ingen kake, men en deilig gresk rett som heter tiropita. Tiropita er trekantede "pakker" laget av filodeig med ostefyll. Noen bruker kun fetaost og noen blander feta med ricotta for en mildere smak. Tiropita kan spises som den er, for eksempel til lunsj eller som en lett mellommåltid, eller være en del av gresk smårettbord. Du finner flere greske smårettoppskrifter under etiketter -> gresk. Oppskriften er til 4 gode porsjoner. Vi hadde tiropita til lunsj og ble ganske mette alle sammen. Du trenger:

1 pakke filodeig, ca 8-10 ark (ikke frossen)
ca 100 gr smeltet smør

Ostefyll:
250 gr fetaost, smuldret
250 gr ricotta
2 egg, sammenvispet
svart pepper
litt revet muskat

Bland sammen ingrediensene til ostefyllet i en bolle.
Legg filoarkene oppå hverandre på en fjøl og skjær/klipp 3 striper på langs. Saks funker veldig bra. Da skal du ha 24-30 lange striper. Løft en stripe og legg den på et bakeunderlag/fjøl. Pensle godt med smør. Legg et par teskjeer med fyll i det venstre hjørnet. Og nå blir det morsomt! :) Ta tak i det fylte hjørnet og brett over diagonalt, dvs mot høyre slik at fyllet blir dekket med deig på begge sider og det begynner å ligne en trekant. Nå tar du tak i det høyre hjørnet og bretter inn mot deg, og da ser du at fyllet har blitt gjemt på den ene siden. Ta tak i høyre hjørnet igjen og brett over diagonalt, dvs mot den venstre siden. Ta tak i venstre hjørnet og brett inn mot deg. Fortsett å brette fram og tilbake.
Legg de ferdigbrettede trekantene med skjøten ned i en smurt ildfast form og pensle de godt med smør.
Stek tiropitaene på 180 grader i ca 20 minutter. Du kan velge om du vil servere tiropitaene varme eller avkjøle de litt først.
God helg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...