torsdag 29. september 2011

Butterdeig


Butterdeig kan brukes til mye: dessert, kaker, middagsretter etc. Butterdeig er ikke vanskelig å lage, hvis du har en god oppskrift. Jeg har Gordon Ramsay's oppskrift som jeg er veldig fornøyd med og vil dele med mine lesere.
Til 1,2 kg ferdig deig trenger du:

500 gr siktet hvetemel, gjerne italiensk mel Tipo 00 som er ment for butterdeig
1/2 ts salt
500 gr romtemperert usaltet smør i biter
1 ts hvitvinseddik
ca 3 dl iskaldt vann

Sett til side 10 gr mel.
Sikt sammen resten av melet og salt i en bolle. Smuldre sammen 50 gr smør og melblandingen til fine smuler. Dette kan også gjøres i en foodprocessor.
Tilsett eddik og tilsett vann litt etter litt mens du rører med en serveringskniv. Deigen skal være glatt og fin. Det er ikke sikkert du trenger alt vannet, og det kan hende du trenger mer. Pakk deigen godt inn i plastfolie.
Legg resten av smøret (450 gr) på et bakepapirark og strø over litt av melet som du har satt til side. Legg et bakepapirark over og klem ut smøret til et rektangel, 23 x 33 cm. Strø over litt mer mel hvis bakepapiret setter seg fast.
Sett deigen og smøret i kjøleskapet i ca 20 minutter.
Ha litt mel på et bakeunderlag og kjevle ut deigen til et rektangel, 25 x 35 cm. Deigen skal være litt større enn smøret. Hemmeligheten bak en vellykket butterdeig er å kjevle ut en jevn deig med rette kanter og hjørner. Hold hendene på endene av kjevlen og press ned like hardt på begge sider mens du kjevler.
Legg smøret midt oppå deigen. Deigen skal da stikke litt ut på sidene. Brett sammen deigen en gang (korte sider mot hverandre) og klem sammen kantene. Klem godt oppå deigen med kjevlen eller med hendene. Deretter skal du kjevle ut deigen kun i en retning til den er tre ganger så lang. Pass på at deigen ikke går i stykker og smøret stikker ut. Det er ikke farlig hvis det gjør det, men prøv å unngå det. :)
Brett den ene siden inn mot midten og brett deretter den andre siden over. Snu deigen 45 grader og kjevle ut igjen til deigen er tre ganger så lang. Brett deigen på samme måte som forrige gang. Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i ca 20 minutter. Deigen kan hvile litt lenger hvis det er varmt på kjøkkenet.
Pakk ut deigen og legg den på bakeunderlaget samme vei som den lå etter siste utkjevling. Kjevle ut deigen for tredje gang. Brett igjen. Og så bretter du deigen en gang til, men kun en gang på midten, som lommebok. Pakk inn i plastfolie igjen og avkjøl i kjøleskapet i 20 minutter.
Del opp deigen i passende porsjoner og bruk med en gang eller legg i fryseren til senere bruk.
Jeg delte opp min deig i 400-grams porsjoner. Deigen er veldig fin å fryse. Den tar ikke skade av å ligge i fryseren og blir like fin å jobbe med som nylaget. La deigen tine i kjøleskapet over natta :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...