mandag 5. september 2011

Hjemmelaget prim


Har du en brunostskalk som du ikke har hjerte til å kaste, men som du ikke vet hva du skal gjøre med? Her er svaret: lag prim! Hjemmelaget prim er bare sååååå godt! Den smaker deilig brunost og er ikke så søt som butikkprim. Ulempen med hjemmelaget prim er at den er tidskrevende. Du må ha minst 1 time til rådighet og du må stå/sitte og røre hele tiden. Var det verdt innsatsen? Ja! Kommer jeg til å sitte og røre prim i 1 time hver helg? Nei, jeg tror ikke det. Det har jeg rett og slett ikke tid til. Vi spiser ikke prim så ofte, så da er det ikke noe problem. Da kan jeg konkludere med at jeg kommer til å lage prim igjen hvis jeg har brunost til overs, og det skjer ikke så ofte, og jeg skal ta meg tid til det. Jeg kommer IKKE til å kjøpe prim igjen.

Her er oppskriften:

320 gr brunost (G35 eller fløtemysost eller begge deler)
1,5-2 dl melk*
3-4 ss melis
2 ts vaniljesukker

Del osten i små biter. Ha osten og melken i en kjele og varm opp på middels varme. Jeg kan regulere varmen på min stekeplate fra 1 til 9. Jeg varmet opp på 3 og skrudde ned til 2 da osten nesten var smeltet. Rør hele tiden. Prim skal ikke koke. Smak til med melis og vaniljesukker når osten er smeltet. Bruker du kun G35, må du ha i mer melis enn om du bare brukte fløtemysost. Smak deg frem. Varm prim smaker annerledes enn når den er kald. Brunostsmaken er mye sterkere når primen er varm. Du skal kun kjenne etter om den er søt nok. Og da er det bare å smøre seg med tålmodighet, finne en god stol eller krakk å sitte på, og fortsette å røre. Det tar ca 1 time før primen er ferdig. Det skal ikke være noen klumper eller flak i den. Jeg kokte prim på 2 i ca 30 minutter, skrudde opp varmen på 3 og kokte videre i ca 30 minutter. Jeg kunne helt sikkert kokt den på 3 hele tiden, og da ville kanskje koketiden vært noe kortere.
Hell primen over i en bakebolle og sett den i en kjele med kaldt vann. Rør til primen er avkjølt. Jeg har lest at hvis du avkjøler prim på denne måten, unngår du at den blir knudrete. Denne delen tok bare noen få minutter. Sett primen i kjøleskapet, gjerne over natta.
Neste dag smører du et tykt lag prim på hjemmebakt brød og koser deg. :)

*Tips: hvis du synes at primen er for tynn, har du i mer ost eller mindre melk neste gang. Er den for tykk, har du i mer melk.
* Du kan også lage prim med fløte, men da må du ha i mye mer fløte enn oppgitt mengde melk i oppskriften. Prim laget med fløte blir tykkere i konsistensen, mørkere i fargen, og smaker mer som fløtekaramell enn brunost. Jeg fjernet fløte fra oppskriften da jeg synes at prim med melk smaker bedre og er lettere å få til.

6 kommentarer:

 1. Dette så spennende ut. Jeg liker ikke Prim selv, men det gjør sønnen min, så kanskje dette må prøves. :-)

  SvarSlett
 2. Veldig god oppskrift, har allerede smakt opp halve kjelen :-)

  SvarSlett
 3. Så bra at oppskriften falt i smak! Hjemmelaget prim er farlig godt :)))

  SvarSlett
 4. Flott og grundig oppskrift. Liker at du gjør godt rede for varmenivå og tidsaspekt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Veldig kjekt å få tilbakemeldinger :)
   Hilsen
   Svetlana :)

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...