lørdag 17. september 2011

Krispie treats + div. masser og icing + kakedekorering


Krispie treats egner seg ikke bare til modellering men er også godt som snacks. Jeg brukte krispie treats til å lage bil og forsterker til Rune's bursdagskake og det var utrolig gøy. Det som ble igjen etter modellering delte jeg opp i små biter som ungene fikk som lørdagsgodteri. Dette syntes de var noe av det beste de hadde smakt på. Krispie treats er så enkelt som puffet ris blandet med smør og marshmallows. Her er oppskriften:

3 ss smør
284 gr marshmallows
6 kopper Kellogg's rice krispies

Smelt smøret i en stor kjele på lav varme. Tilsett marshmallows og rør til de er smeltet. Det skal ikke være noen klumper. Ta kjelen av varmen og bland i puffet ris. Rør forsiktig til alt er godt blandet. Massen stivner raskt, så ikke bruk for lang tid på å røre. Hell massen i en brødform eller annen form, avhengig av hva du skal bruke massen til. Ha litt olje på hendene og fordel massen jevnt utover formen. La massen stivne (ca 30 minutter) før du hvelver den over på en skjærefjøl og lar den stivne ytterligere i 1-times tid.
Skjær krispie treats i passende biter og kos deg. :)
Krispie treats er best samme dag, men kan med fordel fryses. Legg bitene i en lufttett beholder med bakepapir imellom. De tiner veldig raskt.


* Hvis du skal bruke krispie treats til modellering, velger du en form som er stor og høy nok til det du skal lage. Jeg hadde ikke en høy nok form til bilen, så jeg laget krispie treats i en form jeg hadde, lot den stivne, skjærte av en bit og la den på toppen. Massen er såpass klebrig at det ikke er noe problem å lime sammen flere deler. Da går det også an å reparere figurene hvis du, for eksempel, skjærer feil. Jeg laget bilen ved å klippe ut et profilbilde som jeg la inntil massen. Papiret satt seg godt på massen, så det var bare å ta en skarp og tynn kniv og begynne å skjære ut bilprofilen. Jeg målte sånn ca hvor bred bilen skulle være, skjærte av den overflødige massen og gjentok prosessen med bildet på den andre siden. Etterpå var det bare å finjustere for å få med bildetaljene. Til slutt skjærte jeg ut hjulene. Jeg laget hjulene litt mindre for at de skulle passe inn etter at de og bilen er trukket med fondant.
Du må alltid dekke figurene med buttercream icing før du trekker de med fondant for å få en jevnere overflate og for å få fondanten til å sitte godt på. Her er oppskriften på buttercream icing:

120 ml vegetable shortening (Crisco), fåes kjøpt på Ultra
120 ml mykt smør
1 ts klar vaniljeekstrakt, fåes kjøpt på Jernia (du må bruke klar for å få hvit krem)
ca 450 gr melis, siktet
2 ss H-melk (du kan også bruke lett)

Visp Crisco og smør i en bolle. Tilsett vaniljeekstrakt og visp videre. Tilsett melis i 4 omganger. Visp på medium hastighet. Skrap ofte fra sidene og bunnen. Icingen vil virke tørr etter at all melisen er blandet inn. Den skal være slik. Tilsett melken og visp til luftig krem.
Oppbevar icingen i en lufttett beholder i kjøleskapet til den skal brukes. Icingen vil holde seg i opptil to uker.
* Denne oppskriften gir ca 7 dl icing. Dette skal være nok til å dekke figurer og en kake.


Jeg foretrekker å kle kaker og figurer med marshmallow fondant da den er veldig elastisk og lett å jobbe med. MMF passer både til bløtkaker og sjokoladekaker. Bruk pastafarge hvis du skal farge MMF. Her er oppskriften:

200 gr marshmallows
2 ss vann
2 ss rapsolje
500 gr melis

Ha vann og marshmallows i en stor glassbolle og sett den i mikrobølgeovn i 1,5-2 minutter til marshmallows puffer opp.
Ha i olje og rør godt. Ha i melis, litt av gangen, og rør godt mellom hver gang. Når massen har blitt litt fastere, hvelver du den på et bakeunderlag, gjerne silikon, og knar inn resten av melisen.
Pakk MMF GODT inn i plast og oppbevar på et mørkt sted i romtemperatur. Den vil holde seg i minst 1 måned.Blomsterpasta er en mye vanskeligere masse å jobbe med. Den tørker VELDIG fort, men til gjengjeld kan du kjevle den veldig tynn og lage, for eksempel, vakre og naturtro blomster. Massen er veldig solid og blir steinhard når den er tørr. Jeg laget gitaren av blomsterpasta, lot den ligge og tørke over natta, og laget detaljene av både MMF og blomsterpasta. Her er oppskriften på blomsterpasta:

1 ss glukose, fåes kjøpt på apoteket
4 ss varmt vann
1 ss tragant
300 gr melis

Bland sammen glukose og vann.
Ha halvparten av melisen i en bolle og bland inn traganten. Hell glukosevannet i bollen og rør med en gaffel. Ha i resten av melisen, litt av gangen, og fortsett å røre med gaffelen. Når massen har blitt litt fastere, hvelver du den på et bakeunderlag, gjerne silikon, og knar inn resten av melisen. Massen er ferdig når den er fast, men fortsatt lite grann klissete. La massen hvile et døgn før bruk. Maismel er fint å bruke når du skal kjevle ut blomsterpasta.
Blomsterpasta skal oppbevares GODT innpakket i plast på et mørkt sted i romtemperatur. Holdbarheten er ca 1 måned.
Bruk pastafarge hvis du skal farge blomsterpasta.

For å lime sammen delene, anbefaler jeg at du bruker Royal Icing. Her er oppskriften:

1 eggehvite
1/4 ts sitronsaft
3,5 dl melis

Pisk eggehviten til den er hvit og luftig. Tilsett sitronsaft.
Sikt inn melis gradvis til icingen er fast, dvs at ringene etter vispen ikke siger sammen når du stopper mikseren. Ikke ha i for mye melis, ellers blir icingen for tørr og vanskelig å bruke.
Royal Icing tørker fort og funker veldig bra på alle sukkermasser/pastaer. Den kan også brukes til å dekorere med og lage figurer av, for eksempel broer til bryllupskaker. Royal Icing kan oppbevares i kjøleskapet, maks et par dager. Legg plast oppå icingen slik at det blir helt lufttett. Legg gjerne på lokk i tillegg.

God helg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...