lørdag 8. oktober 2011

Blåbærpai

 
Her har du en enkel og veldig god oppskrift på blåbærpai. Du kan bruke både friske og frosne bær. Frosne bær trenger ikke å tines først.

Mørdeig:

100 gram mykt smør

125 gram sukker
1 egg
250 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker

Fyll:
400-450 gram blåbær
4 ss sukker
2 ss potetmel
sammenpisket egg til pensling

Smør og sukker røres hvitt. Rør i egget. Sikt i hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Bland godt. Jeg pleier å helle deigen over på et bakeunderlag og kna med hendene.
Ta av 2/3 deler av deigen og kjevle ut en rund leiv som passer til en paiform, eller kakeform. Trykk deigen godt ned i formen og oppover kantene.
Fordel blåbærene over bunnen. Bland sammen sukker og potetmel og dryss over bærene.
Lag gittermønster av resten av deigen. Jeg pleier å kjevle ut et rektangel og skjære passe lange remser som passer til formen. Remsene skal være ca 1 cm brede. Husk også på å legge en remse rundt.
Pensle paien med sammenpisket egg.
Stekes ved 200 grader nederst i ovnen,  ca 25-30 minutter. :)

8 kommentarer:

 1. Så godt, og perfekt til høsten. Smart at man ikke trenger å tine bærene heller. Jeg må romstere litt i fryseren og se hva jeg finner. :-)

  SvarSlett
 2. Du kan også bruke syltetøy som fyll, hvis du ikke finner bær i fryseren :)

  SvarSlett
 3. Har planer om å forsøke denne i morgen. For å unngå kjeks-hendelsen på nytt har jeg i forveien tenkt å spørre om du har noen ekstra tips litt mer erfarne bakere tar for gitt? :P

  SvarSlett
 4. Hei Petter! Så hyggelig at du vil prøve denne. :) Det som er utfordringen med mørdeig er at det er vanskelig å beregne nøyaktig mengde mel på grunn av at egg varierer i størrelsen. Hvis du merker at deigen setter seg fast på bakeunderlaget/benken når du kjevler, må du ha i mer mel. Følg oppskriften og ha evt. litt mer mel på bakeunderlaget når du skal kjevle. Det gjør ingenting hvis deigen revner når du løfter den over i formen. Det er bare å lappe den sammen igjen. Det er ikke alltid så lett å kjevle ut en stor nok leiv. Er den for liten, kan du klemme ut den i formen til den passer. Er det ikke nok deig, tar du en bit av deigen du har satt til side. Klem ut biten til den er passe tykk og "lim" den der den skal være. Når det gjelder gitteret, må du passe på å ikke kjevle ut for tykke remser slik at du ikke går tom for deig før gittermønsteret er ferdig. I værste fall kan du lage mer deig. Bruker du friske eller frosne bær eller syltetøy?
  Hilsen Svetlana :)

  SvarSlett
 5. har ikke tilgang på friske bær av god kvalitet i nærheten, og har hatt uheldige opplevelser med frosne bær før. (masse frost på dem, tinte i deigen, alt ble soggy da den kom ut av ovnen :P) Tenkte nok jeg skulle prøve syltetøy denne gangen.
  Den ble dessverre utsatt til neste uka, da det plutselig dukket opp en farsdagskake til min mor i handleposene til helgen. Pai er jo best fersk, så jeg får lage den en annen gang når det ikke er en stor kake allerede tilgjengelig :)

  SvarSlett
 6. Syltetøy er veldig godt og paien blir garantert vellykket. Du kan ha i så mye syltetøy som du bare vil. Mine barn er veldig glade i blåbærsyltetøy og jeg bruker omtrent et halvt glass (stort) til en pai. Lykke til! :)

  SvarSlett
 7. Holder på å lage den nå. Ser kjempegod ut :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Lykke til!

   Hilsen
   Svetlana :-)

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...