mandag 24. oktober 2011

Fylt paprika og squash


Denne retten hadde vi ofte til middag da jeg bodde hjemme. Det er veldig enkelt og ikke minst billig å lage fylte grønnsaker. Du kan fylle det som fylles kan: paprika, squash, aubergine, poteter, søtpoteter, sopp, tomater etc. Fyllet kan også varieres i det uendelige.
Denne gangen laget jeg fylt paprika og squash etter mammas oppskrift. Til 4-6 personer trenger du:

10 hvite paprikaer, evt. tyrkisk paprika - fåes kjøpt bl.a. på Coop Obs, Meny og utenlandske butikker*
2 squash
1 kg karbonadedeig
2 dl ris
1 løk
1 ss smør
salt og pepper

Saus:
3-4 gulrøtter
innmaten fra squash
1 løk
1 boks hermetiske tomater
1-2 ts tomatpure
salt og pepper

smør
2 ss hvetemel
litt vann

rømme

Rens paprika. Kok opp vann i en stor kjele. Tilsett litt salt. Ha paprika i kjelen og kok i noen minutter til den begynner å bli myk. Den skal bare lettkokes for å være mer medgjørlig når du skal fylle den og ikke gå i stykker. Avkjøl.
Del squashen i to på langs og skrap ut innmaten. Ta vare på innmaten*.
Kok risen i ca 10 minutter. Den skal fortsatt være hard (lettkokt). Avkjøl litt.
Finhakk løken og stek i litt smør til den er myk og blank.
Bland karbonadedeig med ris og stekt løk. Krydre med salt og pepper.
Fyll paprika og squash og legg de fylte grønnsakene i en stor ildfast form. Kan hende du må bruke to former.
Til sausen river du gulrøtter og finhakker løk. Stek gulrøtter, innmaten fra squash og løk i litt smør til løken er myk og blank. Tilsett tomater og tomatpure. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over de fylte grønnsakene.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Smelt 1 ss smør i en liten stekepanne. Tilsett hvetemel og stek melet i et par minutter. Rør i 1-2 dl vann og kok opp. Hell melvannet mellom grønnsakene. Det skal ikke være for mye vann, bare litt for dampen sin skyld.
Fordel litt rømme på toppen av grønnsakene.
Stek grønnsakene midt i ovnen i ca 40-50 minutter, avhengig av hvor stor paprika du har. Ta ut en paprika, del i to og sjekk om kjøttfyllet er gjennomstekt. Er kjøttdeigen litt rosa, gi paprikaen 5-10 minutter til i ovnen.
Vi hadde ikke noe tilbehør til denne retten. Du kan gjerne servere godt brød eller grønn salat til, hvis du ønsker det.

* Jeg anbefaler å bruke hvit eller tyrkisk paprika da den har mye tynnere vegger enn vanlig rød eller grønn og trenger ikke så lang steketid. Paprikaen blir veldig fin og myk, noe jeg synes er vanskelig å få til med vanlig paprika.
* Velg paprika som er rund og tykk. En slik paprika er mye enklere å fylle og få til å stå pent i formen :).
* Innmaten fra squash kan også brukes i fyllet. Stek innmaten sammen med løk og bland sammen med karbonadedeig og ris.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...