tirsdag 11. oktober 2011

Pizzaoppskrift fra en siciliansk bonde


Rune og jeg har vært på sykkeltur på Sicilia i høstferien. Nok en gang valgte vi å reise med Oliven Reiser, noe vi kan anbefale på det sterkeste. Vi var en gruppe på 22 sykkelglade nordmenn som kom fra forskjellige deler av landet. Vi hadde kun to ting til felles: vi likte sykkelturer og vi var nysgjerrige på Sicilia. Turen gikk slik: Trapani-Marsala-Selinunte-Sciacca-Siculiana-Agrigento.
På vei fra Sciacca til Siculiana stoppet vi hos en bonde som dyrker Sicilias beste appelsiner, men de var dessverre ikke modne ennå. Appelsinene var fullt spiselige, de var ikke sure, men jeg var ikke fristet til å spise de. Appelsinhagen er bak meg og bonden på bildet. Appelsinene blir høstet i januar. Kanskje kommer de til Norge også? Bonden fortalte at det var umulig å beskrive hvor saftige appelsinene var, du drukner rett og slett i saften når du spiser de. Det var jo synd at vi ikke fikk smakt på de. Men vi fikk servert hjemmelaget pizza! Jeg måtte selvfølgelig spørre om oppskriften. :) Mor, to søstre og bonden tok med meg inn på kjøkkenet, satt meg på en stol og begynte å diktere. Bonden snakket godt engelsk og jeg kan litt italiensk matspråk, så det var ingen problemer på språkfronten. Det største problemet var at mor ikke hadde noen nøyaktige mengder. De diskuterte fram og tilbake og ble enige til slutt. Oppskriften er til 2 store pizzaer. I min ovn blir det nok 3. Du trenger:

500 gr hvetemel/brødmel
500 gr hvetemel Tipo 00 (fåes kjøpt på Ultra) - Du må ha Tipo 00
en klype sukker
100 gr gjær
1 dl olivenolje
lunkent vann
1 ts salt

Bland sammen mel og sukker. Rør ut gjæren i litt vann. Ha i litt mer vann og olje. Tilsett mel vekselsvis med mer vann. Vannet skal ikke være varmt, kun litt lunkent. Tilsett saltet mens deigen ennå er løs, men vent med det så lenge du kan. Deigen skal helst eltes for hånd, men du kan også bruke kjøkkenmaskin. Deigen skal være glatt og smidig. Den skal ikke sitte fast på hendene. Elt godt. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 30-40 minutter.
Dette er viktig: deigen skal ikke kjevles!!! Del deigen i 2 eller 3 biter og bruk hendene til å klemme og strekke den til passe størrelse. Deigen skal ikke være for tynn, heller ikke for tykk.

Pizzasaus:
olivenolje
tomatpure
finhakkede tomater
salt og pepper
oregano

Ha litt olje i en kjele. Rør ut tomatpure, tilsett finhakkede tomater og la sausen putre til den tykner. Jo lenger du lar den stå og putre, jo bedre blir den. Smak til med salt, pepper og oregano. 
Har ingen mengder her. Smak deg frem. Blir det noe saus til overs, kan du fryse den.
Sausen skal smøres veldig tynt på pizzaen. Har du på for mye, blir pizzaen bløt.

Pizzafyll:
Her kan du variere i det uendelige. Men pass på å ikke legge på for mye. Bonden sa at jo mindre du legger på, jo bedre vil pizzaen smake. Da får du kjenne smaken på hver enkelt ingrediens. Siciliansk spesialitet er pizza med squash og reker. Du kan velge om du vil ha tomatsaus på bunnen eller om du vil lage en hvit pizza (uten tomatsaus).
Stro revet ost over pizzabunnen. Fordel grovhakket squash over osten og sett pizzaen inn i ovnen. Reker legges på rett før pizzaen er ferdigstekt. De skal kun bli litt varme. Steker du rekene for lenge, blir de seige.

Pizza skal stekes på minst 250 grader. Velg den høyeste ovnstemperaturen. Jo varmere ovnen er, desto bedre blir pizzaen. Pizzaen er ferdig når den er brun under. Ikke bry deg om hvordan den ser ut oppå.


*Samme deigoppskrift kan brukes til focaccia. Husk på å helle masse olje over focacciaen når den er ferdigstekt. Det er oljen som gir smaken. Samme less-is-more-prinsipp her. Bonden foreslå følgende fyll til focaccia:
-løk og salt
-stikk ansjosbitene i hullene og legg på cherrytomater eller tomatskiver
-revet ost og hvitløk
-4 typer ost, for eksempel mozzarella, gorgonzola, parmesan eller provolone.
Her er beskrivelsen på hvordan du lager focaccia.

Kos deg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...