onsdag 19. oktober 2011

Zapekanka


Zapekanka er en russisk ostekake, som lages av den spesielle russiske osten, som jeg har beskrevet i dette innlegget. Etter et mislykket forsøk på å lage denne kaken med ricotta, bestemte jeg meg for å prøve med cottage cheese, og det funket.
Denne kaken er overhodet ingen dessertkake. Den er litt søt, men kan ikke sammenlignes med ostekaker vi er vant til her i Norge. Den ligner mest på en slags pudding. Zapekanka serveres, som regel, som et mellommåltid, gjerne til en kopp te. Kaken inneholder ikke bakepulver, og istedenfor hvetemel bruker man semulegryn. Her er oppskriften:

900 gr cottage cheese
4 store egg
2 dl sukker
2 ts vaniljesukker
120 ml semulegryn (8 ss)
rømme og sukker til servering
evt. syltetøy

Smør en springform, ca 26 cm i diameter, med smør og strø med semulegryn.
Sett ovnen på 190 grader.
Ha cottage cheese i en bakebolle og mos med en stavmikser til alle klumpene er borte. Osten vil fortsatt være kornete og det er helt greit.
Rør i egg, sukker, vaniljesukker og semulegryn.
Hell røren i formen, dekk til med aluminiumsfolie og stek på nest nederste rille i ca 40 minutter.
Ta av folien og stek i 30 minutter til.
Flytt kaken over på midterste rille og stek i ytterligere 20 minutter. Har du varmluft, kan du steke kaken på 170 grader de siste 20 minuttene.
Sjekk med kakenål om kaken er gjennomstekt. Den skal være brun på toppen. Er den fortsatt lys i midten, lar du den steke litt til.
Ta kaken ut av ovnen. Løsne ringen rundt uten å avkjøle kaken først. Kaken løsner lett både fra sidene og bunnen.
Hvelv kaken over på et fat, smør et lag rømme på toppen og strø over sukker.
Kaken serveres lunken med rømme og sukker. Melk eller te er perfekt drikke til kaken.
Er du ikke så glad i rømme med sukker, kan jeg anbefale rørte jordbær, blåbærsyltetøyeplemos eller honning som tilbehør. :) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...