søndag 13. november 2011

Eltefrie rundstykker, grove og fine, med og uten oliven


Jeg rakk aldri å poste et innlegg her igår da hele dagen gikk til shopping, mathandling og, ikke minst, forberedelser til farsdagen :). Det er utrolig koselig når guttene kommer til oss på morgenen med gaver til Rune, legger seg under dyna og ser forventningsfulle ut - de vet nemlig at det blir kake på senga. :) I år ble det gulrotkake med ostekrem med smak av lime. Mascarpone pannacotta til dessert ikveld står klar i kjøleskapet. Det gjenstår å lage forrett: kamskjell med risoni, og hovedrett: svinefilet med salsiccia og grønnsaksragu. Oppskriftene kommer på bloggen de nærmeste dagene.
For å gjøre litt ekstra stas på verdens beste far bakte jeg rundstykker til frokost imorges. Når rakk du alt dette?- spurte Rune. Da jeg stod opp!- svarte jeg. :))) Eltefrie rundstykker er rett og slett geniale!
Du rører sammen deigen kvelden i forveien, neste dag har du nybakte rundstykker i løpet av en halv time. Så utrolig godt og enkelt! Av utstyr trenger du to skjeer og et muffinsbrett. Du kan bruke både non-stick eller silikon. Jeg bakte både fine og grove rundstykker, med og uten oliven. Liker du ikke oliven, kan du prøve med soltørkede tomater. Runstykkene var myke, saftige, med litt sprø skorpe, og smakte kjempegodt. Anbefales på det sterkeste!


Til 12 grove rundstykker trenger du*:
5 gr fersk gjær
4 dl kaldt vann
350 gr hvetemel
75 gr sammalt rug fin
75 gr sammalt hvete fin
1 1/2 ts salt
ca 1/2 glass oliven, i skiver (kan sløyfes)Til 12 fine rundstykker trenger du:
5 gr fersk gjær
4 dl kaldt vann
500 gr hvetemel
1 1/2 ts salt
ca 1/2 glass oliven, i skiver (kan sløyfes)

Rør ut gjæren i vannet. Tilsett resten av ingrediensene unntatt oliven og rør raskt sammen med en spiseskje eller tresleiv. Dekk til med plast eller lokk og la stå på kjøkkenbenken over natten, ca 10-14 timer eller lenger. Deigen er ferdig når den har hevet seg noe og er boblete på overflaten.
Sett stekeovnen på 225 grader.
Strø litt hvetemel i bunnen av muffinsformene.
Rør deigen lett med en skje. Deigen er bløt, slik skal den være. Rør i olivenskivene ( jeg delte hele oliven i 3). Bruk to spiseskjeer til å fylle formene med. Det gikk ca 2 ss deig til hver form. Sett brettet inn i ovnen så fort den er varm. Deigen skal ikke etterheves.
Stek rundstykkene i 16-18 minutter til de er pent brune på toppen. Jeg brukte non-stick brett til de grove rundstykkene. og de var ferdige etter 16 minutter. De fine stekte jeg i silikonbrett, og de trengte et par minutter ekstra.
Avkjøl rundstykkene på rist.
God farsdag! :)

* Du kan bruke det melet du har i skapet istedenfor sammalt rug og hvete. Du kan også tilsette frø, solsikkekjerner, havre eller kli. Det skal totalt være 500 gr mel, hvorav minst 50 % bør være hvetemel. Resten bestemmer du. :)

2 kommentarer:

  1. Hei, kan man bruke tørrgjær istedet og isåfall hvor mye skal man bruke?

    SvarSlett
  2. Hei! Ja, du kan bruke ca 1/2 ts tørrgjær. :)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...