tirsdag 29. november 2011

Franske makroner


Jeg husker Rune bestilte en makron til dessert på en restaurant i Paris i sommer. Etter å ha spist en real middag hadde vi ikke så lyst på en stor dessert, men kun en liten søt sak til kaffen. Problemet er at det ikke finnes små desserter i Paris. :)))) Servitøren kom med en diger makron! Den var ihvertfall 3 ganger så stor som makroner vi er vant til. Vi klaget selvfølgelig ikke. :))) Den smakte fantastisk!
Dagens oppskrift er franske makroner, som jeg må innrømme, er lagt unna de herlighetene vi spiste i Paris. Tror jeg må reise tilbake og smiske til en av kokkene. :) Du trenger:

100 gr mandelmel*
200 gr melis
100 gr eggehvite
1 ts sitronsaft
30 gr sukker
noen dråper pastafarge, vanilje eller en stor ss kakao (kan sløyfes)

Mål opp eggehviter og la de stå på kjøkkenbenken i minst 1 døgn.
Vei opp ca 200 gr mandler siden de skal skåldes. Hell kokende vann over mandlene og la de stå i ca 10 minutter. Skåld mandlene.
Sett stekeovnen på 100 grader og tørk mandlene på et stekebrett i ca 1 time.
Mal mandlene enten i en mandelkvern eller kjøkkenmaskin. Mal gjerne 2-3 ganger for å få fint mel. Evt. kan du kjøpe ferdig mandelmel i for eks. helsekostburikken.
Sikt sammen mandelmel og melis i en bolle, evt. kan du kjøre alt sammen i en foodprocessor. Tilsett farge, vanilje eller kakao, hvis du ønsker det.
Pisk sammen eggehvite og sitronsaft til eggehviten begynner å stivne.Tilsett sukker i små porsjoner av gangen, og visp til du har en stiv skum.
Vend inn mandel- og melisblandingen i eggemassen i flere omganger.
Hell makronmassen i en sprøytepose med en rund tipp. Legg bakepapir på 2 stekebrett. Sprøyt ut rundinger, ca 3 cm i diameter, omtrent som 20-kr mynt. Ha gjerne god avstand mellom hver runding. Når du er ferdig med å sprøyte, kan du riste forsiktig på brettet for at luftboblene skal sprekke, evt. kan du bruke tannpirker.
La makronene stå og hvile i ca 1 time.
Sett stekeovnen på 160 grader.
Ha alltid et stekebrett under når du skal steke makroner, slik at de ikke blir brent på undersiden og ikke sprekker ved steking.
Stek makronene i ca 16 minutter.
Jeg pleier å ta bort stekebrettet og la makronene hvile på bakepapir på rist til de har blitt helt kalde, ca 1 time.
Fyll makronene med det fyllet du måtte ønske. Det er lettest å helle fyllet i en sprøtepose med en liten rund tipp og sprøyte ut fyllet. Makronene er veldig skjøre og kan gå i stykker hvis du bruker en skje eller kniv.
Jeg hadde fyll igjen etter gårsdagens baking, og brukte det.
La de fylte makronene stå litt i kjøleskapet til fyllet stivner.

Makronene er kjempefine å fryse. Legg bakepapir mellom lagene for at makronene ikke skal fryse sammen. De tiner veldig raskt.
Kos deg :)

* De grønne makronene på bildet er laget av 50 gr mandelmel og 50 gr pistasjmel. Pistasj males på samme måte som mandler. Ulempen med pistasjmakroner er at de blir litt flekkete. Forsøk evt. med mer farge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...