mandag 7. november 2011

Golubtsy eller fylte kålruletter på norsk


Rynker du også på nesa når du hører "kålruletter"? Vent til du har smakt på disse! Min mann var ikke så begeistret da jeg fortalte hva vi skulle ha til middag. For ham var kålruletter "sånne grå som ikke smakte noen ting" :) Gjett om han raskt forandret sin mening og spiste en stoooor porsjon til middag.:) Prøv du også!
 Til 4-6 personer trenger du:

1 kålhode, gjerne nykål
800 gr kjøttdeig
2 dl ris
1 løk
1 ss smør
salt og pepper
smør til steking

Saus:
smør til steking
3-4 gulrøtter, revne
1 løk, finhakket
1 stor rød paprika, i strimler
1 boks hermetiske tomater
salt og pepper
1 ss smør
2 ss hvetemel
litt salt
2 dl vann

Kok risen i ca 10 minutter. Den skal fortsatt være hard (lettkokt). Avkjøl litt.
Finhakk løken og stek i litt smør til den er myk og blank.
Bland kjøttdeig med ris og stekt løk. Krydre med salt og pepper.
Kok opp vann i en stor kjele. Legg kålhodet i kokende vann noen minutter så de ytterste bladene blir myke, da er det lettere å ta dem av. Løsne bladene fra stilkfestet og ta dem av så de ikke går i stykker.
Skjær av der bladene er tykkest.
Legg 1 stor ss kjøttdeig på hvert blad og brett sammen til en konvolutt. Brun kålrulettene raskt i en stekepanne med smør i. Legg rulettene over i en smurt ildfast form. Du kommer til å trenge to former.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Lag sausen ved å steke grønnsaker i litt smør til løken er blank og myk. Tilsett tomatene og kok opp. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over kålrulettene.
Smelt 1 ss smør i en liten stekepanne. Tilsett hvetemel og stek melet i et par minutter. Rør i 1-2 dl vann og litt salt, og kok opp. Hell melvannet mellom kålrulettene. Det skal ikke være for mye vann, bare litt for dampen sin skyld.
Stek kålrulettene midt i ovnen i ca 45 minutter. Sjekk om de er gjennomstekt ved å dele en på midten. Er kjøttdeigen litt rosa, gi retten 5-10 minutter til i ovnen.
Server kålruletter med godt brød til. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...