fredag 25. november 2011

Kokosboller


Disse kokosbollene er kjempegode. De er enkle å lage og du er garantert et vellykket resultat. Kokosbollene er luftige, men samtidig faste inni, akkurat som de skal være. Noen bruker kjeks under, jeg gjør ikke det. Jeg synes at de blir minst like gode uten. Dessuten er det nok med det sukkeret som er i bollene. Kokosbollene er fine å fryse. Lag en porsjon nå, fordel i frysebokser og sett i fryseren, så har du godteri til jul. Perfekt, hvis du vil stresse minst mulig med juleforberedelsene.

Jeg glemte å telle hvor mange boller det ble, men det ble nok. :) Du trenger:

6 eggehviter (M )*
1 ts vaniljesukker
450 gr sukker
9 gelatinplater
0,7 dl kokende vann

400 gr kokesjokolade
ca 70 gr delfiafett
kokosmasse

Legg gelatinplatene i kaldt vann.
Pisk eggehvitene stive. Pisk i vaniljesukkeret. Pisk deretter i sukkeret, litt etter litt, ca 1-2 ss av gangen. Pisk godt mellom hver gang. Fortsett å piske et par minutter etter alt sukkeret er blandet inn. Sukkeret vil ikke bli helt oppløst, og det gjør ingenting. Det løser seg opp når du tilsetter gelatinen.
Klem vannet ut av gelatinplatene. Rør ut gelatinen i kokende vann. Avkjøl litt.
Hell gelatinvannet i eggemassen i en tynn stråle mens du pisker. Jeg avkjølte ikke gelatinen godt nok denne gangen og massen ble veldig tynn. Da var det bare å sette bollen i kjøleskapet i noen minutter til massen stivnet litt. Ikke vent for lenge!
Finn frem en sprøytepose og en tipp du liker. Jeg pleier og sette sprøyteposen ned i en høy målekopp og brette posen over koppkanten. Da blir det mye enklere å fylle posen. Hell massen i posen og sprøyt ut passe store topper på et bakepapirkledt brett, som passer inn i kjøleskapet. :) Har du ikke en sprøytepose, kan du bruke to skjeer. Sett bollene i kjøleskapet mens du smelter sjokoladen.
Smelt delfiafett og sjokolade over et vannbad. Løsne bollene fra bakepapiret ved hjelp av en skarp kniv eller spatula og dypp i sjokoladen, evt. legg bollene på en gaffel e.l. og hell sjokoladen over. Jeg har kjøpt meg et Candy Dipping sett fra Wilton, som funket utmerket og anbefales på det sterkeste! 
La sjokoladen renne av litt før du setter bollene tilbake på bakepapiret. Strø over kokosmasse før sjokoladen stivner.
Sett kokosbollene i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.
Koksboller skal oppbevares kaldt. Oppbevar dem gjerne i fryseren. De tiner veldig raskt.

* 1 M eggehvite veier ca 34 gr. Til denne oppskriften trenger du ca 204 gr eggevhite.
Ett egg består av ca 57% eggehvite. Du kan da lett regne ut hvor mange egg du trenger, hvis du for eksempel har små eller XL. Jeg hadde XL egg og brukte 5 stykker.

Her er oversikt over de ulike størrelsene og vekten:

     S (small) 45-53 g =  ca 28 gr eggehvite
     M (medium) 53-63 g =  ca 34 gr eggehvite
     L (large) 63-73 g =  ca 39 gr eggehvite
     XL (ekstra large) 73-78 g = ca 43 gr eggehvite

God helg! :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...