onsdag 2. november 2011

Ovnsstekt hel laksDet var tilbud på hel laks på Meny for et par uker siden. Fiskene så så fine ut at jeg måtte ta med meg en hjem. Vi har ofte laksefilet til middag, men hel fisk blir det ikke mye av. Det tar litt lenger tid å steke en hel laks enn filet, og det er nok grunnen til at vi ikke har det så ofte. Men hva med helgene? Da har jeg jo tid! Det må jeg huske på. Du kan nesten ikke sammenligne laksefileter og en hel fisk.
Steker du en hel laks innpakket i folie, får du en fantastisk saftig og smakfull fisk, som nesten smelter på tunga. Til og med guttene sa at ovnsstekt hel laks var den beste fisken de hadde spist. :)
Oppskriften er til 6-8 personer, men det går fint å dele fisken i to og steke den ene biten og fryse den andre. Du trenger:

2-2,4 kg laks
olivenolje
salt og pepper
2 sitroner
dill eller persille
1 hvitløk

Sett stekeovnen på 220 grader.
Skjær av halen og finnene på fisken. Tørk den godt med papir.
Kutt i skinnet på skrå med ca 2 cm mellomrom. Krydre fisken med salt og pepper både oppå og inni. Hell over litt olivenolje og gni oljen og krydderne inn i fisken.
Del hvitløksbåter i to på tvers. Skjær sitroner i skiver.
Finn frem en ildfast form eller langpanne som passer til fiskens størrelse. Kle formen med et dobbelt lag aluminiumsfolie. Hell litt olivenolje over alumimiumsfolien. Fordel ca en halv sitron, dill/persille og halvparten av hvitløksbåtene i formen. Legg fisken over.
Fordel resten av hvitløksbåtene, halvparten av resterende sitronskiver og dill/persille inni fisken.
Legg resten av sitronskivene oppå fisken.
Drypp litt olivenolje eller legg noen smørklatter over hele fisken. Fold folien rundt fisken slik at det blir et luftig, men tett telt over.
Stek laksen midt i ovnen i 30-60 minutter, avhengig av hvort stort fiskestykke du har.
La laksen hvile litt før servering. Server gjerne med stekte grønnsaker. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...