fredag 9. desember 2011

Lussekatter


Det er Sankta Lucia på tirsdag, og det betyr baking av lussekatter! :) Har du, i likhet med meg, ikke tid til å bake på mandag, kan du bake i helgen. Disse herlighetene er nemlig veldig fine å fryse. La de tine på kjøkkenbenken natt til tirsdag, så har du deilige lussekatter til frokost på Luciadagen. Har du tid, kan du gi de 3 minutter i stekeovnen (150 grader). Da får du nesten nystekte lussekatter.
Denne oppskriften er virkelig god. Du får fine, myke og luftige lussekatter med deilig smak av safran. De er langt ifra tørre og harde butikklussekatter. Du må bare prøve. Oppskriften er til 80 lussekatter, men kan fint halveres:

100 gram rød gjær
1 l H-melk
2 gram safran*
2 ss kokende vann
2 egg
300 gram sukker
1 ts salt
2 ts kardemomme
2 ts vaniljesukker
2 kg hvetemel
300 gram romtemperert smør
rosiner
sammenvispet egg til pensling

Ha safranen i en liten skål og hell over det kokende vannet. La safranen stå mens du varmer opp melken.
Hell melken i en kjele og varm opp til den er fingervarm.
Smuldre gjæren i en stor bakebolle. Hell over melken og safranen.
Ha resten av ingrediensene unntatt smøret i bollen og elt i ca 8-10 minutter til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i ca 10 minutter til. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.
Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
Hell kokende vann over rosiner, og la de stå mens deigen hever. Rosinene vil da bli mykere og bedre å spise når lussekattene er stekt.
Ha deigen på kjøkkenbenken og del i 4 emner. Denne deigen er ikke klissete og er veldig fin å jobbe med. Perfekt til små barnehender. :)
Del hvert emne i 20 biter. Trill bitene til sprekkfrie bolle, og deretter til pølser, som du former til lussekatter, snurrer, slanger, hjerter, eller det du måtte ønske.
Legg lussekattene på bakepapirkledte stekebrett, dekk til med kjøkkenhåndkle, og etterhev i ca 45 minutter.
Pensle lussekattene med sammenvispet egg før steking. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 10 minutter, evt. varmluft 205 grader. Jeg brukte varmluft da det var mest tidsbesparende.
Avkjøl lussekattene på rist og kos deg!
God helg! :)))

* Det er viktig at du bruker safran for å få den riktige smaken. Safran fåes nå kjøpt på Meny, ellers pleier apotekene å ta inn safran rett før jul. Kjøp gjerne god og dyr safran, hvis du har mulighet. Handler du noen ganger i Sverige, anbefaler jeg at du kjøper safran på apotek der. Safranen er mye billigere i Sverige. 0,5 gram koster ca 40 SEK. På apoteket på Nordby får du dessuten kjøpt safran av meget god kvalitet. Får du ikke tak i safran, kan du erstatte den med gurkemeie. Du vil få den riktige fargen, men smaken vil være annerledes.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...