lørdag 31. desember 2011

Nyttårskalkun med spennende tilbehørGODT NYTT ÅR!!!
Takk for året som har vært. Nå ser jeg frem til året som kommer.... ;) Ønsker alle mine lesere og mine kjære og nære et fantastisk år fullt av glede, lykke og kjærlighet!!!

Helstekt kalkun har blitt en tradisjon hos oss, lik som i mange andre familier. Det blir en slags ekstra feststemning når en diger fugl kommer på bordet. Utfordringen med kalkunen er å få den saftig. I motsetning til kylling, er kalkun en mye magrere fugl, og kan lett bli tørr. Jeg er ingen fan av stuffing og masse stæsj. Jeg liker enkle oppskrifter, som gir meg den konsistensen og den smaken jeg er ute etter. Hva er vitsen med masse stuffing, når kjøttet er tørt og seigt? Det er best å konsentrere seg om kjøttet og få det perfekt stekt, og heller servere det sammen med spennende tilbehør, synes jeg. Det var nesten sånn at jeg holdt på å gi opp kalkunen før jeg så "Christmas with Gordon" ifjor. Etter å ha prøvd hans oppskrift, var det ikke lenger behov for å lete etter den ultimate oppskriften. Gordon Ramsay er min helt! :)
Jeg brukte samme oppskrift i år, og kommer garantert til å gjøre det neste år også. Til kalkunen serverte jeg saus og stekt bacon med rosenkål, også laget etter Gordons oppskrift. Jeg må også si at ingen av oss orket å spise rosenkål før vi laget den etter denne oppskriften. Baconet tar rosenkålen opp til nye høyder. Er du også skeptisk til rosenkål, må du gi denne oppskriften en sjanse. :) I tillegg til Gordons godsaker hadde vi ovnsstekte grønnsaker. Her er oppskriftene:

Kalkun:
1 kalkun, ca 5 kg
salt og pepper
2 gule løk, delt i to
1 sitron, delt i to
1 hel hvitløk, delt i to horisontalt
6 laurbærblader
olivenolje
8 baconskiver

375 gram usaltet smør, romtemperert
1 ss olivenolje
revet skall og saft av 2 små eller 1 stor sitron
3 hvitløksfedd, presset
en liten bunt bladpersille, hakket

Sett stekeovnen på 220 grader.
Ha smør i en stor bolle, krydre med salt og pepper. Du kan også bruke vanlig smør, men da sløyfer du saltet. Tilsett olivenolje og rør godt. Tilsett sitronsaft og -skall, presset hvitløk og hakket persille. Rør til alt er godt blandet. Det gjør ikke noe om sitronsaften vil skilles fra smøret.
Ta innmaten ut av kalkunen, den skal ikke brukes. Strø salt og pepper inni kalkunen. Fyll opp kallkunen med løk, sitron, hvitløk og 2 laurbærblader.
Løsne skinnet fra den ene enden av brystet med hendene og fortsett videre oppover. Gjør det samme fra den andre enden. Vær forsiktig, så ikke skinnet revner. Når alt skinnet fra brystet er løsnet, fortsetter du utover lårene. Løsne så mye skinn du klarer.
Fordel halvparten av smøret under skinnet på brystet og lårene. Det holder om du legger små baller av smør inn under huden. Masser deretter kalkunen slik at smøret blir jevnt fordelt utover. Stikk 4 laurbærblader inn under skinnet til slutt.
Legg kalkunen over i en langpanne. Tørk over med kjøkkenpapir. Fordel resten av smøret over hele kalkunen. Det gjør ikke noe hvis smøret ikke vil feste seg. Bare legg noen klatter her og der. Krydre med salt og pepper, og drypp litt olivenolje over hele kalkunen.
Sett kalkunen inn i stekeovnen. Stek i 10-15 minutter.
Ta langpanna ut av ovnen. Øs sjyen over kalkunen, og legg baconskivene på tvers av brystet. Øs sjyen over kalkunen igjen.
Senk temperaturen ned til 180 grader, og stek kalkunen videre i ca 2,5 time. Beregn 30 minutter pr kg. Øs sjyen over kalkunen med jevne mellomrom.
Sjekk kalkunen 30 minutter før den er beregnet ferdigstekt. Stik en pinne eller en tynn skarp kniv i den tykkeste delen av låret. Hvis væsken som kommer ut er rosa, stek kallkunen i 15 minutter til, og sjekk igjen. Er væsken klar, da er kalkunen ferdig. Er den fortsatt rosa, gi den ytterligere 15 minutter. Årets kalkun veide ca 4,7 kg og var ferdig etter 2 timer.
Legg kalkunen over i en annen form og skjær av den tynneste delen på vingene og halestykket. Spar disse til sausen. Sett formen på et lunt sted, og la kalkunen hvile mens du lager sausen og tilbehøret, minst 45 minutter. Jo lenger kalkunen får hvile, jo saftigere blir den. Den trekker nemlig til seg stekesaften mens den hviler.
Husk å ta bort laurbærbladene før du deler opp kalkunen.

Saus:
bacon, løk, siton, vingene og halestykket fra kalkunen
3 rosmarinstilker
3 tomater, hakkede
1 l god tørr cider
6 dl god kyllingbuljong
salt og pepper
2 ss ristede valnøtter

Grovhakk baconet og ha det i en stekepanne. Stek baconet et par minutter.
Hakk løken og sitronen og ha i panna sammen med 2 rosmarinstilker og tomater. Stek alt sammen i 1-2 minutter. Tilsett vingene og halestykket og stek videre i noen få minutter.
Ha i cider, og la det koke i noen minutter. Hent formen som kalkunen hviler i, og hell sjyen i panna. La sausen koke til den er redusert til halvparten.
Ha i buljong og kok opp. Skru ned varmen litt. Mos grønnsakene med en potetmoser, og la sausen småkoke i ca 20 minutter. Ta panna av varmen.
Hell sausen gjennom en finmasket sil over i en kjele. Klem ut sjyen med baksiden av en tresleiv til slutt, for å få med så mye væske som mulig.
Ha en rosmarinstilk i sausen og la den stå og trekke.
Hvis du synes at sausen virker for tynn, kan du enten koke inn den litt til eller tilsette litt mel.
Ta ut rosmarinstilken og smak til med salt og pepper rett før servering.
Finhakk valnøtter, eller kjør de raskt i en blender. Tilsett nøttene i sausen. Kok opp og server.

Ovnsstekte grønnsaker:
4 gulrøtter
2 pastinakker
2 persillerøtter
1 liten kålrot
1 squash
15 poteter
salt og pepper
olivenolje

Skrell og skjær grønnsakene i terninger. Squashterningene kan gjerne være litt større. Ha alt i en stor langpanne. Krydre med salt og pepper. Ringle over olivenolje. Bland alt godt. Det er lettest å gjøre det med hendene.
Stek grønnsakene midt i ovnen ved 200 grader i ca 45 minutter. Rør om etter ca 20 minutter.

Rosenkål og bacon:
800 gram rosenkål
150-200 gram bacon
100 gr kastanjer (kan sløyfes)
1 ts olivenolje
salt og pepper
sitron- elelr limesaft

Vask og rens rosenkålen. Ta av alle dårlige blader, vær kritisk.
Kok opp vann i en kjele, ha i salt, og kok rosenkålen i 2 minutter. Hell av vannet.
Skjær baconet i mindre biter. Ha olivenolje i en stekepanne og sprøstek baconet. Krydre med pepper og evt. salt.
Tilsett rosenkålen og stek til den begynner å bli pent brun. Det tar bare noen få minutter. Du vil se når den er ferdig.
Hakk kastanjer og tilsett i panna omtrent samtidig som rosenkålen. De skal stekes i kun 3 minutter, ellers blir de til mos. Jeg brukte ikke kastanjer ifjor, og heller ikke i år. Jeg vet ærlig talt ikke hvor jeg får tak i de. En ting jeg vet er at rosenkålen smaker veldig godt uten. :)
Drypp litt sitron- eller limesaft rett før servering.
Nydelig! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...