tirsdag 20. desember 2011

Panettone


Panettone er en italiensk julekake, som ligner litt på norsk julekake. Forskjellen er at man bruker eggeplommer og mye smør i deigen, og former kaken som en høy kuppel. Deigen skal være myk, luftig og bløt samtidig.
Kaken kommer opprinnelig fra Milano og har fått sitt navn fra en baker Toni. Toni var veldig forelsket i ei ung dame Lucia, som gikk forbi bakeriet hans hver dag. Han bestemte seg for å bake et spesielt brød til henne for å lokke henne inn. Toni brukte flere måneder på å sette sammen den perfekte oppskriften, og han lyktes. Herav navnet "Pane di Toni".
Jeg spurte ei italiensk dame da vi var på ferie i Italia om hun visste om en god panettoneoppskrift. "Panettone?- sa hun. "Nei, panettone kjøper vi hos bakeren. Det er ikke vanlig å bake panettone hjemme." Etter å ha kjøpt to tørre og fæle kaker i butikken her i Norge, bestemte jeg meg for å bake selv. Jeg søkte litt på nettet og satt sammen min egen oppskrift, som jeg er veldig fornøyd med.
Kaken ble bakt igår, og jeg hadde tenkt å kun smake på den og fryse resten til jul. Slik gikk det ikke. Halvparten av kaken ble spist opp på bare noen få minutter, og vi ble fort enige om at denne ikke skal i fryseren! Vi skal kose oss ikveld også. :) Hjemme hos oss er det slik at vi koser oss med julekaker og godteri i hele desember for å forlenge julen. Hvem sa at man skal spare kaker til julaften? :))))

Her er panettoneoppskriften:

50 gram gjær
4 dl lunken lettmelk eller vann
4 eggeplommer
150 gram sukker
1 ts salt
4 ts vaniljesukker, evt. 1-2 ts vaniljeekstrakt
650 gram hvetemel, helst Tipo OO
200 gram usaltet smør, smeltet
revet skall av 1 sitron
revet skall av 1 appelsin (kan sløyfes, hvis du bruker apsikat)
100 gram rosiner, helst sultanas (lyse, store rosiner - fåes kjøpt i utenlandske butikker)
200 gram assortert kandisert fruktskall
melis til pynt

Ha gjær og melk i en bakebolle. Tilsett eggeplommer, sukker, salt og vaniljesukker. Sikt i hvetemel.
Elt godt til du har en fast og jevn deig. Tilsett smeltet smør og elt videre til smøret er blandet inn.
Ha i revet sitron- og appelsinskall, rosiner og fruktskall. Elt forsiktig for å ikke knuse rosinene. Deigen er ferdig når alt er godt blandet. Elting tar totalt ca 10 minutter.
Dekk bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i ca 1 time.
Kle en ildfast form eller springform, ca 20-24 cm i diameter med bakepapir. Formen skal helst være 15-20 cm høy. Har du ikke en slik form, kan du forhøye formen ved å feste aluminiumsfolie eller bakepapir på sidene. Jeg smurte sidene med litt smør og brukte bakepapir. Det funket veldig bra. En gryte kan også brukes.
Ha deigen på et bakeunderlag. Denne deigen er fet og klistrer seg ikke til hendene og bakeunderlaget. Kna deigen et par minutter. Form deigen til en rund bolle og legg i formen.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i ca 1 time.
Lag et kryss på toppen av kaken med en skarp kniv.
Stek panettone nederst i ovnen ved 180 grader i ca 1 time - 1 time og 15 minutter. Kaken skal være brun på toppen og sidene.
Avkjøl kaken i formen. Panettone er veldig luftig og myk. Tar du den ut av formen med en gang, kan den bli klemt sammen og gå i stykker.
Strø litt melis på toppen før servering.
Kos deg! :)))
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...