torsdag 1. desember 2011

Pepperkaker

 
Idag er det 1. desember, og barna kan endelig åpne den første pakken i julekalenderen. I tillegg til hjemmelaget julekalender med nyttige og ikke fullt så nyttige gaver, har vi nå som tradisjon å lage pepperkakejulekalender.
Det betyr at vi baker pepperkaker 30. november, velger ut 24 kaker som vi skriver tall fra 1 til 24 på, og henger opp på en tavle. Videre skriver vi navnene våre på små lapper, som vi krøller sammen og legger opp i en stor bolle. Vi er fire, så da blir det 6 lapper på hver. Hver morgen trekker vi en heldig vinner, som får kose seg med pepperkake til frokost. Vi er flinke til å kose oss med julekaker i hele desember ellers, men det er noe spesielt med denne kalendertradisjonen.Pepperkakedeigen jeg pleier å lage er en god og mild deig, som er veldig lett å jobbe med. Deigen klistrer seg ikke til hendene eller silikonmatta, og kakene blir ikke ødelagt når du flytter de over på stekebrett. Den er veldig fin, hvis du skal bake sammen med barna. Deigen kan også brukes til pepperkakehus.* Pepperkakene blir veldig fine i konsistensen, ikke for myke og ikke for harde. Her er oppskriften:

2 dl sukker
1,5 dl lys sirup
1 ts malt ingefær
3 ts kanel
1 ts nellik
1 ts kardemomme
1 ts natron
150 gr smeltet smør
1 egg
500 gr hvetemel

Kok opp sukker, sirup og krydder. Ha i natron. Rør i smeltet smør. Tilsett egg og hvetemel litt etter litt. Rør godt med en tresleiv. Elt gjerne litt for hånd på slutten for å unngå melklumper i deigen. Deigen skal ikke være for klissete, heller ikke tørr og hard. Den skal helst klistre seg litt til tresleiven/hendene.
La deigen hvile i kjøleskapet over natten.
Ta deigen ut av kjøleskapet 2-3 timer før du skal bake. Deigen er veldig hard når du tar den ut av kjøleskapet, slik skal den være. Er deigen fortsatt litt hard når du skal bake, kan du arbeide den varm med hendene.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Kjevl deigen passe tykk, ca 3-4 mm. Stikk ut figurer, som du legger over på bakepapirkledte stekebrett. Stek pepperkakene i ca 7 minutter. Pass på at de ikke blir svidd.
Avkjøl pepperkakene på rist. Pynt med melisglasur, hvis du vil.

Melisglasur:
4 dl melis
1-1 1/2 eggehvite
1 ts eddik

eller
melis
litt vann til passe konsistens
noen dråper sitronsaft

Rør til glasuren blir jevn. Hell glasuren over i en sprøytepose og pynt kakene. Ønsker du fargeglade pepperkaker, kan du farge glasuren med pastafarger. :)

* Stek husdelene ved 220 grader i ca 7-8 minutter, hvis du skal lage pepperkakehus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...