fredag 30. desember 2011

Tiramisu


Nå er vi nesten klare til nyttårsfeiring. Alle tre gutta ryddet og vasket hele huset - flinke! Og jeg koste meg på kjøkkenet i hele dag. :) Det som gjenstår er å steke kalkun og lage tilbehør imorgen. Det er meget tidskrevende, og det blir neppe tid til noe annet. Da passer det veldig fint med en dessert som kan lages dagen i forveien. Jeg tenkte først pannacotta, men det er ikke så lenge siden vi har hatt det. Créme Brûlée er en typisk nyttårsdessert for meg, men det hadde vi på nyttårsaften ifjor. Rune foreslo tiramisu, og tiramisu ble det! Det er faktisk flere år siden jeg laget tiramisu sist. Tiramisu, direkte oversatt fra italiensk, betyr "løft meg opp", noe som kan forklares med det høye innholdet av kaffe og sukker. :)
Denne oppskriften er virkelig god og kan anbefales på det sterkeste. Tiramisu blir hverken tørr eller suppete, som den har lett for å bli. Jeg siterer min mann: "Den er kjempe.....perfekt" - rar ordkombinasjon, men det var visst vanskelig å finne noe bedre der og da. :)))) Prøv du også! Til 8 personer trenger du:

3 dl sterk kaffe eller espresso
1 dl sukker
3 ss Marsala, kan evt. erstattes med kaffelikør eller rom

4 ekstra store eggeplommer
500 gr mascarpone
1,2 dl sukker
2 ss Marsala
3 dl kremfløte

ca 40 fingerkjeks/Savoyardi/ladyfingers (du kommer til å trenger to pakker)

kakaopulver, gjerne original
mørk sjokolade

Ha kaffe, sukker og Marsala i en kjele og kok forsiktig opp. Rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl helt.
Ha eggeplommer, mascarpone, sukker og Marsala i en bolle og pisk til du har en klumpefri og luftig masse, ca 5-7 minutter. Pass på å skrape massen fra sidene og bunnen mens du pisker for å få løst opp alle klumpene.
Pisk kremfløten stiv i en annen bolle. Vend kremen forsiktig inn i ostemassen.
Finn frem en form, ca 20x30 cm. Du skal få plass til 20 kjeks i bunnen av formen. Dypp en og en kjeks i den avkjølte kaffen og legg de tett inntil hverandre i formen. Husk hvilken vei du la kjeksene. 
Fordel halvparten av kremen over kjeksene. Strø over litt kakao.
Dypp resten av kjeksene i kaffen og legg oppå kremen på tvers av det forrige kjekslaget, dvs. snudd 90 grader i forhold til kjeksene i bunnen. Fordel resten av kremen over. Strø over kakao. Pynt til slutt med revet sjokolade, hvis du vil.
La desserten sette seg i kjøleskapet i minst 2 timer, helst over natten.
Tiramisu holder seg 3 dager i kjøleskapet.
Kos deg! :)

2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...