torsdag 31. mars 2011

Torsk i spekeskinke med rødvinsaus og ovnsbakte poteter


Idag er det torsk til middag. Jeg prøver hele tiden å finne nye og spennende måter å tilberede torsk på. Jeg er også en stor tilhenger av å steke mat i stekeovn. Ikke bare fordi jeg er veldig glad i stekeovnen min, men også fordi at jeg tror at maten tilberedt i stekeovn er sunnere da du bruker mindre stekefett. Jeg er også litt opptatt av at det skal være lettvint, og ingenting er enklere enn å legge fisken i en form, sette inn i ovnen og vente på at klokka skal ringe. Denne deilige og spennende torskemiddagen får du på 40 minutter.
Til 4 trenger du:

8-10 torskefileter (ca 800-1000 gr)
olivenolje
8-10 spekeskinkeskiver
salt og pepper
tørket oregano

Ovnsbakte poteter:
10-12 poteter, gjerne amandine
olivenolje
havsalt

Rødvinsaus:
1 sjalottløk, finhakket
2 dl rødvin
3 dl buljong
1 ss smør
salt og pepper
hvetemel eller maisenna

Start med å dele poteter i båter eller store biter. Ha potetene i en stor ildfast form eller langpanne. Hell over olivenolje slik at alle potetene blir godt dekket med olje. Strø over havsalt. Stek potetene midt i ovnen ved 225 grader i 30 minutter.
Etter å ha satt inn potetene, begynner du med  fisken. Eventuelt kan du gjøre alt klart først og sette inn potetene etterpå. Tørk filetene med kjøkkenpapir. Ha litt olivenolje i bunnen av en ildfast form. Krydre torsken med litt salt og pepper og oregano. Vær forsiktig med saltet da spekeskinke blir salt etter steking. Surr torskefiletene i spekeskinke og legg i formen med skjøten ned. Når det er 15-20 minutter igjen til potetene er ferdige setter du inn fisken. Har du varmluftsovn, setter du ned varmen til 200 grader og steker potetene og fisken på to nivåer.

Hvis du ikke har stor nok ovn til både poteter og fisken og heller ikke varmluftsovn, kan du enten steke potetene i stekepanne eller koke de hele først, dele i båter og steke lett i panna etterpå.

Rødvinsaus: stek sjalottløk i litt smør til den blir blank og myk. Tilsett rødvin og buljong. Kok opp og reduser til halvparten. Rør inn smør. Smak til med salt og pepper. Er sausen for tynn, kan du jevne den med litt hvetemel eller maisenna.

Kos deg :)

onsdag 30. mars 2011

Hjemmelaget tacokrydder, guacamole og salsa


Sunn og rask middag? Ja, takk, begge deler :). Idag er det taco på menyen. Du kan faktisk lage det meste selv uten å bruke lenger tid enn om du skulle kjøpe alt ferdig. Så vekk med pose- og hermetikkmat full av konserveringsmidler og tilsetningsstoffer, og lag taco selv!

Tacokrydder:
1-2 hvitløksfedd
salt
pepper
paprikapulver
cayennepepper
spisskummen

Stek 400-500 gr kjøtt/kjøttdeig, tilsett presset hvitløk og krydre med salt, pepper, paprika, cayennepepper og spisskummen.  Begynn med 1 ts paprika, 1/2 ts cayennepepper og 1 ss spisskummen og juster deretter etter smak. Du trenger ikke å tilsette vann.

Guacamole:
1 avocado
lime- eller sitronsaft
1 hvitløksfedd, presset
1/2 boks hermetiske tomater ( kun tomater), evt. 1 flådd tomat i biter
1/2 chili
1 ts tørket eller frisk koriander
salt og pepper

Mos avocadoen med en gaffel og press over litt limesaft for å bevare fargen. Bland i resten av ingrediensene. Spar tomatjuicen til salsa. Smak til med salt og pepper og evt. mer limesaft.


Salsa:
1/2 boks hermetiske tomater + tomatjuice som du tok vare på da du laget guacamole
2 ts tomatpure
3 sjalottløk eller 1 gul løk, finhakket
2 hvitløksfedd, presset
1 chili, finhakket
1/2 ts tørket oregano
1 ts koriander
salt og pepper
75 ml vann
2 ss olivenolje
limesaft

Ha alle ingrediensene i en kjele og kok under lokk i 15 minutter. Ta av lokket og kok videre i 10 minutter. Smak til med limesaft. Avkjøl.
For å spare tid neste gang du skal ha taco, kan du doble/gange oppskriften med 4, dele sausen i passende porsjoner og fryse. Tines i kjøleskapet over natta.





tirsdag 29. mars 2011

Oreo sjokoladekake


Kake på en tirsdag? Hvorfor ikke? :) Igår var Christian på sykehuset og fjernet skruene han har hatt i leggen i 7 uker. Dette måtte selvfølgelig feires med kake. Han fikk et lite hefte med kakeoppskrifter, som jeg ikke har prøvd ennå, å velge i. Oreo sjokoladekake var en av de første jeg leste opp for ham. Da han hørte "oreo" og "sjokoladekake" sa han: Nå vil jeg ikke høre om flere oppskrifter. Jeg har bestemt meg, og det blir denne!!! Need I say more? :)))))))))
Oppskriften er hentet fra detsoteliv.no.
Til denne kaken trenger du to kakeformer 22 cm i diameter. Jeg brukte Bake It Easy fra Porsgrunn.
Her er oppskriften:

150 gr hvetemel
150 gr sukker
75 gr kakao (bruk original, hvis du ønsker en mildere sjokoladesmak)
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ts salt
2 store egg, romtempererte
2,5 dl romtemperert melk
3 ss rapsolje
28 stk Oreokjeks (2 pakker)

Sjokoladekrem:
150 gr smeltet smør
1 dl kakao (bruk original, hvis du ønsker en mildere sjokoladesmak)
6 ss melis
1 dl lunken melk

Fyll:
3 dl kremfløte
3 ss melis
resten av Oreokjeksene

Bland det tørre i en bakebolle. Pisk sammen egg, melk og olje med mikser i en annen bolle. Ha det våte i det tørre og bland raskt sammen til en klumpfri deig. Jeg brukte mikser.
Ha bakepapir i bunnen av kakeformene. Ta Oreokjeksene fra hverandre og legg halvdelene med fyll utover bunnen av formene. De andre kjekshalvdelene legger du til side. Disse skal du bruke til fyllet.
Stek bunnene midt i ovnen ved 180 grader i 30 minutter. Har du varmluftsovn, steker du begge bunnene samtidig ved 160 grader i 30 minutter. Avkjøl kakene i formene. Sett gjerne i kjøleskapet.

Til sjokoladekremen smelter du smøret og rører inn kakao og melis. Ha i melk og rør til kremen er jevn. Avkjøl kremen til den blir kald og tykk, men fortsatt flytende.
I mellomtiden tar du ut kakeformene. Løsne bakepapiret fra bunnen ved å snu de opp ned på et fat eller skjærefjøl. Snu bunnene tilbake i formene.
Fordel sjokoladekremen over kakebunnene. Hvis du vil, kan du lage et pent mønster oppå en av bunnene, som du skal bruke som øverste kakebunn. Sett formene i kjøleskapet. La sjokoladekremen stivne. Jeg lot kaken stå i kjøleskapet over natta.

Pisk kremfløten sammen med melis. Hakk resten av oreokjeksene og vend inn i kremen. Bruker du Bake It Easy form, kan du la den ene bunnen bli i formen. Hvis ikke, løfter du bunnen ut av formen og legger på et fat. Jeg anbefaler å bruke pizzaspade e.l. for at kakebunnen ikke skal gå i stykker. Fordel all kremen jevnt utover bunnen. Pass på å smøre kremen godt ut i kantene slik at det ikke blir noe tomt mellomrom mellom bunnene etterpå. Legg den andre bunnen oppå. Her er det spesilet viktig å være forsiktig når du løfter bunnen.

La kaken stå og trekke noen timer i kjøleskapet. Kos deg! :)

mandag 28. mars 2011

Vegetarlasagne


Etter noen dager med litt heavy kjøttmiddager er det på tide å lage en vegetar middag. Hva med vegetarlasagne? Denne lasagnen er så god at du garantert ikke kommer til å savne kjøtt. Crème fraîche istedenfor bechamel saus (ref. Jamie Oliver) er veldig lurt. Du sparer tid pluss at du kan spise mye lasagne uten å kjenne en tung klump i magen etterpå. En slik saus passer også til kjøttlasagne.

søndag 27. mars 2011

Grovt klibrød


Søndag er en brødbakedag hos oss. Jeg pleier å bake 6-8 brød, og da har vi nok brød til uka som kommer. Jeg baker gjerne 3-4 forskjellige typer slik at vi kan variere litt. Her har du en oppskrift på 3 sunne, gode og saftige brød:

50 gr gjær
9 dl lunkent vann
4 ss rapsolje
2 ts salt
430 gr sammalt hvete fin
170 gr sammalt hvete grov
550 gr siktet hvetemel
100 gr kruskakli/hvetekli
100 gr havrekli

Rør ut gjæren i lunkent vann. Tilsett de øvrige ingrediensene. Elt til du har en glatt og smidig deig, ca 8 minutter. Dekk til med plast og la deigen heve til en dobbel størrelse, ca 30 minutter.
Form deigen til 3 brød og legg brødene i smurte brødformer. Pensle brødene med vann. Etterhev i ca 45-60 minutter.
Stekes nederst i ovnen ved 200 grader i 45 minutter. Avkjøl brødene på rist. :)


lørdag 26. mars 2011

Bringebærcoulis


Bringebærcoulis (bringebærsaus) passer godt som tilbehør til dessert og kaker. Enkel å lage og smaker så mye bedre enn den du får kjøpt i butikken. Jeg lager som oftest bringebærcoulis da jeg liker den friske bringebærsmaken, men du kan også bruke andre bær istedenfor bringebær.

fredag 25. mars 2011

Lenes kokosboller


Denne oppskriften fant jeg blant Lenes oppskrifter. Kokosbollene er myke og luftige inni, og er superenkle å lage. Gode er de også!
Til ca 20 kokosboller trenger du:

4 eggehviter (M egg)
1 dl sukker
1 ss vaniljesukker
4 gelatinplater
1 pose kokosmasse
200 gr kokesjokolade
50 gr delfiafett

Legg gelatinplater i kaldt vann. La de ligge til de blir helt bløte, ca 10 minutter.
I mellomtiden pisker du eggehvitene til de blir så stive at massen ikke siger ut av bollen når den holdes oppned. Hel i sukker og vaniljesukker og pisk videre til sukkeret er helt oppløst og massen har blitt stiv og luftig.
Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i vannbad. Avkjøl gelatinen. Ikke vent for lenge, som jeg gjorde, for da stivner gelatinen igjen. Hell gelatinen i en tynn stråle i eggehvitemassen mens maskinen visper kraftig.
Legg bakepapir på et brett, strø litt kokos over.
Ha eggehvitemassen i en sprøytepose og sprøyt ut skumtopper. Du bestemmer størrelsen. Mine ble ikke så store.
Sett brettet inn i kjøleskapet og la toppene stivne.
Mens toppene stivner, smelter du sjokolade og delfiafett i vannbad. La sjokoladen avkjøle seg til romtemperatur.
Ha masse kokos på en tallerken. Dypp toppene i sjokoladen. Bruk to gafler. Legg over i kokos og rull forsiktig rundt slik at toppene blir dekket med kokos. Sett kokosbollene tilbake på brettet og inn i kjøleskapet igjen.
Kokosbollene holder seg noen dager i kjøleskap. De kan også fryses :)

*Tips: du kan også bruke eggehviter fra store egg. Du må da øke mengde sukker og gelatin i oppskriften, ellers blir ikke kokosbollene stive.

torsdag 24. mars 2011

Russiske pannekaker med kjøttfyll


Mine barn elsker pannekaker. Kanskje fordi de ikke får det så ofte? Grunnen til det er at jeg synes at det er forferdelig kjedelig å lage pannekaker. Jeg sammenligner ofte pannekakelaging med fisking. Du venter og venter til de blir stekt på den ene siden og så på den andre siden.... Heldigvis, fikk jeg et pannekakejern av min kjære veninne Viktoria, og nå er det ihvertfall mye morsommere å lage pannekaker. Gutta kan til og med steke de selv. En annen ting er at jeg synes at pannekaker er usunn mat. Her i Norge serverer man enten flesk og fett eller syltetøy til pannekaker, noe jeg ikke er så happy for. Flesk og fett er jo usunt. Og søte middager er ikke middager for meg som er vokst opp med helt andre mattradisjoner. Pannekaker med syltetøy er liksom det vi i Russland spiser til frokost eller dessert. Men jeg er jo gift med en norsk mann og har to halvnorske barn, derfor må man kompromisse litt. Jeg lager nok pannekakerøre til både pannekaker med kjøttfyll og "dessertpannekaker". Når det gjelder fyll, så kan man variere det også. Jeg kommer til å legge ut en annen versjon neste gang vi skal ha pannekaker.

onsdag 23. mars 2011

Laks med wokgrønnsaker


Litt annerledes laksemiddag som du kan variere etter hva du har i kjøleskapet.

tirsdag 22. mars 2011

Asparges med spekeskinke og brie


Denne forretten er utrolig enkel å lage. Du kan lage den flere timer i forveien og sette inn i stekeovnen rett før servering. Smart hvis du skal ha gjester og vil lage ferdig mest mulig på forhånd.
Beregn 3-5 asparges pr person, avhengig av størrelsen på aspargesen.
Til 4 trenger du:

1 bunt asparges eller en pakke aspargestopper (jeg brukte topper)
4 skiver spekeskinke
100 gr brie delt opp i 4 skiver
olivenolje
svart pepper

Kok aspargesen i 3 minutter. Hell kaldt vann over for å stoppe kokeprosessen. Tørk aspargesen med kjøkkenpapir.
Lag 4 like aspargesbunter og surr spekeskinke rundt. Bruker du store aspargeser, kommer du til å trenger 2 spekeskinkeskiver pr bunt.
Ha aluminiumsfolie eller bakepapir i bunnen av en ildfast form. Pensle med litt olivenolje og legg aspargesbuntene i formen. Drypp litt olje over aspargesene og krydre med pepper.
Stek på 225 grader i 10 minutter. Legg på brieskivene når det gjenstår ca 3 minutter. Osten skal smelte men pass på at den ikke renner helt av. Server straks! :)

Hvis du ønsker å servere denne retten som en smårett eller en litt større forrett, kan du, for eksempel, ha noen cherrytomater ved siden av. Del tomater i båter, ringle over litt olivenolje og strø over havsalt.


mandag 21. mars 2011

Grovt brød med kesam


Denne brødoppskriften fant jeg på baksiden av hvetekliesken. Jeg har aldri bakt brød med kesam før. Har heller ikke brukt så mye kesam i matlaging ennå. Da var det ekstra spennende å prøve denne oppskiften. Jeg fikk to veldig saftige og gode brød. Anbefaler på det sterkeste!
Oppskriften er til to brød (1,5 l):

50 gr gjær
5 dl lunkent vann
1,5 ts salt
3 ss olje
3 dl kesam, romtemperert
50 gr linfrø
50 gr hvetekli
60 gr hvetekim
100 gr sammalt rug fin
200 gr sammalt hvete fin
500 gr hvetemel

Rør ut gjæren i lunkent vann. Tilsett de øvrige ingrediensene. Elt deigen i 8 minutter. Den skal være bløt. Dekk til med plast og la deigen heve til en dobbel størrelse, ca 45 minutter.
Form deigen til to brød og legg brødene i smurte brødformer. Etterhev brødene i ca 40 minutter.
Stekes nederst i ovnen ved 200 grader i 45 minutter.

søndag 20. mars 2011

Carbonnades Flamandes (Flamsk gryterett med storfekjøtt)


Dette er en skikkelig søndagsmiddag. Gryten tar 3,5 timer å lage pluss at kjøttet skal marineres over natta. Det eneste du trenger å gjøre er å hakke grønnsaker, resten gjør seg selv. Du må bare være litt tålmodig mens gryten står og putrer i 2 timer.
Til 4 trenger du:

1 kg storfekjøtt i store  biter (ca 50 gr eller 4cmx4cm)
3 dl mørkt øl
2 store hvitløksfedd, knust med kniv og deretter finhakket
2 laurbærblader
3 ss hvetemel
3 ss olivenolje
140 gr bacon i små biter/strimler
2 gulrøtter i skiver
2 løk i skiver
2 selleristilker i skiver
1 ss demerarasukker
3 dl buljong
1 bouquet garni (Urteblanding av frisk bladpersille, timian og laubærblader. Urtene knyttes sammen som en bukett)
bladpersille
salt og pepper

Lag marinade av øl, hvitløksfedd og laurbærblader. Mariner kjøttet over natta.
Neste dag tar du kjøttet opp av marinaden. Ta vare på marinaden, men ta bort laubærbladene. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir. Krydre hvetemel med litt salt og pepper og vend i kjøttstykkene til de er godt dekket med melet.
Ha 2 ss olivenolje i en gryte og brun kjøttstykkene på begge sider. Det tar ca 5 minutter. Det er en fordel å steke i flere omganger slik at kjøttet blir stekt og ikke kokt. Det blir ca 3 omganger av 1 kg kjøtt. Tilsett mer olje hvis nødvendig. Det gjør ikke noe at melet fester seg i bunnen av gryta. Ikke skrap bort det. Legg kjøttet på en tallerken.
Skru ned varmen litt og stek baconet i ca 6-8 minutter til det er brunt og sprøtt. Ta opp baconet og legg det på tallerken sammen med kjøttet.
Sett stekeovnen på 140 grader.
Ha gulrøtter, løk og selleri i gryta og stek under stadig omrøring i ca 10 minutter, til grønnsakene begynner å bli litt brune. Tilsett kjøttet og baconet og hell i marinaden. Ha i demerarasukker. Kok forsiktig opp mens du skraper bunnen av gryta. Tilsett buljong. Du skal helst bruke biffbuljong, men jeg hadde bare kyllingbuljong og det funket fint. Ha til slutt i bouquet garni. Jeg lot laurbærbladene (3-4 små) være for seg selv da jeg hadde kun tørkede blader. Bladene hadde bare gått i stykker hvis jeg prøvde å knytte de sammen med de andre urtene.
Smak til med salt og pepper og kok opp. Ha på lokk og sett gryta i stekeovnen. La det hele putre i 2 timer. Rør om når det har gått 1 time.
Rett før servering fjerner du bouguet garni og laubærblader, hvis du finner de :). Strø litt finhakket bladpersille over.
Som tilbehør til denne retten anbefaler franskene en potet- og gulrotmos. Vi hadde potetmos laget av amandine- og søtpoteter, smakstilsatt med presset hvitløk, revet parmesan, smør og havsalt. I denne potetmosen har jeg kun kokevannet fra potetene. Ikke tilsett melk for da blir mosen for søt.
God søndag! :)

lørdag 19. mars 2011

Penne Rigate med aubergine og pinjekerner


Idag er det vegetarmat på menyen. Denne retten tar litt tid å lage, men i gjengjeld får du en fantastisk god og litt annerledes middag og lite oppvask etterpå :)
Til 4 veldig sultne personer trenger du:

1 stor aubergine i terninger
1 stor eller 2 små paprika (rød eller gul) i terninger
250 gr cherrytomater delt i to
3 store hvitløksfedd
5 ss olivenolje
1 potte frisk basilikum
250 ml revet parmesan
30 gr pinjekerner
1 boks hermetiske tomater
3 dl kremfløte
450 gr penne rigate
125 gr mozzarella i små skiver
salt og pepper

Sett stekeovnen på 220 grader. Ha litt olje i en stor ildfast form. Ha i aubergine, paprika og cherrytomater. Press 1 hvitløksfedd over grønnsakene. Ringle over litt olivenolje, krydre med salt og pepper. Bland alt forsiktig. Jeg pleier å gjøre dette med hendene. Stek grønnsakene i ovnen i 35 minutter. Rør om av og til.
I mellomtiden lager du topping og saus.
Topping: ha 1/3 del av basilikum, halvparten av parmesanen, pinjekjerner og 1 hvitløksfedd i foodprocessor og kjør til du har en smulete masse. Smak til med litt salt og sett til side.
Saus: ha hermetiske tomater, fløte, resten av basilikum og 1 hvitløksfedd i foodprocessor og kjør til en klumfri saus. Smak til med salt og pepper.
Kok pasta til den er al dente. Hell av vannet. Bland pasta med grønnsakene. Bruk samme form som du stekte grønnsakene i. Ha i saus og resten av parmesanen, og bland forsiktig. Legg mozzarellaskiver på toppen og strø over topping.
Sett formen i stekeovnen i 30 minutter til.
Server med godt brød til. :)

fredag 18. mars 2011

Sitronlaks med paprika


Denne lakseoppskriften fikk jeg av min mor. Sitron og paprika gir laksen en litt sursøt smak, samtidig som den blir fargerik og spennende å se på. Kan serveres til både hverdag og fest. Som tilbehør kan du servere nesten hva som helst. Denne gangen hadde vi couscous til.
Til 4 trenger du:

olivenolje
4-6 laksefileter, avhengig av hvor sulten man er
1 sitron
1 stor paprika i strimler
salt og pepper

240 gr couscous
olivenolje
1 ss smør
hakket bladpersille
sitronsaft
salt og pepper

Sett stekeovnen på 200 grader.
Ha litt olivenolje i bunnen av en ildfast form. Legg laksefiletene i formen. Krydre med litt salt og pepper. Del sitron i to og skjær i skiver. Legg to sitronskiver på hver laksefilét. Legg paprikastrimler pent oppå fisken etterpå. Stek fisken i ovnen i ca 20 minutter. Sjekk om den er ferdigstekt før du tar formen ut av ovnen.
I mellomtiden lager du couscous. Ha 1-2 ss olivenolje i en kjele. Ha i couscous. La couscousen surre litt i olivenolje til den blir blank. Dette gjør at couscousen blir luftig og ikke klebrig. Skru av varmen. Hell kokende vann (mengde etter oppskriften på pakken) i kjelen og tilsett 1 ts salt. Rør om og la couscousen svelle i ca 10 minutter. Rør i smør. Tilsett bladpersille, litt sitronsaft og smak til med salt og pepper.
Server laks med couscous og grønn salat til. :)

torsdag 17. mars 2011

Kylling Saltimbocca med cambozola


Jeg hadde litt cambozola igjen etter ost-og-kjeks-lunsj. Jeg er ikke så glad i muggost, men jeg hadde ikke samvittighet til å kaste den. Og så fant jeg en pakke med spekeskinke i kjøleskapet. Da var det ikke noe mer å lure på. Kylling Saltimbocca ble det til middag!
Oppskriften er til 4:

4 kyllingbryst
170 gr cambozola (du kan også bruke en annen muggost eller Brie)
2 hvitløksfedd
6 skiver spekeskinke
6 store salvieblader
2 ss olivenolje
120 ml god hvitvin
350 ml kyllingbuljong
2 ss smør
saft av 1/4 sitron
salt og pepper

400-500 gr spaghetti eller annen pasta

Del osten i 12 like skiver. Skjær hvitløk i tynne skiver. Del spekeskinkeskiver i to på tvers. Riv salvieblader i to.
Skjær hvert kyllingbryst i 3 like biter. Legg plast over og bank de ca 1 cm tykke. Krydre med litt pepper. Legg 1/2 salvieblad på hver kyllingbit, etterfulgt av cambozola og spekeskinke.
Varm opp olivenolje i en stor stekepanne og ha i kylling med spekeskinke ned. Du blir nødt til å ta det i to omganger. Stek til kylling slipper stekepanna når du rister på den, og snu. Stek til kyllingen er ferdig. Det gjør ikke noe om osten renner ned i panna. Legg kyllingskivene over på en tallerken og dekk til med aluminiumsfolie. Gjenta prosessen med resten av kyllingen.
Ikke hell ut stekefett og smeltet ost. Det skal brukes videre til sausen. Ha hvitvin i stekepanna og tilsett hvitløksskivene. La det surre på svak varme til væsken er redusert til halvparten. Tilsett kyllingbuljong, kok opp og la sausen koke til den er halvert igjen.
Jeg satt på pastavannet samtidig som jeg begynte med sausen.
Når sausen har blitt redusert til halvparten rører du i smør. Tilsett sitronsaft og smak til med salt og pepper.
Skru ned varmen og legg kyllingfiletene oppi sausen. Hell saus over kyllingfiletene ved hjelp av en skje.
Server straks! Grønn salat og godt brød passer godt til. :)


*Du kan også servere stekte poteter eller potetmos til.

onsdag 16. mars 2011

Shepherd's Pie


Shepherd's Pie er en god middagsrett som passer både til hverdag og fest. Denne kan også varieres utifra det du har i skapet. Jeg har laget Shepherd's Pie utallige ganger, men denne gangen prøvde jeg noe nytt. Jeg hadde mørkt øl og rødvin i kjøttfyllet. Det smakte fantastisk!

tirsdag 15. mars 2011

Loff


Her har du en enkel loffoppskrift. Denne loffen passer utmerket som tilbehør til varm mat.
Oppskriften er til 3 brød (1,5l):

25 gr gjær
1 l lunkent vann
20 gr salt
1,5 kg hvetemel
rapsolje

Bland sammen 900 ml vann og hvetemel og elt i 2 minutter. La deigen hville i 30 minutter.
Rør ut gjæren i resten av vannet, og tilsett i deigen sammen med saltet. Elt i 15 minutter på sakte fart og i 2 minutter på rask.
Smør en bolle med litt rapsolje, og ha i deigen. Dekk bollen med plast og la deigen heve i ca 2 timer.
Form deigen til 3 brød og etterhev i 1,5 time.
Sett brødene i forvarmet ovn ved 220 grader. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i ca 40 minutter.
Avkjøl brødene på en rist. :)

mandag 14. mars 2011

Blomkålsuppe


Jeg er ikke noe særlig glad i blomkål, heller ikke noen av mine tre gutter. Kan ikke huske sist vi hadde blomkål i huset. Jeg har i senere tid kommet over flere blomkålsuppeoppskrifter og nå har jeg bestemt meg for å gi blomkål en sjanse. Jeg må si at jeg ble positivt overrasket, det gjorde gutta også. Suppen var nydelig med sin kremete konsistens og fyldig smak. Det var absolutt ikke vann med blomkålsmak. Denne kommer jeg til å lage igjen, ikke bare som hovedrett til middag, men også som forrett hvis jeg skal ha gjester. Prøv du også! :)
Til 4 trenger du:

1 kg blomkål
1 stor potet i store biter
1 gul løk, finhakket
25 gr smør
4 ss olivenolje
9 dl grønnsaksbuljong
4,5 dl H-melk
1 dl kremfløte
salt og pepper

Garnityr:
finhakket gressløk
finhakket bladpersille
200 gr østerssopp eller kantareller (valgfritt)
sprøstekt spekeskinke eller bacon (valgfritt)
revet parmesan

Hakk blomkålblomster i mindre biter. Du skal ikke ha med stilkene. Ha smør og 2 ss olivenolje i en stor kjele og tilsett blomkål, potet og løk. Varm opp grønnsakene til de begynner å frese. Skru ned varmen og la de svelle under lokk i 10 minutter. Rør om av og til. Grønnsakene skal ikke bli brune.
Hell i buljong og kok opp. Ha i melk og kok forsiktig opp. Smak til med litt salt og pepper. La suppen småkoke uten lokk i 10-15 minutter til grønnsakene er møre. Ha i halvparten av kremfløte.
Kjør suppen i en foodprocessor til den har fått en kremete konsistens. Ønsker du enda finere konsistens på suppen, kan du sile den. Jeg gjorde det og det tok 1 minutt ekstra. Press gjennom restene med en skje. Her vil vi ikke kaste godsakene. Tilsett resten av fløten.
Server blomkålsuppe med finhakket gressløk og bladpersille. Parmesan passer veldig godt til suppen. Husk også godt brød!
Ønsker du å piffe opp både utseende og smaken, kan du tilsette stekt sopp. Velg da en eller flere typer sopp med mye smak. Champignon vil ikke passe så godt her. Stek soppen raskt i smør og smak til med salt og pepper. Jeg valgte å ha østerssopp ved siden av fordi jeg ønsket en vegetar variant. Vi hadde nemlig stekte kamskjell til forrett.
Neste gang skal jeg servere sprøstekt spekeskinke til. :)

søndag 13. mars 2011

Svetlana's kornbrød


Dette var mitt forsøk på å lage Alpebrød. Brødet inneholder 6 forskjellige korntyper og er veldig godt og luftig.
Husk at du må starte med deigen dagen i forveien, eller tidlig på morgenen.

lørdag 12. mars 2011

Calzone


Pizza er alltid godt. Vi pleier å ha pizza på lørdager da det er litt tidskrevende å lage pizza fra bunnen av. Calzone er en super variant av pizza. Du kan med fordel lage noen ekstra og fryse, evt. kan du oppbevare calzone i kjøleskapet til dagen etter og ha det til lunsj :)

fredag 11. mars 2011

Stekte kamskjell med flaskegresskar (butternut squash)


Jeg har aldri laget eller spist kamskjell før. Dette var første gangen for meg. Jeg elsker Gordon Ramsay og hans mat, derfor valgte jeg en av hans oppskrifter. Flaskegresskar (butternut squash) kan være vanskelig å få tak i. Sjekk i innvandrerbutikker, ellers vet jeg at Maxi Mat på Nordby i Sverige har flaskegresskar. Jeg har nesten ingen erfaring med andre typer gresskar, så jeg vet ikke hva man evt. kan erstatte flaskegresskar med.
Denne forretten vil garantert imponere gjester.:)
Til 4 trenger du:

10 store kamskjell delt i to (jeg kjøpte frosne XL kamskjell fra Findus)
olivenolje til steking

Saus
50 gr smør
1/2 renset flaskegresskar i små biter
75 ml kyllingbuljong
1 ts revet parmesan
salt og pepper

Varm salat
1/2 renset gresskar
2 ss olivenolje
150 gr bacon i små terninger eller strimler
1 liten rød eller gul løk
1 ss små kapers
1 ss sherry eddik
2 ss finhakket gressløk

Start med å rense og hakke grønnsaker til sausen og salaten. Del kamskjell i to. Ta frem de øvrige ingrediensene slik at du har alt liggende klart. Da slipper du å stresse og vil nyte prosessen. :)
Til sausen tar du fram en stor kjele. Ha i smør. Når smøret er smeltet tilsetter du gresskar. La gresskaret svelle på lav varme i 5 minutter. Tilsett kyllingbuljong og la det hele småkoke under lokk i 10-12 minutter til gresskaret er mykt. Skru av varmen og tilsett parmesan. Kjør gresskarsuppen i en foodprocessor eller blender til du har en fin, klumpfri masse. Sil sausen. Smak til med salt og pepper.
I mellomtiden lager du salaten. Finhakk gresskaret. Varm opp 1ss olivenolje i en stekepanne. Stek gresskaret i ca 10 minutter til det er mykt. Legg over på en tallerken. Ha bacon i stekepanna og stek på middels varme i ca 10 minutter til baconet er sprøstekt. Tilsett løk og stek i 2 minutter til den er myk. Tilsett kapers, gresskar, sherry eddik og bland alt fort sammen. Skru av varmen, bland i gressløk og ringle over litt olivenolje. Ha salaten over i en skål og hold den varm.
Tørk over stekepanna og ha i resten av olivenolje. Varm opp og ha i kamskjell ett etter ett. Når du er ferdig med å legge det siste i panna er det første allerede ferdigstekt på den ene siden. Vend kamskjellene i samme rekkefølge som da du la de i panna. Stek de i 1 minutt til og legg over på kjøkkenpapir.
Anrett varm salat i midten av en tallerken. Legg 5 kamskjell oppå salaten slik at de overlapper hverandre. Hell litt saus rundt salaten, ringle over litt olivenolje og server!!! :)

torsdag 10. mars 2011

Polarbrød



Polarbrød er veldig populære her. Vi pleide alltid å kjøpe polarbrød da vi var og handlet i Sverige. Men jeg synes at de inneholder mye sukker, i tillegg er det mange tilsetningsstoffer som jeg helst prøver å unngå. Jeg baker jo brød, så hvorfor ikke bake polarbrød også? Da var det bare å begynne å lete etter en oppskrift. Og det fant jeg, dessverre husker jeg ikke hvor. Disse polarbrødene har jeg laget mange ganger og er veldig fornøyd med oppskriften. Jeg kommer aldri til å kjøpe polarbrød igjen. Prøv selv og du vil merke forskjellen.

onsdag 9. mars 2011

Rundstykker med havre


Kjempegode rundstykker som passer til det meste. De inneholder mye havre som gjør at de får litt nøtteaktig smak. Sirup i deigen bidrar til heving samtidig som rundstykkene får litt søt smak.
Oppskriften er til ca 12 rundstykker:

75 gr smør
1 ss sirup
5 dl skummet melk
50 gr gjær
1 ts salt
300 gr havregryn (jeg bruker lettkokte)
300 gr hvetemel

Smelt smør og sirup i en kjele. Ha i melken. Varm opp til væsken er fingervarm. Rør ut gjæren i litt av den varme melken og tilsett resten. Ha i de øvrige ingredienser. Elt til deigen er smidig og slipper bollen.
Dekk med plast og la deigen heve i 1 time.
Del opp deigen til passe biter og trill til rundstykker. La rundstykkene etterheve på et bakepapirkledt stekeplate i 30 minutter.
Stek rundstykkene midt i ovnen ved 225 grader i ca 15 minutter.
Avkjøl på en rist. Rundstykkene er fine å fryse. :)

tirsdag 8. mars 2011

Enkel kylling cacciatora (Pollo alla Cacciatora) med rosmarinpoteter


Her har du en forenklet variant av den italienske Pollo alla Cacciatora. Få ingredienser og forholdsvis kort tilberedningstid gjør at du kan lage denne retten på en hverdag. Det er vanlig å servere pasta til kylling cacciatora. Denne gangen laget jeg rosmarinpoteter som smakte helt fortreffelig.
Til 4 trenger du:

5 kyllingfileter
smør
olivenolje
1 gul løk, finhakket
2 hvitløksfedd
2 bokser hermetiske cherrytomater
100 gr mascarpone
salt og pepper
frisk basilikum

10 store amandinepoteter eller ca 20 små.
8-10 hvitløksfedd
olivenolje
maldonsalt og pepper
frisk eller tørket rosmarin

Smelt smør i en stor stekepanne. Brun kjøttfiletene på sterk varme. Krydre med salt og pepper. Ha kyllingfiletene over i en ildfast form, eller fortsett å bruke samme stekepanne hvis den har et avtagbart håndtak.

Ha olivenolje i en annen stekepanne og stek løk og presset hvitløk på lav varme til løken er myk. Tilsett tomater og la sausen putre på lav varme i ca 10 minutter. Skru av varmen og rør inn mascarpone og basilikum.
Hell sausen forsiktig over kyllingen. Pass på å ikke knuse tomatene.

Vask og tørk potetene. Del de i passe store båter og ha i en langpanne eller passende ildfast form sammen med hele hvitløksfedd. Hell masse olivenolje over og krydre med maldonsalt, pepper og rosmarin. Det kan være lurt å dekke hvitløksfedd med potetbåter slik at de ikke blir svidd.

Stek kylling og potetbåter i varmluftsovn ved 200 grader i ca 30 minutter. Rør om potetene av og til.

Har du ikke varmluftovn, gjør du følgende: stek potetbåtene midt i stekeovnen ved 220 grader. Ha kyllingen i en stekepanne, hell sausen over, legg på lokk og la det hele putre på svak/middels varme til potetene er ferdige. 

Legg poteter og kylling på tallerken, pass på å få med noen cherrytomater og hvitløksfedd, og server! :)

mandag 7. mars 2011

Tagliatelle med skinke og mascarpone (Tagliatelle al Proscuitto e Mascarpone)


Raskere middag får du nesten ikke!

Rundstykker med kremost


Denne oppskriften fant jeg på passion4baking.com. Stor takk til Manuela! I oppskriften til Manuela stod det kremost med hvitløk og urter. Jeg hadde kun Tine kremost naturell i kjøleskapet. Men jeg hadde hvitløk og en vakker persillebunt som jeg kjøpte i en innvandrerbutikk her om dagen. Og da ble det hjemmelaget kremost med hvitløk og urter. Ellers justerte jeg ned gjærmengden til 25 gram. Oppskriften er til 12 passe store rundstykker:

25 gr gjær
2,5 dl melk
75 gr smør
450 gr hvetemel
2 ts sukker
1 ts salt
1 egg

1,5 beger Tine kremost naturell (jeg var litt raus med kremosten :))
1-2 hvitløkfedd
2 store kvaster persille, finhakket

Smelt smøret og tilsett melk. Varm opp til melken er fingervarm. Rør ut gjæren i den varme melken. Tilsett det tørre og rør lett sammen. Tilsett egget til slutt. Elt til deigen er smidig og glatt, ca 8 minutter i kjøkkenmaskin.
Dekk bollen med plast og la deigen heve i ca 1 time.

Mens deigen hever blander du kremost med presset hvitløk og finhakket persille.

La kremosten stå på kjøkkenbenken slik at den blir myk og den blir lettere å ha med å gjøre.

Når deigen er ferdighevet, deler du den i 12 biter. Trill hver bit til en kule. Kjevle kulene til små leiver eller bruk hendene som jeg gjorde. Legg en god teskje i midten og klem sammen kantene. Rull rundstykkene mellom hendene slik at skjøten nesten blir usynlig og du får glatte og fine rundstykker. Legg rundstykkene på en bakepapirkledt stekeplate, pensle med smeltet smør og la de etterheve i ca 30-40 minutter.

Pensle rundstykkene med olivenolje og stek midt i ovnen ved 175 grader i ca 20-25 minutter.


Deilig! :)

søndag 6. mars 2011

Fastelavnsboller


Idag er det fastelavnssøndag og selvfølgelig fastelavnsboller. Jeg hadde veldig lyst på boller med vaniljekrem inni i tillegg til de tradisjonelle med pisket krem. Jeg spurte Christian om han syntes jeg skulle steke bollene med vaniljekrem inni eller om jeg skulle lage vanlige boller, dele de i to og ha vaniljekrem mellom lagene. Han svarte raskt: "steke med vaniljekrem inni". Vi skulle også få besøk av mine svigerforeldre midt på dagen. Utfordringen jeg så for meg var å rekke å bake nok boller til alle både med og uten rosiner, med vaniljekrem, med pisket kremfløte med og uten jordbærsyltetøy til de kom. Jeg orket ikke tanken på å lage boller av en klissete deig. Etter min gamle oppskrift skal nemlig deigen være klissete for at du skal få luftige boller. Nei, stresse skal jeg ikke idag! Derfor fant jeg ut at jeg skulle bruke oppskriften til Morten Schakenda. Du får like luftige og fine boller av en deig som ikke er klissete og er utrolig lett å jobbe med. I og med at jeg skulle bake litt forskjellige boller, doblet jeg oppskriften. Man kan aldri lage for mange boller, ihvertfall ikke i denne familien :).

Til ca 24 boller trenger du:

50 gram gjær
5 dl lunken H-melk
150 gram sukker
15 gr salt
15 gram kardemomme
1 kg hvetemel
1 stort egg
150 gram mykt smør i terninger
sammevispet egg til pensling

Ha alle ingredienser unntatt smøret i en bolle og elt i ca 8-10 minutter til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i ca 10 minutter til. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.
Vil du lage boller med rosiner, kan du elte de forsiktig inn nå. Til denne oppskriften bruker du 200 gr rosiner. Det er en fordel å la rosinene ligge i bløt i ca 30 minutter. Strø litt mel over rosinene før du har de i deigen.
Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
Ha deigen på kjøkkenbenken, del opp og trill til boller. Legg bollene på et bakepapirkledt stekeplate med litt avstand fra hverandre.
Etterhev bollene i ca 45 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stek ved 200 grader i ca 12 minutter.
Avkjøl bollene på en rist.
    









Slik gjorde jeg det idag:
*Jeg blandet 1/4 del av deigen med 100 gr rosiner som hadde ligget i bløt i ca 1 time. (husk at jeg doblet oppskriften)
*Jeg laget vaniljekrem dagen før for å ikke få dårlig tid idag. Jeg fylte boller uten rosiner til vaniljekremen var brukt opp. Her er fremgangsmåten:


Klem bollene litt flate. Legg 1 ts krem i midten og klem sammen kantene.
Trill bollene mellom hendene for å jevne ut skjøten. Legg på et bakepapirkledt stekeplate med skjøten ned. :)



*Resten stekte jeg som de var. De ble fylt med to typer krem etterpå.  Den ene var ca 1 dl kremfløte pisket med frø fra 1/2 vaniljestang. Den andre var 1 dl pisket kremfløte som jeg blandet med 3 ss jordbærsyltetøy.


Kjempegodt!!! :)

lørdag 5. mars 2011

Bulgursalat


Bulgur er et fint alternativ til ris og pasta og smaker godt i salater. Denne bulgursalaten passer fint som tilbehør til både kjøtt og fisk, men kan også serveres som den er hvis du har lyst på vegetarmat. Du kan servere salaten til både lunsj og middag. Sist laget jeg en stor porsjon til middag og restene ble til lunsj dagen etter. Oppskriften kan varieres etter hva du har i skapet.

fredag 4. mars 2011

Tunfiskpai


Denne oppskriften fant jeg i min mors kokebok som jeg fikk da jeg flyttet hjemmefra for 15 år siden. Jeg laget den for første gang for to dager siden. Paien var kjempegod! Jeg liker egentlig ikke paier fordi jeg synes at paideig/bunn smaker papp. Paideigen i mors oppskrift er litt annerledes enn den tradisjonelle. Den inneholder rømme og olje. Du får da en myk paibunn som også har mye smak i seg. Jeg kommer nok til å lage mange paier fremover. Det er jo bare å erstatte paideigen i oppskriftene jeg har med denne!

Paibunn:
3 dl lettrømme (du kan også bruke creme fraiche)
1 egg
1 ss rapsolje
1 ts bakepulver
400 gr hvetemel, spar litt mel til utkjevling

Fyll:
1 stor gul løk i skiver
2 store hermetiske bokser tunfisk eller 3 små (anbefaler italiensk tunfisk Mister Ton)
salt og pepper

Rør sammen egg og olje, tilsett rømme og bakepulver. Ha i hvetemel til du får en passe deig. Den skal ikke være klissete, heller ikke for fast. Deigen er så myk at du kan kna den med hendene. Den krever ikke mye knaing. Dekk til med plast mens du lager fyllet.
Stek løkskivene i smør til de er myke. Kan gjerne bli litt gylne i fargen, men pass på at de ikke blir brent. Jeg stekte løken på middels varme i ca 5 minutter.
Finhakk fisken hvis den er i store  biter. Jeg trengte ikke å gjøre det med den italienske tunfisken.
Del deigen i to. Kjevle ut hver del til en leiv på størrelse med paiformen. Legg den ene delen i paiformen. Trykk deigen godt ned i bunnen og oppover sidene. Du kan også bruke stekeplate og bakepapir. Da må du pensle bakepapiret med litt olje.
Ha tunfisk i formen. Legg løkskivene oppå fisken.


Strø maldonsalt og svart pepper over. Bruk den andre leiven som lokk. Klem sammen kantene og prikk med en gaffel. Stek paien midt i ovnen ved 180 grader i ca 30 minutter til paien har fått en fin gyllenbrun farge.


Tunfiskpai er best når den er varm. Du kan servere den rett fra ovnen med grønn salat til.

Kos deg! :)

Tips:
* I tillegg til tunfisk og løk kan du også ha svarte oliven.

torsdag 3. mars 2011

Grovt brød med rug, kli og linfrø


Jeg bakte dette brødet igår og vi hadde det til frokost og matpakker idag. Brødet var veldig luftig og fint.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...