torsdag 30. juni 2011

La mia Sardegna


Fantastisk forrett på 5 minutter! Denne forretten smakte jeg på for første gang på Sardinia for 4 år siden. Jeg har ikke sett denne forretten noen andre steder i Italia, så det er mulig at det er en typisk sardinsk rett. Sardinia er en fantastisk italiensk øy og er ett av de få stedene jeg vil vende tilbake til år etter år. Det er noe spesielt med Sardinia. Menneskene, omgivelsene, duftene, alt gjør at jeg føler meg hjemme når jeg er der. En ubeskrivelig følelse av ro, glede og tilhørighet. Jeg tenker på Sardinia hver gang jeg lager denne retten, derav navnet La mia Sardegna.
Du trenger:

ca 1/2 pose ruccola
10 skiver proscuitto (du kan også bruke parmaskinke, selvom den ikke finnes på Sardinia)
parmesan
cherrytomater

Vask og tørk ruccola. Fordel ruccolaen over på et serveringsfat. Vær raus. Har du et stort fat, må du kanskje bruke hele posen. Brett skinkeskivene pent, eller lag en løs rull, bruk gjerne fantasien, og legg de pent oppå ruccolaen. Lag tynne parmesanskiver med ostehøvel og spre over skinken og ruccolaen. Pynt til slutt med cherrytomater og server! :)

onsdag 29. juni 2011

Russiske pannekaker fylt med ricotta


Sist vi hadde pannekaker laget jeg en ekstra stor porsjon nettopp for å ha nok røre til disse pannekakene. Mamma laget ofte ostefylte pannekaker når jeg var liten, og dette er en smak av barndom for meg. Ricotta finnes riktignok ikke i Russland, men det var det nærmeste jeg kom den russiske osten. Cottage cheese ville sikkert funket også, men jeg er ikke så glad i den kornete konsistensen og syrlige smaken. Den russiske osten er liksom en mellomting mellom ricotta og cottage cheese.  Jeg kunne selvfølgelig laget den selv ved å la melken bli sur og vente til den skilte seg og det var væske i bunnen og ostemasse på toppen. Deretter skulle osten få renne av seg ordentlig enten gjennom et kaffefilter eller gassbind. Jo lenger osten får stå og renne av seg, jo fastere blir den i konsistensen. Dette krever planlegging ettersom hele prosessen tar flere dager, og jeg skulle lage pannekaker IDAG. Ricotta passet utmerket og pannekakene falt i smak hos hele familien. Hvorfor har jeg aldri laget dette før???

tirsdag 28. juni 2011

Tunfisksalat


Vi har blitt veldig glade i tunfisk. Vi spiser mye fisk og det er deilig å kunne variere litt, og ikke bare spise torsk og laks. Mitt spis-mindre-kjøtt-prosjekt har vært veldig positivt for hele familien og har nå blitt en del av hverdagen vår. Jeg er mer bevisst på hva jeg handler i matbutikken og passer alltid på at vi har fisk i kjøleskapet/fryseren. Idag får du en oppskrift på tunfisksalat, som tar 5 minutter å lage, og som passer perfekt som lunsjpålegg. Fyll pitabrød med tunfisksalat, agurk og grønn salat, så har du en deilig matpakke å ta med på jobben. Mine barn er ikke så begeistrede for tunfisk, men denne salaten kunne de ikke få nok av. Her er oppskriften:

240 gr hermetisk tunfisk i solsikkeolje
1/3  purre , finhakket, både det grønne og det hvite (kan erstattes med gressløk eller vårløk)
1 ss hakket syltagurk
majones
hakket frisk dill
pepper
salt

Ha tunfisk, purre og syltagurk i en bolle. Tilsett majones til salaten har passe konsistens. Ha i hakket dill og smak til med pepper. Smak til med salt hvis nødvendig.
Salaten holder seg i kjøleskapet ca 2-3 dager. :)

mandag 27. juni 2011

Focaccia


Focaccia er italiensk brød som er kjempegodt og passer utmerket som tilbehør. Focaccia ligner litt på pizza og lages omtrent på samme måte. Denne gangen laget jeg en stor og 8 små. De små focacciaene laget jeg med vilje fordi de tiner raskere og er perfekte som lunsjmat. De ble delt i to og fylt med ost, skinke, grønn salal, agurk og tomater, og ble til en fantastisk lunsj.

søndag 26. juni 2011

Svetlana's helkornbrød


Jeg skulle bake to forskjellige helkornbrød og klarte å blande sammen oppskriftene. Jeg hadde bare korn i den ene bollen og korn og rug i den andre. Dette skulle stå i bløt til dagen etter. Og når jeg skulle lage den første deigen tok jeg feil bolle. Dette oppdaget jeg heldigvis i tide siden det var forskjellige vannmengder i oppskriftene. Da måtte jeg improvisere og her er oppskriften på det første brødet.

lørdag 25. juni 2011

Unni's kokoskake


Dette er den nye favorittkaken i huset. Da jeg fortalte hjemme at vi hadde spist kokoskake på jobben, sa Alexander: "Hvorfor tok du ikke med et kakestykke til meg?". Han er så glad i kokos at det nesten så ut som han ble fornærmet. :) Jeg forventet meg en slik reaksjon og var godt forberedt. Jeg spurte nemlig Unni om å få oppskriften før jeg gikk hjem den dagen. Og den fikk jeg! Snille Unni hadde med seg oppskriften som hun gjerne delte med oss andre kakeglade damer på jobben. Så jeg trøstet lillegutten med at jeg skulle bake kokoskake i helgen. Gjett om han ble glad! Og gjett hvor glad og fornøyd han ble da han smakte på kaken. Jeg tror han hadde klart å spise opp hele kaken alene om han fikk lov. Kaken er utrolig god og SAFTIG, og anbefales på det sterkeste.

3 egg
2 kopper sukker
1 kopp blanding av saft av 1 appelsin og smeltet smør
1 kopp kokosmasse
2 kopper hvetemel
1 kopp skummet kulturmelk
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Melisglasur:
melis
vann
litt sitronsaft

kokos til pynt evt. revet appelsinskall

1 kopp=250 ml.
Sett stekeovnen på 150 grader. Kle bunnen av en springform (24 cm i diameter) med bakepapir.
Pisk sammen egg og sukker. Press saften av 1 appelsin og hell i målekoppen. Hell i smeltet smør til du har 250 ml. Rør blandingen i eggedosisen. Rør i de øvrige ingrediensene.
Hell røren i formen og stek midt i ovnen i 1 time.
Avkjøl kaken helt før du pynter den med melisglasur og kokos. Du kan også pynte med revet appelsinskall. Bruk gjerne zester.
Kos deg!!! :))))

fredag 24. juni 2011

Pannekaker fylt med skinke


Idag er det fylte pannekaker til middag. Denne retten kan sammenlignes med enchilladas, bare at du bruker pannekaker istedenfor tortilla. Litt tidkrevende, men smaker veldig godt og kan til og med serveres til gjester da pannekakene ser virkelig pene ut når du tar de ut av ovnen. Prøv du også!
Til 15-16 pannekaker trenger du:

4-5 egg
1,5 l lettmelk
1/2-1 ts salt
3 ts sukker
mel til røra er passe (det er dessverre slik det står i alle mine russiske oppskrifter og jeg glemmer alltid å veie melet :( )
smør til steking

Fyll til 8 pannekaker:
1/2 purre i skiver, ta gjerne både det hvite og det grønne
2 hvitløksfedd, hakkede
1 boks hermetisk kalkun- eller kyllingskinke i terninger
2 dl creme fraiche
2 håndfuller revet gulost
smør til steking
salt og pepper

Saus:
1-2 dl creme fraiche
ca 2 dl tomatsaus
1 egg
1-2 håndfuller revet ost
salt og pepper

Bland sammen ingrediensene til pannekakerøra og la den stå i ca 30 minutter.
I mellomtiden lager du fyllet. Stek hvitløk og purre i smør i et par minutter. Ha i skinke, creme fraiche og gulost. Rør rundt og smak til med salt og pepper.
Rør sammen ingrediensene til sausen og smak til med salt og pepper. Sett til side.
Stek passe tykke pannekaker. Jeg pleier å fylle og legge de i formen ettervhert som jeg steker de. Fordel ca 2 ss av fyllet på hver pannekake og rull sammen. Legg pannekakene tett inntil hverandre i en ildfast form.
Hell sausen over pannekakene og gratiner i ovn ved 200 grader  i ca 25 minutter.
Server med grønn salat til.
God helg! :)


Her er en annen variant av fylte pannekaker. :)

torsdag 23. juni 2011

Hjemmelaget majones


Det er veldig mange majonesoppskrifter som blir lagt ut på nettet nå for tiden. De fleste er ganske like da hovedingrediensene er eggeplommer og olje. Resten tilpasser man etter sin smak. Jeg har prøvd meg litt frem, og her er oppskriften jeg kom frem til, som jeg er veldig fornøyd med og kommer til å bruke fremover:

3 eggeplommer, romtempererte
1 stor ts Dijonsennep
3 dl rapsolje
saften av 1/4-1/2 sitron
1-2 ts hvitvinseddik
salt

Ha eggeplommene i en bolle og pisk med håndmikser. Tilsett sennep og pisk videre. Hell olje i en veldig tynn stråle og pisk godt. Jeg helte litt olje om gangen og pisket godt mellom hver gang. Det er viktig å ikke tilsette for mye olje ellers kan majonesen skille seg. Etter at du har pisket i ca halvparten av oljen, kan du helle den i litt større mengder. Massen skal nå være tykk og se ut som majones. Smak til med sitronsaft, eddik og litt salt. Virker majonesen for tykk, kan du piske i litt vann.

*Hvis du ønsker majones med nøytral smak, tilsetter du kun 1 ts eddik. En slik majones passer fint til salater. Liker du litt sterkere smak, tilsett mer eddik og evt. sennep.
* Tilsetter du presset hvitløk i majonesen, får du deilig aioli. Prøv aioli og avocado som tilbehør til reker. Det er kjempegodt!!!
* Det finnes også en annen måte å lage majones på som virker mye enklere enn beskrevet over. Denne fremgangsmåten fant jeg på ordentligmat.no og er slik:
Hell alle ingrediensene (unntatt oljen) i en høy og smal beholder. Sett stavmikseren i bunn og hell over oljen forsiktig, (grunnen til å helle forsiktig er at man sparer ventetid etterpå). Oljen er lettere enn de andre ingrediensene og legger seg på toppen. Stavmikseren står i bunnen av beholderen og vil vispe egg for det meste, men litt og litt olje. Samme prinsipp, samme regler, men betydelig enklere.
Deretter er det bare å gi gass på stavmikseren, og etter som man ser at emulsjonen starter så løfter en litt på stavmikseren. Noen stavmiksere ordner dette selv ved å skape undertrykk og sirkulasjon. 1 minutt senere er majonesen ferdig .
Jeg har ikke prøvd dette selv ennå, men skal gjøre det neste gang jeg skal lage majones. :)


onsdag 22. juni 2011

Pasta med tomatsaus


Det tar ikke noe lenger tid å lage tomatsaus enn å koke pasta. Du får en deilig saus som ikke kan sammenlignes med den du får kjøpt i butikken. Så dropp Dolmio og lag tomatsausen selv!

tirsdag 21. juni 2011

Enkel kyllingmarinade


Her har du en enkel og god kyllingmarinadeoppskrift som jeg har brukt i alle år. Du trenger:

ca 1,5 dl olivenolje
ca 0,5 dl soyasaus
3-4 hvitløksfedd, grovhakkede
salt
pepper
evt. paprikapulver eller andre krydder (kan sløyfes)

Ha olivenolje i en stor bolle. Tilsett soyasaus og rør om. Mengdene er sånn ca, du må prøve deg frem. Ha i hvitløk og krydre med salt og pepper. Ikke ha i for mye salt, et par klyper holder. Du kan også tilsette krydder etter smak.
Ha i kylling i passende biter eller hele fileter og mariner over natta. Og da er det bare enten å steke eller grille :)

mandag 20. juni 2011

Tunfisksalat med byggris


Byggris er et godt alternativ til ris, pasta og poteter. Byggris inneholder langsomme karbohydrater som gjør at du føler deg mett lenge. Byggris er også rik på kostfiber. Jeg lager ofte tunfisksalat som jeg varierer med forskjellige typer bønner, couscous eller bulgur. Denne gangen brukte jeg byggris og borlottibønner og resultatet ble en veldig god, lett og mettende salat. Oppskriften er til 2:

2 poser byggris
1 boks borlottibønner, netto 240 gr
150-200 gr hermetisk tunfisk
1 glass svarte oliven
2 ss kapers
2 store tomater, i terninger
1/2 agurk, i terninger
grønn salat i strimler
frisk persille, hakket

ca 100 gr sukkererter
l liten løk, i skiver
olivenolje

Sennep- og eddikdressing:
1 dl olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ts Dijonsennep
1 hvitløksfedd, presset
salt og pepper

Ha alle ingrediensene til dressingen i et glass med lokk. Rist glasset slik at alt blir godt blandet. Sett til side.
Kok byggris som anvist på pakken.
Stek løk og sukkererter i litt olivenolje i ca 2-3 minutter til løken har blitt blank og myk og sukkerertene litt mørkere i fargen. Du kan også bruke smør til steking.
Bland de øvrige ingrediensene i en stor bolle. Ha i byggris og dressing og rør salaten lett sammen. Ha til slutt i løk og sukkererter.
Pynt gjerne med noen sukkererter oppå salaten og server!

søndag 19. juni 2011

5-kornbrød med durumhvete


Denne oppskriften er nesten identisk med 5-kornbrød. Forskjellen er at jeg erstattet halvparten av siktet hvetemel med durumhvete (semolina). Durumhvete blir også kalt for hardhvete og er rik på proteiner, ca 20%. Resultatet ble et litt lysere brød enn "broren", men like velsmakende. Jeg forventet at brødet skulle være gulere, men det ble ikke det.

lørdag 18. juni 2011

Fylt laks med spinat og pasta


Denne retten ble til etter et du-tar-det-du-har prinsipp. Laks fylt med kremost er veldig godt og passer både til hverdag og fest. Osten gjør fisken saftig og i tillegg slipper du å lage saus. Du kan variere tilbehøret i det uendelige. Her er det jeg brukte:

6 laksefileter
1 beger Philadelphia med purreløk/gressløk eller annen ost
250 gr spinat
1 gul løk
salt og pepper
olivenolje
limesaft
400 gr fusilli eller annen pasta

Sett stekeovnen på 200 grader.
Lag dype snitt i laksefiletene. Pass på at du ikke skjærer helt gjennom. Fyll laksefiletene med kremost, ca 2 ts. Hvis du har lave fileter og det er vanskelig å fylle de, fyller du med det du får plass til og resten kan du fordele over fisken. Ha litt olivenolje i bunnen av en ildfast form. Legg laksefiletene i formen og stek midt i ovnen i ca 15-20 minutter.
Kok pasta som anvist på pakken.
Rens og vask spinaten. Skjær av de største stilkene. Strimle spinaten og skjær løken i skiver. Stek løkskivene i litt olivenolje på middels varme til de har blitt blanke og myke. Ha i spinaten og la den nesten falle sammen. Krydre godt med salt og pepper. Press litt limesaft over.
Server laksefileter sammen med pasta og stekt spinat. :)

fredag 17. juni 2011

Muffins med sjokoladesmørkrem


Jeg hadde en pose med sjokolademuffins i fryseren etter påskebaking. Rune hadde veldig lyst på smørkrem, så det var bare å hive seg rundt og lage krem mens muffinsene lå og tinte på benken. Oppskriften er veldig enkel og god:

100 gr mykt smør
120 gr melis
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao
1 eggeplomme

Ha alle ingrediensene i en bolle og pisk til luftig krem. Ferdig! :)

* Muffinsene skal være kalde når du skal pynte de med kremen, ellers smelter den.
* Denne kremen kan også brukes som kakefyll.

God helg! :)

torsdag 16. juni 2011

Meksikansk safrankylling



Jeg hadde masse god safran (kjøpt på apoteket på Nordby) igjen etter julebaking og lurte på hva jeg kunne bruke den til. Jeg har ikke så mange oppskrifter som inneholder safran, heller ikke noe særlig erfaring med dette krydderet. Jeg søkte litt på nettet og kom over en oppskrift på meksikansk safrankalkun på aperitif.no. Jeg hadde ikke kalkun, men kylling, så jeg brukte det istedet. Resultatet ble en veldig god, men annerledes gryterett med smak av safran. Rune syntes det var litt mye safran og retten minnet om lussekatter, mens jeg syntes at det var akkurat passe med safran. Det er godt vi kan være litt forskjellige av og til. :) Prøv du også, og si hva du synes.
Til 4 trenger du:

4 kyllingfileter
2 løk, finhakkede
2 hvitløksfedd, pressede
1 ss olje
3 ss hvetemel
4 dl hønsebuljong
1 dl tørr hvitvin eller eplejuice
1 laurbærblad
salt og svart pepper
1/2 finhakket rød chili
1 gr safran (kan erstattes med 1 ts gurkemeie)
limesaft
frisk persille eller koriander

Skjæ kyllingfiletene i passe store biter.
Fres løk og hvitløk i olje til den er blank. Dryss over hvetemel og rør om. Spe med buljong og hvitvin. Tilsett laurbærblad, salt, pepper og chili.
Legg i kyllingbitene og la det småkoke i 15 minutter under lokk.
Bland safran med litt av sausen og ha i gryten. Kok videre i 5 minutter.
Press over litt limesaft. Smak deg frem. Dryss over rikelig med persille. Jeg liker ikke koriander og bruker derfor persille. Det blir ikke helt det samme, så jeg anbefaler å bruke koriander hvis du liker smaken.
Server med ris og gjerne godt brød som du kan dyppe i sausen etterpå. :)

onsdag 15. juni 2011

Stekt torsk med spekeskinke og lun risonisalat


Torsk og spekeskinke er en god match. Torsk smaker ikke så mye, men har du stekt spekeskinke eller bacon til, vil det løfte fisken til nye høyder. Risoni eller "orzo" på italiensk er pasta formet som ris. Mine barn trodde ikke på meg da jeg fortalte at de spiste pasta. De var overbevist om at det var ris. Risoni fåes kjøpt i store matvarebutikker, som for eks. Ultra. Denne retten ble satt sammen av det jeg hadde i skapet, og kan varieres med flere eller færre ingredienser.
Til 4 trenger du:

10-12 torskefileter
2 egg
hvetemel
salt og pepper
smør til steking
10-12 spekeskinkeskiver
200 gr risoni
1 squash i skiver
1 stor løk i skiver
3 hvitløksfedd, grovhakkede
1/2 chili, finhakket
1 paprika i strimler
1 glass svarte oliven
frisk persille, hakket
olivenolje

Start med å hakke grønnsakene, så du har alt klart.
Stek spekeskinke på middels varme til den er godt stekt, men ikke er for sprø. Ha litt smør i stekepanna, hvis nødvendig. Legg skinkeskivene på en tallerken og sett til side.
Ha noen ss hvetemel på en flat tallerken og krydre litt med salt og pepper. Visp sammen eggene i en skål. Tørk torskefiletene med kjøkkenpapir.
Ha smør i stekepanna og sett på middels varme. Vend torskefiletene i egg, og deretter i hvetemel. Pass på at fisken blir dekket med mel på alle kanter. Legg filetene i stekepanna og stek i noen minutter til fisken begynner å flake seg. Vend av og til.
I mellomtiden koker du pasta som anvist på pakken.
Ha olivenolje i en annen stekepanne. Stek squash, løk, hvitløk og chili i et par minutter før du har i paprika. Stek alt raskt sammen. Det er viktig at paprika og squash ikke skal bli for myke. Du skal kjenne litt tyggemotstand - dette har jeg lært av min spanske venn Jose. Smak til med salt og pepper.
Bland pasta med grønnsakene. Ha i oliven og hakket persille.
Anrett risonisalaten på tallerkener, legg torskefiletene oppå salaten og pynt hver filet med en skive spekeskinke.
Server straks! :)

tirsdag 14. juni 2011

Linguine med spinat og mascarpone


Dette er en fin måte å få barn til å spise spinat på. Mine barn er ikke så glade i spinat, men denne retten har de aldri klaget på. Oppskriften kommer fra Jamie Oliver, som er min nr. 2 etter Gordon Ramsay. :)
Oppskriften er til 4:

500 gr linguine, tagliatelle eller spaghetti
olivenolje
2 ss smør
2 hvitløksfedd, i skiver
1/2 muskatnøtt, revet
400 gr spinat, i strimler
havsalt og svart pepper
120 ml kremfløte
150 gr mascarpone
revet parmesan

Kok pasta etter anvisning på pakken.
Ha en splash olivenolje, smør, hvitløk og muskat i en høy stekepanne. Når smøret har smeltet er det på tide å tilsette spinat. Stek i ca 5 minutter til spinaten har falt sammen og blitt mørkegrønn i fargen, og mye av væsken har fordampet. Krydre med salt og pepper. Tilsett fløte, mascarpone og litt av pastavannet, ca en øse. Kok forsiktig opp og smak til med salt og pepper igjen.
Hell av pastavannet, men ta vare på litt. Bland pasta med spinatsausen. Ha i et par håndfuller revet parmesan og bland sammen. Reguler konsistensen med pastavannet til du har en fin, glinsende og passe tykk saus. Pasta suger i seg mye væske, så pass på at sausen ikke blir tørr og pasta ikke kleber seg sammen ved servering.
Server gjerne revet parmesan ved siden av. :)

mandag 13. juni 2011

Gulrotbrød


Her har du en oppskrift på et veldig godt gulrotbrød. Gulrøtter i deigen gir et saftig og holdbart brød. Sunt er det også!

søndag 12. juni 2011

Italiensk landbrød


Denne oppskriften fant jeg på parmesan.no, som forøvrig er en fin nettside som handler om Italia. Durumhvete i oppskriften samt lite gjær og lang heving gir et smakfullt og holdbart brød. Landbrød er perfekt som middags- og salattilbehør.

lørdag 11. juni 2011

Ramsay's Salade Niçoise


Dette er Gordon Ramsay's versjon av Salade Niçoise. Ramsay bruker fersk tunfisk i sin oppskrift. Jeg fikk ikke tak i fersk tunfisk, og måtte nøye meg med tunfisk på boks. Salaten serveres med oliventapenade, som kanskje ikke ser så delikat ut, men smaker veldig godt. Oppskriften er til 2:

300 gr poteter, helst små, for eks. amandine
100 gr sukkererter
5 ss god olivenolje
200 gr cherrytomater delt i to
2 ss balsamico
en håndfull frisk basilikum
325 gr fersk tunfiskfilet eller på boks
saft av 1/2 sitron
3 kokte egg delt i to
1 hjertesalat eller annen grønn salat, i store biter/blader
salt og pepper

Oliventapenade:
50 gr svarte oliven, grovhakkede
5 ansjosfileter
1 hvitløksfedd
saft av 1/2 sitron
4 ss olivenolje
1 ss balsamico

Start med å lage tapenade. Ha oliven, ansjos og hvitløk i en morter og mos til du har en grov pure. Hell massen over i en passende skål. Rør i sitronsaft, olivenolje og balsamico, og sett til side.
Kok potetene til de er møre.
Kok sukkerertene i lettsaltet vann i 4-5 minutter. Hell av vannet og ha sukkerertene i iskaldt vann. Hell av vannet og sett til side.
Del potetene i to hvis de er små, eller båter hvis de er store. Ha 2 ss olivenolje i en stor stekepanne og stek potetene på middels/høy varme til de er gyllenbrune. Skru opp varmen litt og ha i tomatene. Stek tomatene i ca 1 minutt. Smak til med salt og pepper. Ha i 1 ss balsamico, skru av varmen og dryss over basilkum.
Stek tunfisken i 1 ss olivenolje. Stek i 6 minutter på hver side hvis du ønsker at den skal være litt rød i midten. Vil du ha fisken godt stekt, steker du den i 8 minutter på hver side. La fisken hvile noen minutter før du deler den i passende stykker.
Visp sammen resten av oljen, balsamico og sitronsaft i en bolle. Ha i salaten og rist på bollen.
Ha en spiseskje tapenade på hver tallerken. Legg poteter og tomater over tapenaden. Deretter fordeler du sukkerertene over. Legg fisken over sukkerertene. Pynt med salatblader rundt, og legg egg mellom salatbladene. Pynt eggene med små tapenadedotter.
Server! :)

* Her er en annen versjon av Salade Niçoise.


fredag 10. juni 2011

Mezze penne rigate med tomatsaus og ricotta

Dette er en deilig vegetar pastarett med spennende smaker som tar kun 20 minutter å lage. Jeg tok utgangspunktet i oppskriften på baksiden av Jacobs lumaconipose, og modifiserte både innholdet og tilberedningsmetoden etter det jeg hadde i skapet og hva jeg hadde tid til. Resultatet ble en velsmakende rett som falt i smak hos hele familien. Denne skal absolutt lages flere ganger.

torsdag 9. juni 2011

Hjemmelagede fiskekaker


Fisk til middag igjen. :) Fiskekaker og fiskepinner er blant favorittretter hos mine barn. Før kjøpte vi ofte fiskekaker i ferskvaredisken på Meny fordi jeg ikke hadde en kjøkkenmaskin som kunne kværne fisk. Men nå har jeg min egen bamix med Gordon Ramsay's navn på som jeg anbefaler på det sterkeste. Det var min snille mann som kjøpte den til meg til jul. Gordon Ramsay er mitt største idol når det gjelder matlaging. Mitt største ønske her i livet er å treffe ham og se ham lage mat live. Og jeg er så heldig som har en mann som er forståelsesfull og ikke har noe imot å måtte dele min kjærlighet med Gordon :). Nok jenteprat, her er oppskriften på fiskekaker som jeg er veldig fornøyd med.

onsdag 8. juni 2011

Brownieskake med oreo og mintsjokolade


Idag er det sommeravslutning på skolen og jeg er så heldig som har to gutter som går i hver sin klasse, at jeg må ta med både kake og premie til loddtrekningen. Det er lenge siden jeg har laget brownieskake, så det passet bra nå. Kaken er både enkel å lage og er godt likt av både store og små.
Det er ikke akkurat en kake man bør lage hver helg, selvom jeg kunne spist den hver dag. :) Kaken inneholder mye sukker og smør, så det er bare å glemme å telle kalorier. Til gjengjeld får du en fantastisk kake som er søt og seig, og smaker deilig sjokolade, akkurat som den burde være. Det er bare tull å forsøke å lage "sunne" kaker med mindre fett og sukker. Skal du spise kake, skal det være en ordentlig kake. Er du redd for formene, tar du bare ett stykke "ordentlig" kake istedenfor å ta to av den liksom "sunnere" kaken med liksom god samvittighet. Det er bare å lure seg selv, mener jeg.
Jeg har prøvd flere browniesoppskrifter, men ingen kan måle seg med denne :) Dette er uten tvil den ultimate brownieskaken!

tirsdag 7. juni 2011

Marinerte kyllingspyd med gresk salat og tzatziki


Gresk mat er perfekt nå som det er sommer. Været kunne selvfølgelig vært bedre, men litt regn er ingenting i forhold til minusgrader. Mine barn er veldig glade i kyllingspyd, og dagens middag ble mottatt med stor jubel. Retten tar maks 30 minutter å lage, men du må huske på å marinere kyllingen natten over. Oppskriften er fra BBCGoodFood.
Til 4 trenger du:

Kyllingspyd:
5 kyllingbryst i biter
2 finhakkede hvitløksfedd
2 ts salt
4 ss olivenolje
skallet og saften av ca 1/3 sitron
1 ss finhakket dill

Gresk salat:
4 store tomater i båter
1 agurk i store terninger
1/2 rød løk i tynne skiver
1 glass svarte oliven
1 ts tørket oregano
ca 100-150 gr fetaost i terninger
4 ss olivenolje

Her er oppskriften på tzatziki.

Mos hvitløk og salt i en morter til du har en jevn, tykk masse. Visp sammen olje, sitronskall og -saft, dill og hvitløk i en bolle. Ha i kyllingbitene, bland godt og sett bollen i kjøleskapet natten over.
Ta ut kylling ca 30 minutter før steking. Legg trespyd i vann, så de ikke blir svidd i stekeovnen/på grillen.
Sett stekeovnen på ca 220 grader grill og stek kyllingspydene i ca 15-20 minutter. Snu de rundt av og til. Du kan også grille de på grillen.
I mellomtiden lager du salaten og tzatziki. Gjør som det står i tzatzikioppskriften ( se linken over). Til salaten blander du forsiktig alle ingrediensene i en serveringsbolle.
Server kyllingspyd med gresk salat, tzatziki og gjerne pitabrød.

Tips: dropper du pitabrød, får du en lavkarbomiddag. :)

mandag 6. juni 2011

Pasta med sardiner, tomater og oliven


Jeg er godt i gang med "Spis-mindre-kjøtt"- prosjektet, og er veldig fornøyd så langt. Jeg savner ikke kjøttmiddager og ser mer frem til fisk og vegetarmat. Prosjektet ble veldig godt mottatt av Rune og gutta. Ingen har protestert eller klaget ennå, og det tror jeg ikke de kommer til å gjøre. Dette prosjektet var i utgangspunktet Runes idé, og gutta spiser alt de får servert, så det er bare å fortsette.
Idag blir det pasta med sardiner - et godt alternativ til laks og torsk. Ifølge min mann er dette en fin sardinrett selv for den som ikke liker sardiner. Alle smakene passer så godt sammen og på en måte flyter inn i hverandre, at du kommer til å kjenne helheten i smaken uten å konsentrere deg for mye om hver enkelt ingrediens. Prøv du også! 
Til 4 trenger du:

400 gr pasta
olivenolje
1 løk, finhakket
3 hvitløksfedd, finhakkede
1 boks hermetiske tomater, gjerne Mutti
100 gr sorte oliven, i skiver
1 boks sardiner i olje, delt i to
1 ss kapers
salt og pepper
frisk persille, hakket
frisk basilikum, hakket
revet parmesan

Kok pasta etter anvisning på pakken.
Varm litt olivenolje i en stekepanne. Stek løk og hvitløk på middels varme. Tilsett tomater og la det småkoke i noen minutter. Tilsett oliven, sardiner og kapers rett før servering. Smak til med salt og pepper.
Bland pasta, persille og basilikum i sausen og rør godt.
Server med revet parmesan eller parmesanflak (lages ved hjelp av ostehøvel). :)

søndag 5. juni 2011

Rugbrød med frø

 

Idag blir det nybakt brød til lunsj. Ingenting er så godt som varmt, saftig og luftig brød, som i tillegg dufter helt fantastisk. Dette brødet er en av mine favoritter. Det inneholder solsikkekjerner og linfrø som jeg er så glad i, og mye rug gjør brødet ekstra saftig. Oppskriften er umulig å mislykkes med. Anbefaler på det sterkeste!

lørdag 4. juni 2011

Laks med risonisalat


Vi har snakket ofte om å bli flinkere til å spise fisk, men ikke vært så flinke til å gjennomføre det. Nå som det er så mye fin, fersk fisk å få tak i butikkene, er det ingen grunn til å la være å spise fisk. Jeg har fylt opp fryseren med masse laks og torsk, og skal planlegge middagene framover. Vi har som mål å spise fisk 3-4 ganger i uka, vegetar 2 ganger og kjøtt maks 2 ganger i uka. Denne gangen skal jeg få det til!
Idag blir det ovnsstekt laks med risonisalat med smak av sommer. Retten tar ca 25 minutter å lage, og er både lett og mettende. Til 4 trenger du:

4-6 laksefileter
300 gr risoni
2 ss olivenolje
2 ts majones
sitronsaft av 1/2-1 sitron
salt og pepper
1 skrellet agurk, i terninger
3-4 vårløk, i skiver
frisk dill, hakket

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha laksefiletene i en ildfast form. Krydre med salt og pepper, og stek i ca 20 minutter.
Kok risoni etter anvisning på pakken.
I mellomtiden blander du majones med olivenolje i en skål. Smak til med sitronsaft og salt og pepper.
Bland risoni med vårløk, agurkterninger og dill. Tilsett dressing og rør salaten lett sammen.
Server risonisalat med stekt laks og god hvitvin til. :)

fredag 3. juni 2011

Kjeks med sjokolade og banan


Denne oppskriften fant jeg på Mat På Bordet. Jeg erstattet sammalt hvete i oppskriften med hvetemel og hadde i kun 1 banan. Disse kjeksene er utrolig gode. De er myke, søte og smelter rett og slett på tunga. Det var rene himmelriket både for meg og mine tre gutter. Disse kommer jeg til å lage veldig ofte!

315 gr hvetemel
0,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker
170 gr mykt smør
115 gr sukker
100 gr brunt sukker
1 stort egg
1 most banan
100 gr lettkokte havregryn
200 gr sjokolade, 70% kakao, hakket

Sett stekeovnen på 180 grader.
Bland mel, bakepulver og vaniljesukker sammen i en bolle. Pisk smør og sukker luftig i en annen bolle. Tilsett egget i smøret. Rør inn bananen og tilsett melet. Bruk gjerne mikser med rørepinner. Rør til du har en jevn deig. Tilsett havre og sjokolade og rør forsiktig med en skje eller slikkepott.
Lag kjeks ved hjelp av iskremskje. Legg deigklumpene på et bakepapirkledt stekebrett med litt avstand fra hverandre da de vil flyte litt ut under steking. Jeg laget de litt store og fikk 25 stykker. Jeg stekte mine i 15-17 minutter. Pass på de siste minuttene slik at kjeksene ikke blir for brune, og dermed tørre.
Avkjøl på rist og kos deg!
Kjeksene holder seg lenge hvis du oppbevarer de i en tettsluttet kakeboks.
God helg! :)

torsdag 2. juni 2011

Potetsalat


Hjemmelaget potetsalat, som alt annet hjemmelaget, smaker veldig mye bedre og er sunnere enn den du får kjøpt i butikken, med mindre den er laget i butikken. Jeg sluttet å kjøpe potetsalat etter å ha prøvd å lage den selv. Oppskriften er enkel og ikke så tidskrevende. Koker du potetene kvelden i forveien, har du deilig potetsalat til middag på 1-2-3 dagen etter. Du trenger:

1 hvitløksfedd
10 poteter kokt med skallet på ( ca 1 kg )
2 dl creme fraiche
150 gr majones
50 gr sylteagurk ( 2-3 hele agurker), finhakket
1 ss kapers
1 stor vårløk (kan erstattes med gressløk eller purre), i skiver
1 ts Dijonsennep
salt
pepper
noen ss agurklake

* Ønsker du en spennende vri, kan du tilsette 1 grønn paprika/2 tyrkiske paprikaer og 1/2 chili.

Skrell poteter og skjær i store terninger.
Skjær av litt av hvitløksfeddet. Gni inn innsiden av salatbollen med hvitløk. Ikke vær redd, salaten kommer ikke til å smake hvitløk, du skal kun ane litt hvitløk. Dette gir potetsalaten det lille ekstra.
Ha i poteter og tilsett creme fraiche og majones. Rør lett. Tilsett resten av ingrediensene. Smak til med sennep, salt og pepper. Ha i agurklake for å tilføye salaten litt syre. Ha i litt av gangen og smak. La gjerne salaten stå litt og trekke inn alle smakene. Blir den for tørr etter å ha stått litt, tilsett mer creme fraiche og majones.
Potetsalaten passer som tilbehør til både kjøtt og fisk og er perfekt til grillmat. :)

*Her har du en annen variant av potetsalat.

onsdag 1. juni 2011

Salade Niçoise


Salade Niçoise, uttales som niˈswaz, stammer fra Frankrike. Hovedingrediensene er tunfisk, grønn salat, egg, poteter og bønner. Det er også vanlig å pynte salaten med ansjos og servere god dressing til. Jeg valgte bort poteter denne gangen da jeg ønsket en lettere/lavkarbo salat. Oppskriften er til 2:

3 kokte egg, i båter
3 tunfiskbokser (Mister Ton)
1 boks cannellinibønner
1 liten gul løk, i skiver
1 liten grønn paprika, i terninger
1/2 agurk, i terninger
grønn salat
1/2 glass oliven
2 ss kapers
frisk basilikum
frisk persille
evt. limeskiver

Dressing:
1 dl olivenolje
2-3 ss hvitvinseddik
1-2 ts Dijonsennep
1 hvitløksfedd, presset
salt og pepper

Ha ingrediensene til dressing i et glass med lokk. Rist glasset til du har en jevn dressing. Smak til med salt og pepper. Sett til side.
Bland grønnsaker, tunfisk og bønner lett sammen. Fordel salaten på tallerkener. Hell dressingen over. Pynt med eggebåter, friske urter og limeskiver.
Server! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...