fredag 30. september 2011

Eplekringle


Nå er det masse deilige norske epler i matbutikker. Jeg har ingen epletrær i hagen og må belage meg på å kjøpe epler. :) Jeg har aldri bakt eplekringle før. Ideen fikk jeg da jeg satt i frisørstolen for to uker siden og bladde i et Tara-blad. Jeg fikk ikke notert meg oppskriften, men jeg husket at det var honning i fyllet. Da var det bare å handle epler og begynne å bake.

torsdag 29. september 2011

Butterdeig


Butterdeig kan brukes til mye: dessert, kaker, middagsretter etc. Butterdeig er ikke vanskelig å lage, hvis du har en god oppskrift. Jeg har Gordon Ramsay's oppskrift som jeg er veldig fornøyd med og vil dele med mine lesere.

onsdag 28. september 2011

Purke


Mine barn elsker purker. Purker er en spesialtitet fra Halden som er et søtt flatt hvetebrød. Man sier at ideen må ha kommet fra svenske arbeidere som har jobbet i Halden. Det er vanlig med søtt brød i Sverige. Jeg hadde lyst til å være en snill mamma og da fant jeg ut at jeg måtte bake purker. :)

tirsdag 27. september 2011

Toves kyllingkarbonader


Denne deilige oppskriften fikk jeg av Tove på jobben. Kyllingkarbonadene falt i smak hos både store og små, og jeg kommer garantert til å lage de igjen.

mandag 26. september 2011

Fårikål


Fårikålens dag er den siste torsdagen i september hvert år. I år er fårikålens dag 29. september. Retten er superenkel, men du må smøre deg med tålmodighet. Det tar litt over 3 timer å lage fårikål, og den kan med fordel lages dagen i forveien. Den blir bare bedre av å stå og trekke litt ekstra. Kjøp gjerne godt lammekjøtt, gjerne fra bogen. Ikke kjøp det billigste med masse bein og lite kjøtt for da blir det kålgryte med bein i. :) Her er oppskriften:

2 kg lammekjøtt
ca 1,5 kg hodekål
noen ss hel pepper
salt
hvetemel
1,5-2 dl vann

Del kålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Start og avslutt med kjøttet. Strø salt, pepper og litt hvetemel mellom lagene. Jeg pleier ikke å spare på pepperkornene og bruker ca en liten håndfull av gangen. Hell på vann. Ikke hell så mye, ellers vil det bare renne over når det koker. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme under lokk i 3 timer.
Server fårikålen med kokte poteter og flatbrød. :)

søndag 25. september 2011

Speltbrød fra Bakeriet i Lom


Her er Bakeriet i Lom sin oppskrift på speltbrød. Oppskriften er til 2 brød (store 1,5 l former):

1 kg siktet spelt
1/2 kg sammalt grov spelt
1 liter vann
40 gr maltekstrakt
15 gr gjær*
20 gr salt

Bland mel, vann og malt i en bakebolle og la blandingen stå i 1 time. Tilsett gjær og salt og elt i 10 ca minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve i 2 timer. Ha deigen på et melet bakeunderlag. Slå luften ut av deigen og la den heve i ytterligere 30 minutter. Form deigen til to brød og legg brødene i smurte former. Etterhev brødene i ca 40 minutter.
Brødene stekes i 40 minutter på 190 grader.
Avkjøl på rist.

* Har du dårlig tid, kan du ha i 25 gr gjær. Da holder det med 1-times heving.

lørdag 24. september 2011

Fiskegrateng


Jeg hadde mye torsk i fryseren og lurte på hva jeg skulle lage av den. Kanskje noe jeg ikke lager så ofte, som tar litt tid å lage? Jeg har jo masse tid idag. Så kom jeg på at det er veldig lenge siden vi har hatt fiskegrateng. Etter en spørrerunde hos husets tre herrer, ble det raskt bestemt at vi skulle ha fiskegrateng til middag.

fredag 23. september 2011

Key Lime Pie


Key lime pie er en tradisjonell amerikansk dessert som stammer fra Florida Keys. Denne desserten var Runes og min favorittdessert da vi var på ferie i USA i mai i år. Key lime er en liten lime som dyrkes i Florida Keys. Den er mye mindre enn den vi får tak i her i Norge og har litt sterkere aroma og er lysere i fargen. Det går helt fint å bruke vanlig lime i denne paien, den eneste forskjellen blir at fyllet vil være mer grønnaktig istedenfor lysegult. Her er oppskriften:

saft og revet skall av 4 lime
4 eggeplommer
1 boks søt kondensert melk (397 gr)
300 gr Kornmokjeks, evt. Bixit eller Digestive
6 ss sukker
150 gr usaltet smør, smeltet

Start med å rive skallet og presse saften av lime.
Knus kjeksene med en kjevle eller i en blender.
Pisk eggeplommene sammen med limeskallet i en bolle til du har en lysegrønn masse, ca 2 minutter. Pisk inn melk, deretter limesaft og sett til side til massen tykner.
Sett ovnen på 160 grader.
Bland de knuste kjeksene med sukkeret. Tilsett smeltet smør og rør med en gaffel til alt er godt blandet. Press kjeksmassen godt ned i en paiform, ca 24 cm i diameter. Klem godt på sidene.
Stek bunnen på midterste rille i ca 15 minutter til den er gyllenbrun. Avkjøl bunnen.
Fordel limefyllet jevnt utover bunnen. Stek paien i ca 15 minutter til den begynner å stivne men fortsatt er litt "skjelven".
Paien blir best hvis den får stå minst 3-4 timer i kjøleskapet før servering.
Bruk gjerne en paiform med avtagbar bunn. Det vil da være mye enklere å skjære paien og få pene stykker.
God helg! :)

torsdag 22. september 2011

Runes rekesalat


Denne deilige rekesalaten kan nytes både som pålegg, forrett eller smårett. Salaten ble laget av mannen i huset og oppskriften er slik:

500 gr reker (med skallet på)
1 avocado, hakket
100 gr majones
2 ss lettrømme
1/2 liten rød chili uten frø, finhakket
1 lite hvitløksfedd, finhakket eller presset
saft av 1/2 sitron
nykvernet sort pepper

Pill rekene og bland med avocado, majones, rømme, chili og hvitløk. Smak til med sitronsaft og pepper. Nyyyyyt :)))

onsdag 21. september 2011

Kyllingfilet i spekeskinke med kremet soppsaus


Nå er vi endelig ferdige med bursdagfeiringer. Vi har spist kake hver dag siden torsdag og til og med jeg har fått nok. :) Idag er det kylling med soppsaus til middag.

tirsdag 20. september 2011

Kvikk-lunsj kake


Jeg vet ikke hvorfor denne kaken har fått navnet kvikk-lunsj. Den inneholder ikke kvikk lunsj og ligner overhodet ikke på kvikk lunsj sjokolade. Jeg tror det har noe med at kaken er veldig rask å lage. Kvikk-lunsj kaken passer utmerket til barnebursdag, skoleavslutning eller til å ta med til kollegaer på jobben, noe jeg skal gjøre imorgen. :)

mandag 19. september 2011

Red Velvet Cake til min bursdag


Denne flotte og nydelige kaken laget min mann til bursdagen min igår. Jeg har aldri smakt på Red Velvet Cake før og hadde veldig lyst på en sånn kake. Jeg må bare skryte av min snille, gode mann som bare sa "ja" til både å lage kaken og pynte den som jeg ønsket. :) Han var kjempeflink! Kaken består av myke og fuktige kakebunner og deilig kremostfyll. Dette er min nye favorittkake.

lørdag 17. september 2011

Krispie treats + div. masser og icing + kakedekorering


Krispie treats egner seg ikke bare til modellering men er også godt som snacks. Jeg brukte krispie treats til å lage bil og forsterker til Rune's bursdagskake og det var utrolig gøy. Det som ble igjen etter modellering delte jeg opp i små biter som ungene fikk som lørdagsgodteri. Dette syntes de var noe av det beste de hadde smakt på. Krispie treats er så enkelt som puffet ris blandet med smør og marshmallows. Her er oppskriften:

3 ss smør
284 gr marshmallows
6 kopper Kellogg's rice krispies

Smelt smøret i en stor kjele på lav varme. Tilsett marshmallows og rør til de er smeltet. Det skal ikke være noen klumper. Ta kjelen av varmen og bland i puffet ris. Rør forsiktig til alt er godt blandet. Massen stivner raskt, så ikke bruk for lang tid på å røre. Hell massen i en brødform eller annen form, avhengig av hva du skal bruke massen til. Ha litt olje på hendene og fordel massen jevnt utover formen. La massen stivne (ca 30 minutter) før du hvelver den over på en skjærefjøl og lar den stivne ytterligere i 1-times tid.
Skjær krispie treats i passende biter og kos deg. :)
Krispie treats er best samme dag, men kan med fordel fryses. Legg bitene i en lufttett beholder med bakepapir imellom. De tiner veldig raskt.


* Hvis du skal bruke krispie treats til modellering, velger du en form som er stor og høy nok til det du skal lage. Jeg hadde ikke en høy nok form til bilen, så jeg laget krispie treats i en form jeg hadde, lot den stivne, skjærte av en bit og la den på toppen. Massen er såpass klebrig at det ikke er noe problem å lime sammen flere deler. Da går det også an å reparere figurene hvis du, for eksempel, skjærer feil. Jeg laget bilen ved å klippe ut et profilbilde som jeg la inntil massen. Papiret satt seg godt på massen, så det var bare å ta en skarp og tynn kniv og begynne å skjære ut bilprofilen. Jeg målte sånn ca hvor bred bilen skulle være, skjærte av den overflødige massen og gjentok prosessen med bildet på den andre siden. Etterpå var det bare å finjustere for å få med bildetaljene. Til slutt skjærte jeg ut hjulene. Jeg laget hjulene litt mindre for at de skulle passe inn etter at de og bilen er trukket med fondant.
Du må alltid dekke figurene med buttercream icing før du trekker de med fondant for å få en jevnere overflate og for å få fondanten til å sitte godt på. Her er oppskriften på buttercream icing:

120 ml vegetable shortening (Crisco), fåes kjøpt på Ultra
120 ml mykt smør
1 ts klar vaniljeekstrakt, fåes kjøpt på Jernia (du må bruke klar for å få hvit krem)
ca 450 gr melis, siktet
2 ss H-melk (du kan også bruke lett)

Visp Crisco og smør i en bolle. Tilsett vaniljeekstrakt og visp videre. Tilsett melis i 4 omganger. Visp på medium hastighet. Skrap ofte fra sidene og bunnen. Icingen vil virke tørr etter at all melisen er blandet inn. Den skal være slik. Tilsett melken og visp til luftig krem.
Oppbevar icingen i en lufttett beholder i kjøleskapet til den skal brukes. Icingen vil holde seg i opptil to uker.
* Denne oppskriften gir ca 7 dl icing. Dette skal være nok til å dekke figurer og en kake.


Jeg foretrekker å kle kaker og figurer med marshmallow fondant da den er veldig elastisk og lett å jobbe med. MMF passer både til bløtkaker og sjokoladekaker. Bruk pastafarge hvis du skal farge MMF. Her er oppskriften:

200 gr marshmallows
2 ss vann
2 ss rapsolje
500 gr melis

Ha vann og marshmallows i en stor glassbolle og sett den i mikrobølgeovn i 1,5-2 minutter til marshmallows puffer opp.
Ha i olje og rør godt. Ha i melis, litt av gangen, og rør godt mellom hver gang. Når massen har blitt litt fastere, hvelver du den på et bakeunderlag, gjerne silikon, og knar inn resten av melisen.
Pakk MMF GODT inn i plast og oppbevar på et mørkt sted i romtemperatur. Den vil holde seg i minst 1 måned.



Blomsterpasta er en mye vanskeligere masse å jobbe med. Den tørker VELDIG fort, men til gjengjeld kan du kjevle den veldig tynn og lage, for eksempel, vakre og naturtro blomster. Massen er veldig solid og blir steinhard når den er tørr. Jeg laget gitaren av blomsterpasta, lot den ligge og tørke over natta, og laget detaljene av både MMF og blomsterpasta. Her er oppskriften på blomsterpasta:

1 ss glukose, fåes kjøpt på apoteket
4 ss varmt vann
1 ss tragant
300 gr melis

Bland sammen glukose og vann.
Ha halvparten av melisen i en bolle og bland inn traganten. Hell glukosevannet i bollen og rør med en gaffel. Ha i resten av melisen, litt av gangen, og fortsett å røre med gaffelen. Når massen har blitt litt fastere, hvelver du den på et bakeunderlag, gjerne silikon, og knar inn resten av melisen. Massen er ferdig når den er fast, men fortsatt lite grann klissete. La massen hvile et døgn før bruk. Maismel er fint å bruke når du skal kjevle ut blomsterpasta.
Blomsterpasta skal oppbevares GODT innpakket i plast på et mørkt sted i romtemperatur. Holdbarheten er ca 1 måned.
Bruk pastafarge hvis du skal farge blomsterpasta.

For å lime sammen delene, anbefaler jeg at du bruker Royal Icing. Her er oppskriften:

1 eggehvite
1/4 ts sitronsaft
3,5 dl melis

Pisk eggehviten til den er hvit og luftig. Tilsett sitronsaft.
Sikt inn melis gradvis til icingen er fast, dvs at ringene etter vispen ikke siger sammen når du stopper mikseren. Ikke ha i for mye melis, ellers blir icingen for tørr og vanskelig å bruke.
Royal Icing tørker fort og funker veldig bra på alle sukkermasser/pastaer. Den kan også brukes til å dekorere med og lage figurer av, for eksempel broer til bryllupskaker. Royal Icing kan oppbevares i kjøleskapet, maks et par dager. Legg plast oppå icingen slik at det blir helt lufttett. Legg gjerne på lokk i tillegg.

God helg! :)

torsdag 15. september 2011

Gratulerer med dagen, Rune!!!


Min kjære mann har bursdag idag! :) Jeg ville så gjerne overraske ham med en litt annerledes kake (Cake Boss har "dårlig" innflytelse på meg :)))). Jeg hadde mange ideer, men visste ikke hvordan jeg skulle få presentert de på en kake. Jeg har overhodet ingen erfaring med kakedekorering. Heldigvis begynte jeg å tenke på denne kaken allerede ifjor, og da hadde jeg god tid til å samle informasjon om de forskjellige massene man kan kle kaker med og lage figurer av, samt diverse utstyr man bare MÅ ha. Ansatte i Jerniabutikken på Mosseporten ser rart på meg hver gang jeg går inn i butikken. Å ja, hun skal bake kake igjen... Neida, det er fortsatt den samme kaken!!! :) Jeg rekker ikke å legge ut oppskriften på kaken og alle massene jeg har brukt idag, men kommer til å gjøre det i dagene fremover. Her er en kort beskrivelse:

* Kaken er laget av 3 lag sukkerbrød, fylt med ett lag chocolate ganache og ett lag fransk krem med limesmak, toppet med friske bringebær. Sukkerbrødet er bakt i en stor langpanne. Jeg doblet min oppskrift og sukkerbrødet ble akkurat passe høyt. Jeg har et rektangulært fat som passer til 2/3 av sukkerbrødet. Jeg målte sukkerbrødet og skjærte av 1/3 del, og deretter delte både den store og den lille delen i to lag. Den lille delen ble brukt som mellomlag - jeg la lagene ved siden av hverandre. Videre smurte jeg hele kaken med buttercream icing. Dette gjorde at fyllet holdt seg på plass.
* Kaken ble trukket med hjemmelaget marsipan.
* Bilen ble laget av krispie treats, smurt med buttercream icing og trukket med MMF (marshmallow fondant). Detaljene på bilen er laget av blomsterpasta og sølvkuler.
* Forsterkeren er laget av krispie treats, smurt med buttercream icing og trukket med MMF. Detaljene er laget av blomsterpasta og sølvkuler.
* Stolpen er laget av jordbærstang, trukket med blomsterpasta. Skiltene er laget av blomsterpasta.
* Gitaren er laget av blomsterpasta. Detaljene er laget av MMF, blomsterpasta og sølvkuler.
* Bokstavene er laget av MMF.
* Gresset er laget av buttercream icing.
* Jeg brukte Royal Icing som lim.
* Rødfarge er Red Red fra Wilton. Gresset er farget med Kelly Green fra Wilton. Brunfargen på gitaren og stolpen er brun pulverfarge som jeg penslet på. Til skrift brukte jeg svart og sølv kakepenn. Turkisfargen på bokstavene fikk jeg til ved å farge MMF med Sky Blue fra Wilton først, og så tok jeg i noen FÅ dråper Lemon Yellow. Jeg brukte også rød og perlemor pulverfarge til å stryke lett over bilen og gitaren for å gi de metallic look.





 

Dette var det hele for i dag. :)))

onsdag 14. september 2011

Lakseburgere med mango og råkostsalat



Det har vært stille på bloggen et par dager nå. Grunnen til det er at jeg har brukt all min fritid på å lage en kake til min mann som fyller år imorgen. Men nå er jeg ferdig, og er meget fornøyd med resultatet, så da kan jeg poste et innlegg her. :) Kaken kommer imorgen. ;) Dagens rett er deilige lakseburgere med mango og råkostsalat. Anbefales på det sterkeste!

mandag 12. september 2011

Gryte med flaskegresskar (butternut squash) og søtpotet


Det regner og regner, og da passer det godt med en varm gryte til middag. Idag blir det en vegetar gryte med spennende ingredienser, bl. a. flaskegresskar og søtpoteter. Du trenger:

olivenolje til steking
1 løk, i skiver
3 hvitløksfedd, pressede
ca 1 ts spisskummin
ca 1 ss paprikapulver
200-250 gr søtpoteter, i terninger
1 rød paprika, i terninger
500 gr flaskegresskar, i biter
1 boks hermetiske tomater
2 dl god rødvin
3 dl buljong, gjerne grønnsaksbuljong
salt og pepper
100 gr bulgur

matyoghurt eller creme fraiche
revet parmesan

Ha litt olivenolje i en stor stekepanne eller gryte. Stek løk og hvitløk til løken er myk, ca 5 minutter. Tilsett kummin og paprikapulver og stek videre i et par minutter.
Ha i søtpoteter, paprika og flaskegresskar og stek mens du rører i et par minutter til.
Tilsett tomater, rødvin og buljong. Smak til med salt og pepper. Vær forsiktig med saltet. Kok opp og la det putre på svak/middels varme i ca 15 minutter.
Rør i bulgur og la gryten putre videre i 15 minutter til. Det meste av væsken skal være absorbert og grønnsakene skal være møre.
Server gryten med matyoghurt/creme fraiche, revet parmesan og godt brød til. :)

søndag 11. september 2011

Helkornbrød med rug og havrekli


Dette er et veldig godt, saftig og mettende brød som inneholder mye grovt mel, helkorn og havrekli. Brødet passer godt som frokost- og matpakkebrød.

lørdag 10. september 2011

Pasta med squash


Denne deilige kombinasjonen av squash og tomater er perfekt for både lunsj og middag. Du kan bruke hvilken som helst type kort pasta til denne retten. Her er oppskriften:

1 gul løk eller 4 sjalottløk, hakkede
2 hvitløksfedd, finhakkede
1 stor squash, i terninger
1 boks hermetiske cherrytomater
olivenolje
salt og pepper
frisk basilikum, hakket
revet parmesan

400 gr pasta

Kok pasta etter anvisning på pakken. Regn ut tiden slik at pastaen blir ferdig omtrent samtidig som grønnsakene.
Ha litt olivenolje i en stekepanne. Legg i løk og hviløk og stek over lav varme til løken er myk, ca 5 minutter. Rør om av og til. Ha i squashterningene og stek raskt under omrøring. Squashen skal ikke være for myk, men ha litt tyggemotstand. Ha i tomatene og la de bli varme. Ikke rør for mye slik at tomatene ikke blir ødelagt. Smak til med salt og pepper.
Bland pastaen med squashsausen og dryss over hakket basilikum. Pynt gjerne med noen hele blader.
Strø over revet parmesan og server straks! :)

fredag 9. september 2011

Sjokoladepølser


Da vi var i Paris i sommer bodde vi på et hotell som lå 5 meter unna et lite bakeri. Hver morgen våknet vi opp til en deilig duft av nybakte croissanter og diverse godsaker. Det var umulig å motstå fristelsen. En dag hadde de "sjokoladepølser" som jeg kalte de. Disse skal jeg bake når vi kommer hjem,- sa jeg til Rune. Og det gjorde jeg! Her er oppskriften:

50 gr gjær
5 dl lunken H-melk
100 gr sukker
15 gr salt
1 kg hvetemel
1 stort egg
150 gr mykt smør i terninger
3-4 poser sjokoladeknapper/linser
sammenvispet egg til pensling

Ha alle ingredienser unntatt smøret i en bolle og elt i ca 8-10 minutter til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i ca 10 minutter til. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.
Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
Ha deigen på kjøkkenbenken og del i 8 emner som du kjevler ut til rektangler. Ikke lag de for brede, pølsene skal ikke være for tykke. Strø over godt med sjokoladeknapper og rull til pølser.
Legg pølsene på to bakepapirkledte stekeplater og etterhev i ca 45 minutter.
Lag mange dype snitt med en skarp kniv, pensle med sammenvispet egg og stek ved 200 grader i ca 12 minutter.
Avkjøl pølsene på rist og kos deg :)
God helg!

*Pølsene er fine å fryse. Del de gjerne opp i biter før du fryser de, da tiner de raskere.


torsdag 8. september 2011

Omelett med søtpotet og paprikasaus


Her har du enda en rask og fargerik middag. Omeletten er så innholdrik og mettende at du ikke behøver noe brød ved siden av. Den smaker utrolig godt og paprikasausen får du ikke nok av. Inspirasjonen er hentet fra BBCGoodFood. Her er oppskriften:

800-1000 gr søtpotet
olivenolje
4 grillede paprikaer (fåes kjøpt på glass)
1 ts rødvinseddik
1 ts paprikapulver
1/2 ts kummin
2 pressede hvitløksfedd
4 vårløk, i skiver
8 egg
salt og pepper

Skrell søtpoteter og skjær i ca 5 mm tykke skiver. Har du store søtpoteter, kan du dele skivene i to. Ha litt olivenolje i en stor stekepanne* og stek potetene under lokk i ca 10 minutter. Rør om av og til. Smak til med salt og pepper.
I mellomtiden tar du frem blender e.l. og har i paprika, rødvinseddik, 1 ss olivenolje, paprikapulver, kummin, hvitløk og litt salt og pepper. Kjør til du har en jevn og fin saus.
Hvis din stekeovn har en grillfunksjon, setter du den på ca 220 grader.*
Nå begynner potetene å bli møre. Visp sammen eggene og krydre med salt og pepper. Dryss vårløk over potetene og hell eggene i panna. La omeletten steke i 8 minutter. Jeg lot den steke under lokk. Sett stekepanna i stekeovnen og brun omeletten i et par minutter. Pass på at den ikke blir brent.
Server omeletten sammen med paprikasausen. Du kan også ha grønn salat til, hvis du ønsker det. :)

* Omeletten skal grilles i stekeovnen på slutten. Derfor må du ha en stekepanne med avtagbart håndtak. Har du ikke en slik stekepanne og/eller grillfunksjon, kan du dele opp omeletten i 2 eller 4 biter, snu og steke på den andre siden på høy varme.

onsdag 7. september 2011

Hvitløksaubergine


I Russland har vi som tradisjon å servere mange småretter til forrett når vi har selskap. Det kan være alt fra nyttårsfeiring med mor og far til store selskap som for eks. bryllup. Det er veldig koselig å sitte ved bordet og plukke forskjellig mat og prate. Middager i Russland varer gjerne i mange timer. Denne småretten er en klassiker i min familie og er for deg som elsker hvitløk. Til en liten rett trenger du:

1 stor aubergine
olje til steking
salt og pepper
majones
1-2 hvitløk

Skrell auberginen og skjær i ca 5 mm tykke skiver. Ha olje i en stekepanne og stek skivene på middels varme til de er brune og myke. La aubergineskivene renne av seg litt på bakepapir og legg dem deretter over på et fat mens de ennå er varme. Smør ca 1/2 ts majones på hver skive og press over 1/2-1 hvitløksfedd. Mengde hvitløk avhenger av hvor store hvitløksfedd du har og hvor sterk smak du ønsker. Prøv deg frem. Det er viktig at du smører majones på varme skiver slik at den smelter og trekker inn i auberginen. :)

tirsdag 6. september 2011

Aioli


Aioli er godt som tilbehør til både kjøtt og fisk og grønnsaker. Jeg elsker å ha aioli til reker. Smør et godt lag aioli på en loffskive og legg noen reker oppå eller ha en klatt ved siden av som du kan dyppe rekene i. Jeg har også funnet ut at limesaft smaker mye bedre til reker enn sitron. Anbefaler å prøve. Her er oppskriften på aioli:

3 eggeplommer, romtempererte
1 stor ts Dijonsennep
3 dl rapsolje
saften av 1/4-1/2 sitron
1-2 ts hvitvinseddik
salt
4-5 hvitløksfedd

Ha eggeplommene i en bolle og pisk med håndmikser. Tilsett sennep og pisk videre. Hell olje i en veldig tynn stråle og pisk godt. Jeg helte litt olje om gangen og pisket godt mellom hver gang. Etter at du har pisket i ca halvparten av oljen, kan du helle den i litt større mengder. Massen skal nå være tykk og se ut som majones. Smak til med sitronsaft, eddik og litt salt. Virker den for tykk, kan du piske i litt vann. Press 4-5 hvitløksfedd i majonesen og vips har du en deilig aioli! :)


mandag 5. september 2011

Hjemmelaget prim


Har du en brunostskalk som du ikke har hjerte til å kaste, men som du ikke vet hva du skal gjøre med? Her er svaret: lag prim! Hjemmelaget prim er bare sååååå godt! Den smaker deilig brunost og er ikke så søt som butikkprim. Ulempen med hjemmelaget prim er at den er tidskrevende. Du må ha minst 1 time til rådighet og du må stå/sitte og røre hele tiden. Var det verdt innsatsen? Ja! Kommer jeg til å sitte og røre prim i 1 time hver helg? Nei, jeg tror ikke det. Det har jeg rett og slett ikke tid til. Vi spiser ikke prim så ofte, så da er det ikke noe problem. Da kan jeg konkludere med at jeg kommer til å lage prim igjen hvis jeg har brunost til overs, og det skjer ikke så ofte, og jeg skal ta meg tid til det. Jeg kommer IKKE til å kjøpe prim igjen.

søndag 4. september 2011

Ingers rugbrød


Jeg vet ærlig talt ikke hvorfor dette brødet har fått navnet rugbrød da det er veldig lite rug i deigen i forhold til de andre meltypene. Det jeg kan si er at brødet er kjempegodt og jeg baker det ganske ofte. Brødet passer godt som frokostbrød og er uunnværlig tilbehør til russisk mat, bl.a. borsch. Rugbrødet er spesielt godt til tomatsild og tunfisksalat. Det er litt fuktig inni, og henger på kniven når du skjærer i det, og slik skal det være. Brødet bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av det da det kan mugne om det ligger for lenge i romtemperatur. Brødet inneholder ikke siktet hvetemel og er meget fibersterkt. 

lørdag 3. september 2011

Penne med tunfisk og salsa verde


Deilig og rask tunfiskpasta til middag idag. Oppskriften er til 2:

250 gr penne
240 gr hermetisk tunfisk i olivenolje
3 ss olivenolje (du kan bruke oljen fra tunfisken)
hakket bladpersille
hakket basilikum
1 ss kapers
1 presset hvitløksfedd
1 ts Dijonsennep
2 ansjosfileter
saften og skallet av 1 sitron
salt og pepper

Kok pasta etter anvisning på pakken.
Smuldre tunfisk i en bolle.
Ha urter, kapers, hvitløk, sennep, ansjos, halvparten av sitronskallet, sitronsaft og 3 ss olivenolje i en blender. Kjør til du har en pestolignende masse. Smak til med salt og pepper.
Bland salsaen med tunfisken, tilsett pasta og resten av sitronskallet.
Server umiddelbart! :)

fredag 2. september 2011

Chocolate Chip Cookies #2


Nå er det fredag igjen! Endelig helg!!! Helgens bakst blir kjeks med sjokoladeknapper. Disse kjeksene er søte og gode. Sammen med en kopp te er de perfekte til kveldskos. De er sprøe og kanskje litt tørre i motsetning til disse som er myke og seige. Prøv du også og si hva du synes. :) Oppskriften er fra Joy of  Baking og er til ca 30-40 kjekser:

226 gr romtemperert usaltet smør
150 gr sukker
160 gr light brown muscovadosukker
2 store egg
1 1/2 ts vaniljeekstrakt
295 gr hvetemel
1 ts natron
1/2 ts salt
270 gr sjokoladelinser/knapper
100 gr  hakkede valnøtter

Pisk smøret til det har fått kremete konsistens. Tilsett sukker og pisk til du har en luftig masse, ca 2 minutter. Pisk i egg, ett av gangen. Pisk godt mellom hvert egg. Ha i vaniljeekstrakt og fortsett å piske til alt er godt blandet.
Sikt sammen hvetemel, natron og salt og tilsett i røren. Rør til du nesten har en jevn deig. Ha i sjokolade og nøtter og rør forsiktig videre til de er jevnt fordelt i deigen. Ikke rør mer enn nødvendig. Du kan la deigen stå i kjøleskapet 30 minutter -2 timer hvis du synes at deigen virker for løs.
Sett stekeovnen på 190 grader.
Denne deigen kan ikke skjæres i skiver eller formes med hendene. Bruk 2 spiseskjeer eller isskje til å lage kuler av deigen og legg de på bakepapirkledte stekebrett med god avstand fra hverandre.
Kjeksene stekes midt i ovnen i 10-14 minutter. Kjeksene er ferdige når de er gyllenbrune rundt kantene.
La kjeksene hvile litt på stekeplaten før du flytter de over på rist. De er ganske myke når de kommer ut av ovnen og kan lett gå i stykker.
Og da er det bare å lage te, sette seg i sofaen foran tv'en og kooooose seg :)))
God helg!

* Deigen kan fryses. Lag kuler av deigen, legg de på bakepapir og sett i fryseren i noen timer. Legg kulene over i en fryseboks eller frysepose, og når kjeksbehovet melder seg legger du de frosne kulene på et bakepapirkledt stekebrett og steker som beskrevet over. Legg på noen minutter da det tar litt tid å tine kulene.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...