fredag 6. januar 2012

Brødpudding


Brødpudding er en gammel britisk klassiker, og består av brødskiver som legges i varm vaniljemelk med sukker, egg og diverse krydder, og stekes i ovn. Dette er også en fin måte å gi gammelt brød et nytt liv. Veldig godt og veldig enkelt. Ungene kommer til å elske brødpudding.
Det finnes utallige varianter av brødpudding. Nok en gang fant jeg en god oppskrift hos Jamie Oliver, og det var ingen tilfeldighet. Skal man lage en britisk dessert, må man sjekke med en britisk kokk. :)
Oppskriften er til 6-8 personer:

100 gram usaltet smør, romtemperert
1/2 ts malt muskat
1/2 ts malt kanel
skallet av 1 stor appelsin

8 skiver godt brød, ca 1 cm tykke (jeg brukte Jamies loff)
9 store egg
140 gram sukker
5 dl H-melk
6 dl kremfløte
1 vaniljestang
4 ss marmelade (ta den du liker, jeg brukte eplemarmelade)

Bland sammen smør, muskat, kanel og appelsinskall i en bolle.
Smør en mellomstor ildfast form med litt av kryddersmøret. Jeg brukte lasagneform.
Smør resten av smøret på brødskivene. Del hver skive i to diagonalt. Legg brødtrekantene i formen med den lengste siden ned. La trekantene overlappe hverandre.
Skill eggene. Du kommer til å trenger 9 eggeplommer og 1 eggehvite. De resterende 8 eggehvitene kan du fryse og lage for eksempel makroner, kokosboller eller budapestkake.
Visp sammen eggeplommer, eggehvite og sukker.
Ha melk og fløte i en kjele. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha både stangen og frøene i kjelen. Varm forsiktig opp nesten til kokepunktet. Hell den varme melken over eggene, en øse av gangen, mens du visper. Ta ut vaniljestangen, og hell melkeblandingen over brødskivene. La det stå og trekke i minst 20 minutter.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Sett formen i en langpanne. Sett langpanna inn i ovnen. Hell kokende vann i langpanna til det dekker formen halvveis oppover sidene.
La puddingen steke i ca 45 minutter. Den er ferdig når melken har stivnet.
Varm opp marmeladen i microen eller i en kjele. Pensle brødskivene som stikker ut med marmeladen, og gi puddingen 5-10 minutter til i ovnen.
Ta formen forsiktig ut av ovnen. Pass på det varme vannet under formen. La langpanna stå i ovnen til vannet er kaldt.
Avkjøl brødpuddingen litt før servering. Brødpudding er best når den er fortsatt litt varm/lunken.
God helg! :)

2 kommentarer:

  1. Det ser veldig godt ut. Engelskmenn kan sine desserter. :-)

    SvarSlett
  2. Ja :) Det er så mye godt man kan lage. Jeg har ikke tid til å jobbe :)))

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...