torsdag 5. januar 2012

Moussaka


Det er forferdelig lenge siden vi har laget moussaka. Vi har rett og slett glemt hvor godt det er. Denne gangen var det mannen i huset som stod for matlaging, og middagen falt i smak hos alle sammen, selv de små som påstår at de ikke liker aubergine. Vet ikke om jeg skal tro på det lenger. :)
Du skal helst bruke lammekjøtt i moussaka, men er du ikke så glad i smaken som meg, kan du bruke karbonadedeig eller en blanding av karbonadedeig og kjøttdeig av svin. Her er oppskriften:

3 auberginer
salt
olivenolje
500 gr kvernet lammekjøtt eller karbonadedeig
1 løk, i skiver
2 hvitløksfedd, i skiver
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
1 ss tørket rosmarin
2 kanelstenger
1 boks hakkede tomater
1 boks passata, kan erstattes med hakkede tomater
2 ss tomatpure
ca 2 dl vann
pepper
4 poteter, skåret i 5 mm tykke skiver

Hvis saus:
100 gram smør
100 gr hvetemel
6 dl melk
100 gram Kefalogravieraost (hard gresk saueost), kan erstattes med parmesan
1 egg
litt revet ost til å strø på toppen

Skjær auberginer i 5 mm tykke skiver, og legg dem på et fat eller skjærefjøl. Strø over godt med salt, og la stå i 30 minutter.
I mellomtiden finner du frem en stor stekepanne, og har i olivenolje. Brun kjøttet i varm olje. Tilsett løk og stek videre til løken er myk. Tilsett hvitløk, oregano, timian, rosmarin og kanelstenger og stek videre i ca 5 minutter under stadig omrøring.
Rør ut tomatpureen i vannet. Ha i stekepanna sammen med tomatboksene. Kok opp, skru ned varmen og la sausen småkoke i ca 30 minutter. Smak til med salt og pepper.
Ha olje i en annen dyp stekepanne til den dekker ca 1 cm oppover kantene. Stek potetene på høy varme i ca 3 minutter på hver side. La potetene renne av seg på kjøkkenpapir.
Skyll saltet av aubergineskivene, og tørk dem med papir. Stek aubergineskivene i samme stekepanne som potetene til de er pent brune på begge sider. La aubergineskivene renne av seg på kjøkkenpapir.

Til den hvite sausen smelter du smøret i en kjele. Varm opp melken i microen eller i en annen kjele. Tilsett melet i det smeltede smøret og rør godt, gjerne med en visp. Tilsett den varme melken og rør godt til sausen tykner. Pass på at sausen ikke svir seg i bunnen. Rør i osten og egget. Smak til med salt og pepper.

Sett stekeovnen på 180 grader.
Pensle en stor ildfast form med olivenolje og legg opp slik: kjøttsaus, potetskiver, kjøttsaus, potetskiver, kjøttsaus, aubergineskiver, kjøttsaus, potetskiver, aubergineskiver, resten av kjøttsausen. Du skal ha 5 lag med kjøttsaus, 3 lag med potetskiver og 2 lag med aubergineskiver.
Hell over den hvite sausen og strø litt ekstra ost på toppen.
Stek moussaka midt i ovnen i ca 45 minutter, til den er gyllenbrun på toppen.
Server sammen med godt brød og grønn salat. :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...