søndag 29. januar 2012

Piadina


Piadina er et italiensk flatt brød, som minner litt om pitabrød uten "hull" inni. Piadina kommer opprinnelig fra Romagna, men har blitt vanlig over hele Italia. Brødet er mykt og godt, og kan serveres til både frokost og lunsj, eller som forrett (antipasto). Piadina skal ikke stekes i stekeovn, men i en jerngryte eller - panne på en stekeplate, evt. steketakke. Jeg har også prøvd å steke piadina i både teflon- og titanpanner, men brødene ble ikke like pene og fine som når du steker de i jerngryte. Jern er derfor å anbefale. :)
Det er vanlig å bruke lardo = grisefett i deigen, men du kan også bruke olivenolje, som jeg gjorde her. Jeg har også sett noen oppskrifter der man bruker bakepulver istedenfor gjær. Jeg brukte gjær fordi jeg mener at brød blir best med gjær. Piadina er best når det er varmt og nystekt, men kan oppbevares i en plastpose og varmes opp i micro'n eller stekeovn før servering. Du kan også fryse piadina.
Oppskriften er til 8 brød:

25 gram gjær
3 dl lunken blå farris, du kan også bruke vanlig vann
40 ml olivenolje
1 ts salt
500 gram hvetemel, gjerne italiensk Tipo 00

Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett de øvrige ingrediensene. Elt deigen i ca 10 minutter til du har en smidig deig.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i ca 1,5 time.
Slå deigen sammen på et bakeunderlag. Dekk til med plastfolie og la deigen hvile i 10-15 minutter.
Sett en jerngryte over middels/høy varme uten noe stekefett i.
Del deigen i 8 emner. Kjevle hvert emne til en rund leiv, ca 15 cm i diameter og 2-3 mm tykk. Det er en fordel å kjevle en og en leiv, rett før steking. Deigen hever godt mens du steker, og da må du kjevle på nytt før du skal steke neste. Jeg gjorde ikke det, og fikk litt for tykke brød.
Legg ett brød i den varme gryta, og prikk det godt med en gaffel for å unngå luftbobler. Du skal ikke ha pitabrød, men flatt brød. :) Stek brødet på begge sider, ca 5 minutter. Brødet er ferdig når det er pent brunt på begge sider.
Legg brødene oppå hverandre på en rist og dekk til med et kjøkkenhåndkle. Da holder brødene seg varme og myke til de skal spises.
Skal du ha piadina til forrett eller tilbehør til hovedrett, kan du skjære opp det i firkanter og servere det sammen med god olivenolje og havsalt.
Piadina kan også spises til frokost og lunsj sammen med godt pålegg, for eksempel ost og skinke og frisk basilikum eller ruccola. Min favoritt er philadelphia, ruccola og spekeskinke. Det er da vanlig å brette piadina på midten, rundt fyllet.
God søndag! :)


3 kommentarer:

 1. Nam! Dette minner meg om noen brød min far laget til oss når vi var små. Det er ikke noen som har oppskriften, men vi snakker om brødene ennå. Lurer på om de var en anelse søte? I allefall super gode med brunost på!
  Laget purkene dine og familien digget dem!
  Ha en fin søndag- bloggen din er kjempe flott!

  SvarSlett
 2. Hei Iselin og tuuuusen takk for en koselig kommentar! D
  isse brødene er ikke så søte, men barna spiste de med prim på :). Kan det være noe som ligner på polarbrød? Jeg har oppskriften her på bloggen.
  Så koselig at purkene falt i smak. Tror jeg må bake de snart jeg også. Ha en fin søndag du også!!!

  SvarSlett
 3. Takk for oppskrift!! De ble veldig gode :-) Med parmaskinke, rucola, stracchinoost, og parmesan ost:-) nam!!!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...