søndag 19. februar 2012

Kringle med valmuefrø


Jeg tror ikke det finnes en russer som ikke er glad i gjærbakst med valmuefrø. Valmuefrø i bakst er en gammel tradisjon i Russland som kan spores tilbake helt til 1000-tallet. Valmuefrø ble brukt som fyll i all slags bakst, til og med i pannekakerøre. Idag vil jeg dele denne tradisjonen med mine lesere.
Jeg har aldri likt brød og rundstykker strødd med valmuefrø på toppen. Det nekter jeg å spise rett og slett. Tørre og ekle valmuefrø som i tillegg setter seg mellom tennene kan ikke sammenlignes med frøene i denne kringlen. Denne oppskriften tar valmuefrø til nye høyder. Må prøves!
Til 1 kringle trenger du:

25 gram rød gjær
2,5 dl lunken H-melk
75 gram sukker
1 ts vaniljesukker
1 egg
ca 500 gram hvetemel
75 gram smør

Fyll:
150 gram valmuefrø
1 ss honning
1 ts vaniljesukker
60 ml melk
7 ss sukker

smeltet smør
egg til pensling

Valmuefrøene bløtlegges i kokende vann over natta.
Hell av vannet.
Bland frøene med honning, vaniljesukker og melk. Du kan bruke enten H-melk eller lettmelk. Kok opp og la frøene småkoke til melken er kokt inn, ca 40 minutter. Avkjøl litt.
Kjør de kokte frøene og sukkeret i blender, gjerne flere ganger. Det er viktig at frøene er litt avkjølt før du blander de med sukkeret, ellers vil sukkeret smelte og røren vil bli bløt.

Start med deigen etter at valmuefrøene er ferdigkokt.

Ha alle ingredienser unntatt smøret i en bolle og elt i ca 8-10 minutter til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i ca 10 minutter til. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.
Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
Ha deigen på kjøkkenbenken og kjevle til et rektangel ca 20 x 30 cm. Pensle med smeltet smør.
Fordel fyllet over deigen og rull sammen til en fast rull. Form rullen til en kringle og klem sammen kantene.
Legg kringlen på et bakepapirkledt stekebrett, dekk med et bakeklede og etterhev i 45 minutter.
Lag flere snitt på sidene av kringlen med en saks (se bildet).
Pensle kringlen med sammenvispet egg og stek ved 180 grader i ca 35-40 minutter.
Avkjøl på rist.

Når kringlen er avkjølt kan du lage glasur.

35 gram smør
130 gram melis
1 ts vaniljeekstrakt
60 gr mørk sjokolade, hakket
3 ss varmt vann

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av varmen og ha i sjokolade. Rør til sjokoladen har smeltet.
Rør inn melis og vaniljeekstrakt.
Tynn ut glasuren med varmt vann.
Hell glasuren over kringlen. La den gjerne renne nedover på sidene.
Sett på kaffe eller te mens du venter på at glasuren skal stivne litt.
Koooos deg! :)

*Tips: du kan også lage små ruller, som også er veldig vanlig i Russland. Del deigen i 10-12 remser, ca 8-10 cm brede. Fordel fyllet over og rull sammen. Etterhev i 45 minutter. De små rullene skal ikke snittes, de skal være som de er. Pensle med sammenvispet egg og stek i ca 12-15 minutter. Avkjøl og hell over glasur. :)

2 kommentarer:

  1. En venninne av meg kommer fra Lithauen, og da vi var der på besøk så fikk vi servert kake med valmuefrø. Det var veldig godt!

    SvarSlett
  2. Så hyggelig! Takk for kommentaren :)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...