tirsdag 7. februar 2012

Mammas beljashi

 
Jeg hadde mamma på besøk for noen uker siden, og hennes første oppgave var å lage beljashi (innbakte kjøttkaker). Ingen lager så gode beljashi som henne. Deigen er myk og luftig, og fyllet er saftig. Mammas beljashi er ganske like vak-beljashi, men hennes skal friteres.
Til ca 25-30 beljashi trenger du:
Deig:
1 l kefir eller skummet kulturmelk
1 toppet ts natron
1 ts salt
1 ts sukker
hvetemel til deigen er passe, jeg glemte å spørre mamma om å måle :)
Kjøttfyll:
1 kg blanding av karbonadedeig og kjøttdeig av svin
1 stor gul løk eller 2 små, finhakket
salt og pepper
mye hakket bladpersille
litt vann eller vanlig te
nøytral olje til steking
Lag kjøttfyllet først. Bland sammen alle ingrediensene og elt litt. Mamma pleier å kaste kjøttdeigen i bordet for at det skal mykne litt. Tilsett litt vann eller te, slik at fyllet blir saftig. Mine foreldre pleier alltid å tilsette te da de mener at te gir den riktige fuktigheten. :)))
Rør ut natron i litt av kefiren til det bobler. Tilsett resten av kefiren og salt og sukker. Denne deigen må du nok elte for hånd. Tilsett mel, litt etter litt, til deigen begynner å bli fastere, men er fortsatt litt klissete. Det er viktig at deigen ikke skal være for fast. Den skal klistre seg til hendene. Det er bare å ha ekstra mel på bakeunderlaget og hendene når du skal forme den.
Så fort du er ferdig med deigen, må du begynne med å fylle den med kjøtt og steke med en gang. Du må lage en og en og legge i stekepanna med det samme. Du kan ikke lage flere og steke de etterpå. Deigen er såpass klissete at bollen blir ødelagt av å ligge i påvente av steking.
Varm opp olje i en stor stekepanne.
Del deigen i 25-30 boller. Klem hver bolle til en flat og rund leiv. Legg et par ts kjøttfyll på midten, og klem sammen kantene over kjøttfyllet, slik at det blir et telt med en liten åpning på midten. Legg bollen med åpningen ned i den varme oljen. Lag neste. Det kan være en fordel å bruke to stekepanner.
Stek beljashi til de er pent brune på den ene siden. Snu og stek videre til de er nesten brune på den andre siden. Skru ned varmen litt og sett på lokk. Da blir kjøttfyllet gjennomstekt uten at deigen blir tørr og altfor godt stekt.
Beljashi skal spises med en gang, gjerne med en kopp god te ved siden av. Blir det noe til overs, kan du enten spise de kalde til lunsj eller varme opp til middag dagen etter.
:)

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...