mandag 27. februar 2012

Paella med skalldyr og chorizo


Paella er en spansk rett, som opprinnelig kommer fra Valencia. Paella uttales som "paeja" på spansk. Paella betyr en stekepanne, og det finnes utallige varianter av denne retten. Hovedingrediensen i alle paellaer er ris, resten kan du velge etter hva du liker eller har i skapet. Det finnes paella med skalldyr, kylling, chorizo, fisk, and, kanin, forskjellige grønnsaker, bønner eller en blanding av noen av disse. Du kan til og med lage en vegetar variant av paella. Her får du min versjon, som falt i smak hos hele familien. Christian sa: " Her er det bare godsaker!".
Til 4-6 personer trenger du:

200-250 gram chorizo, i skiver
olivenolje
1 løk, hakket
1/2 hvitløk, hakket
1 grønn paprika, i strimler
1 rød paprika, i strimler
1 gul paprika, i strimler
1/2 boks hermetiske tomater
5 dl paellaris
1 dl god spansk hvitvin
7-8 dl kyllingbuljong
0,5 gram safran
tørket eller frisk oregano
tørket eller frisk timian
salt og pepper
1 liten boks fine erter
2 ss kapers
300 gram pillede reker
200 gram krepsehaler
200 gram rensede blåskjell
frisk persille, hakket
sitronbåter til servering

Ha et par spiseskjeer olivenolje i en gryte eller stor og høy stekepanne.
Stek chorizo på begge sider på middels/høy varme.
Tilsett løk og hvitløk og stek på middels varme et par minutter. Pass på at hvitløken ikke svir seg.
Ha i paprika og tomater og la det hele surre på lav varme i 5 minutter.
Ha i ris og vin, rør om og la det småkoke til alkoholen har fordampet.
Rør ut safranen i litt av buljongen og tilsett i panna sammen med ca 5 dl buljong.
Krydre med oregano, timian, salt og pepper.
La risen koke på medium varme i ca 20 minutter. Tilsett mer buljong etterhvert som buljongen i panna fordamper. Ikke ha i mer en et par øser av gangen. Ikke rør mer enn nødvendig.
Rett før risen er ferdigkokt tilsetter du erter og kapers.
Ha i skalldyr, rør forsiktig og la det hele koke til skalldyrene er gjennomvarme. Det går veldig fort, 1-2 minutter. Ikke la skalldyrene koke for lenge for da krymper de og blir seige.
Strø over persille rett før servering.
Server paella sammen med godt brød og sitronbåter. Paellaen smaker ekstra godt hvis du drypper over litt sitronsaft. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...