søndag 8. april 2012

Smörgåstårta


Smörgåstårta er en svensk spesialitet og betyr smørbrødkake. Kaken består av flere brødlag og gjerne forskjellig fyll. Jeg fant denne oppskriften på Peders Fristelser og kan bare skryte av den. Fantastisk luftig og deilig brød og smakfullt fyll er perfekt til en søndagslunsj. Denne retten blir best om du lager den dagen i forveien.
Til 10 porsjoner trenger du:

Brød:
50 gram gjær
50 gram smeltet smør eller 50 ml olje
5 dl lunken melk eller vann (jeg brukte vann)
1 ts salt
600 gram hvetemel
150 gram sammalt hvete fin
olivenolje til pensling
tørkede urter, for eksempel oregano

Bland alle ingrediensene i en bakebolle og elt til du har en smidig og elastisk deig, ca 8 minutter.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i ca 30 minutter.
Smør en springform, ca 24 cm i diameter, med smør.
Hell deigen over i springformen, dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la den etterheve i ca 30 minutter.
Pensle brødet med olivenolje og strø over tørkede urter før steking.
Stek brødet nederst i ovnen, ved 200 grader i 40-45 minutter.
Avkjøl brødet på rist.

Fyll 1:
2 kyllingfileter
3 ss majones
3 ss creme fraiche
1/2 ts karri
1 stort hvitløksfedd, presset
noen skiver syltagurk
1 krm tørket koriander
2 ts Thai sweet chilisaus
cayennepepper
salt

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek ved 220 grader i ca 20 minutter, eller til de er gjennomstekte. Avkjøl litt før du skjærer filetene i små terninger.
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med cayennepepper og salt.

Fyll 2:
300 gram pillede reker
2-3 ss majones
2-3 ss creme fraiche
1 sjalottløk, finhakket
litt hakket gressløk elelr vårløk eller purre
hakket dill
limesaft
salt og pepper
ruccula

Skyll rekene med kaldt vann og la de renne godt av seg.
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med limesaft, salt og pepper.
Vask ruccula og sett til side.

Skjær brødet i tre lag.
Fordel kyllingfyllet over den nederste bunnen. Legg den midterste bunnen over.
Fordel rekefyllet og rucculablader over. Legg den siste bunnen over.
La kaken stå i kjøleskapet i noen timer, gjerne over natten, før servering.
Skjær kaken i 10 kakestykker. Pynt gjerne hvert kakestykke med en cherrytomat eller oliven.

* Mitt brød ble veldig høyt, og bunnen var nesten for tykke i forhold til fyllet. Neste gang vil jeg lage litt mer fyll, eller dele brødet i 4 deler og bruke tunfisksalat som fyll 3.
:)

2 kommentarer:

  1. Denne fikk jeg lyst til å prøve :) Har du gjentatt den?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Margrethe! Nei, jeg har dessverre laget denne kun en gang. Anbefaler å gjøre slik jeg har skrevet under tips.
      Lykke til!
      Hilsen
      Svetlana :-)

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...