fredag 15. juni 2012

Mandelbunn med jordbærmascarponekrem


Dette er en av de beste kakene jeg har bakt hittil. Kaken er fantastisk god på smak, og er en perfekt sommerkake. Denne kan du servere i bursdagsselskap, barnedåp, konfirmasjon, bryllup eller hvis du får lyst på noe skikkelig godt! :) Kaken er lett og luftig, og farlig god - du kan spise flere kakestykker uten å bli stappmett. Gutta sa til og med at de kunne spist hele kaken alene på et blunk. :))))
Ideen fikk jeg fra Himmelske Kager, som er min favoritt blant kakeblogger. Jeg brukte min mandelbunnoppskrift og Camillas jordbærmascarponekrem, som jeg forandret litt etter min egen smak. Det er veldig vanskelig å beskrive hvor god kaken var. Du må bare prøve!
Du trenger:

Mandelbunn:
5 eggehviter (ca 172 gram)
250 gram malte mandler
250 gram siktet melis

Jordbærmascarponekrem:
800 gram friske jordbær
skallet av 2 lime
6 ss sukker
6 gelatinplater
saften av 1 lime

250 gram mascarpone
ca 5,5 dl kremfløte
2 vaniljestenger
2 ss siktet melis

Sett stekeovnen på 180 grader.
Kle bunnen av en springform, ca 24-26 cm i diameter, med bakepapir. Ikke smør formen med smør.
Pisk eggehvitene stive.
Bland sammen mandler og melis. Vend mandler og melis forsiktig inn i eggevhiter.
Hell mandelmassen i formen og glatt til forsiktig med en slikkepott eller spatula.
Stek bunnen midt i ovnen i ca 35 minutter.
Avkjøl bunnen i formen på en rist.
Ta av ringen, og snu bunnen opp ned på en fjøl. Ta av bakepapiret.
Sett kaken på et passende fat uten å snu opp ned igjen. Kremen vil trekke lettere inn når bunnen ligger med den bløte siden opp. Dessuten vil ikke bunnen klistre seg fast til fatet når den ligger med den tørre siden ned. :)

Vask og rens jordbærene. Skjær bærene i mindre biter.
Dryss over limeskall og sukker, og rør forsiktig.
Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann i ca 10 minutter.
Ha limesaft i en liten kjele. Løft gelatinplatene opp av vannet. Ikke klem ut vannet. Legg gelatinplatene i kjelen sammen med limesaften. Varm opp forsiktig til gelatinen har smeltet. Avkjøl litt og hell over bærene. Rør forsiktig.

Pisk sammen mascarpone og kremfløte til en tykk krem. Pisk inn vaniljefrø og melis til slutt.
Vend inn jordbærene i kremen.

Sett en ring fra springformen rundt mandelbunnen. Bre kremen utover bunnen. Det vil se mye ut, men du skal bruke opp all kremen.
Sett kaken i kjøleskapet og la kremen stivne litt, 1-2 timer. Jo lenger du lar kaken stå i kjøleskapet, desto stivere blir kremen. Skjær forsiktig rundt kanten med en tynn kniv. Løsne kakeringen og løft opp.
Pynt kaken med friske jordbær og server. :)

*Tips:
- Jordbærmascarponekremen passer også fint som fyll i kaker.
- Skjær sukkerbrød i ca 6 x 6 cm firkanter, og legg kremen mellom to lag sukkerbrød. Strø over melis og pynt med friske jordbær og mynte. Server til kaffe eller som dessert. :)

God helg! :)

6 kommentarer:

  1. Hei. Denne kan anbefales på det sterkeste. Jeg laget den til en venninne-kveld. Masse skryt ble det. Men siden vi hadde mat først, måtte jeg fryse halve kaken (tok av bærene som var pynten). Den tok jeg opp tre uker etterpå da datteren min og ei venninne kom til middag. Den var veldig god selv om den har vært fryst. Jentene startet på den før den var helt tint og mente den var super som is-kake også.

    Takk for oppsikrift.
    Klem Else

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Else og tusen takk for en kjempekoselig kommentar og tips om frysing!
      Kaken er rett og slett herlig, og jeg kan tenke meg at den smakte godt selv om den ikke var helt tint. :)
      Klem
      Svetlana :)

      Slett
  2. Hei ChocoLana!
    Dette er verdens beste kake!!!
    Den går nå som en farsott i Møre- og Romsdal og Trøndelag siden i fjor sommer. Alle som får æren av å smake blir helt hekta, selv de som sier at de ikke er glad i kaker og dessert!
    Serveres fra april - når jordbær smaker jordbær igjen, og nesten til nattefrosten kommer utpå høsten!
    Tusen takk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Mio!
      Så hyggelig! Veldig glad for at kaken falt i smak. Jeg skal bringe kommentaren din videre til Camilla. Hun kommer helt sikkert til å bli glad.
      Tusen takk for at du tok deg tid til å skrive en så koselig kommentar!

      Hilsen
      Svetlana :-)

      Slett
  3. ser veldig god ut! jeg antar at du setter halve jordbær med den 'våte' siden utover i springformen før du tømmer oppi kremen? Ikke sikkert at de som ikke har bake-erfaring får med seg denne detaljen ..

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Ja, jeg gjorde det denne gangen. Det er slett ikke nødvendig og kaken skal i utgangspunktet lages uten jordbærkant, men det er opp til hver enkelt hvordan man vil pynte kaken. :-) Jeg hadde et elendig bilde her før, så jeg valgte å legge ut dette selvom det ikke stemte helt med oppskriften.

      Hilsen
      Svetlana :-)

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...