onsdag 20. juni 2012

Piroger med kjøttfyll


Disse pirogene kan jeg trygt plassere under kategorien "Barnas favoritter". Barna kalte pirogene for minicalzone, og jeg må gi dem rett i det. Det fine med disse er at de kan spises med hendene, og er like gode varme som kalde - perfekte å servere i barnebursdag! Det var også veldig stas for gutta å ha med to piroger hver i matboksen på skolen.
Fyllet i oppskriften er bare et eksempel. Du kan fylle dem med det du vil. Bare pass på at fyllet er tykt slik at det ikke tyter ut ved steking. Med tykt fyll blir det også lettere og raskere å forme fine piroger. Oppskriften er til 16 stykker:

Deig:
50 gram gjær
4 dl lunkent vann
1 egg
1 ts salt
en klype sukker
75 ml olivenolje
300 gram semolinamel (kan erstattes med hvetemel)
ca 350-400 gram hvetemel

Fyll:
smør eller olivenolje til steking
1 gul løk, finhakket
800 gram karbonadedeig
2 hvitløksfedd
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpure
tørket oregano
tørket basilikum
salt og pepper

1 pisket egg til pensling

Start med fyllet. Ha smør/olje i en stor stekepanne eller gryte. Varm opp og ha i løk. Tilsett karbonadedeig i små porsjoner. Brun kjøttet godt og hakk det med en stekespade e.l.
Tilsett presset hvitløk, hermetiske tomater og tomatpure. Krydre med oregano og basilikum. Du kan gjerne bruke friske urter hvis du vil. La sausen putre under lokk i ca 30 minutter.
Smak til med salt og pepper, og avkjøl.

I mellomtiden lager du deigen. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett resten av ingrediensene, men hold igjen litt av melet. Elt til du har en glatt og smidig deig. Ikke tilsett for mye hvetemel. Er deigen for klissete når du skal bake ut piroger, kan du elte i litt mer mel da.
Dekk bollen med plast og la deigen heve i ca 1 time.

Kle to stekeplater med bakepapir.
Ha deigen over på et melet bakeunderlag og del i 16 biter. Klem ut hver bit til en leiv, ca 12 cm i diameter. Legg 2-3 ss fyll i midten, brett over kantene slik at de møtes på midten og klem godt sammen. Legg pirogen i venstre hånd og brett den sammenklemte kanten forsiktig til siden. Snu pirogen over i den høyre hånden og form den litt med begge hendene. Har du klemt kantene godt sammen, vil ikke pirogen gå i stykker når du former den. Jeg synes at pirogene er finest når de er ovale og litt spisse på endene.
Legg pirogene med skjøten ned på stekeplaten. Du skal få plass til 8 piroger på hver stekeplate. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og etterhev i ca 30 minutter.
Sett stekeovnen på 220 grader.
Pensle pirogene med pisket egg før steking. Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter.
Avkjøl på rist. :)


6 kommentarer:

 1. Oppskrift lagret, tusen takk :-) Disse minner litt utseendemessig om Hold-it som butikkene har i frysedisken, men Hold-it har ikke noe særlig godt fyll og er svindyre (min mening da, andre synes kanskje de er rimelige...). Disse skal jeg lage og ha i fryseren. Kjappmat som tines hurtig i mikroen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så hyggelig! Lykke til. :)
   Hilsen
   Svetlana

   Slett
 2. Kan jeg bruke tørrgjær her?
  Det så veldig godt ut:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du. Bruk en pose tørrgjær. Husk da å blande alt det tørre først og tilsette varmt vann etterpå. Vannet bør være litt varmere enn når du bruker fersk gjær.

   Lykke til!

   Hilsen
   Svetlana :-)

   Slett
 3. De ble kjempe gode:) nammm

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert! Tusen takk for tilbakemelding! :-)

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...