søndag 8. juli 2012

Ciabatta


Disse ciabattaene er supergode og superenkle å lage. Jeg brukte grunnoppskriften til eltefritt brød, som opprinnelig kommer fra Mat på bordet, men forandret ingrediensene. Jeg fikk fantastisk gode, og helt riktige ciabattaer med minimal innsats!
Ciabatta er perfekt å servere til lunsj. Fyll den med ost, skinke, grønn salat, tomater og agurk, eller naturell kremost, parma- eller serranoskinke, grønn salat og tomater, så har du lekre smørbrød som du også kan servere til gjester. Ellers kan du ha ciabatta som tilbehør til, for eksempel salat eller suppe.
Du må huske på å røre sammen deigen kvelden i forveien. Ikke fortvil hvis du har glemt det. Det er bare å bruke dobbelt så mye gjær som i oppskriften og lunkent vann, og heve deigen i ca 3 timer (4, hvis du har tid). Ciabattaene blir like gode, myke og luftige. Den eneste forskjellen er at de ikke blir så porøse og seige, som de som får heve over natten. Til 10 ciabattaer trenger du:

5 gram fersk gjær
4 dl kaldt vann
1 1/2 ts salt
1 ts sukker
250 gram hvetemel
250 gram semolinamel + litt til utbaking *
3 ss olivenolje * (kan sløyfes)

Bland sammen alt det tørre i en bakebolle. Rør ut gjæren i vannet og hell over melblandingen. Rør til alt er godt blandet med en stor skje eller tresleiv.
Dekk til med plast eller lokk og la stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Deigen er ferdig når den har hevet seg noe og er boblete på overflaten.
Tilsett olivenolje og rør deigen lett sammen.
Hell deigen over på melet bakeunderlag. Bruk semolinamel til utbaking, hvis du har. Strekk ut deigen og skjær den i 10 like biter. Jeg bruker en deigskrape eller en stiv slikkepott til å skjære med.
Kast bitene forsiktig frem og tilbake i hendene før du setter dem på bakepapirkledte stekebrett. Du kommer til å trenge to brett.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la ciabattaene heve i en time.
Stek ciabattaene på varmluft 230 grader (250 grader i vanlig ovn) i ca 13-14 minutter, eller til de har fått sprø skorpe og er lysebrune .
Avkjøl på rist uten å dekke til.

* Semolinamel får du kjøpt i de fleste store matbutikker. Det er semolinamel som gir ciabatta den gode smaken og litt grovere konsistens. Får du ikke kjøpt semolina, kan du erstatte det med hvetemel.

* Alt eltefritt brød er best samme dag som du baker det. Det blir ikke like luftig og mykt dagen etter. Olivenolje gjør at ciabatta blir mykere og holder seg godt. Ciabatta med olje blir ikke like porøs, men til gjengjeld får du ciabatta som er like god dagen etter. Ciabatta uten olje er mer porøs, men blir hardere og seigere dagen etter.
Bruker du olivenolje i deigen, trenger du omtrent ikke mel til utbaking. Uten olivenolje må du huske på å ha godt med mel på bakeunderlaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...