onsdag 25. juli 2012

Hjemmelaget gnocchi med kremet spinatsaus


Gnocchi er en italiensk spesialitet, som er en slags pasta. Gnocchioppskrifter varierer fra region til region. Noen lager gnocchi av ricotta og parmesan, noen av semolina (durumhvete) eller vanlig hvetemel, og noen bruker poteter. Det er også vanlig å smakssette gnocchi med for eksempel spinat eller urter. Gnocchi brukes på samme måte som pasta og kan serveres sammen med din favorittpastasaus. Her får du en oppskrift på gnocchi av poteter med spinatsaus.
Jeg spurte en italiensk dame om gnocchioppskrift da vi syklet i Toscana for tre år siden. Jeg fikk oppskriften til hennes mor (hun måtte ringe og dobbeltsjekke), og slik er den:

1 kg melne poteter
400 gram hvetemel
1 egg
litt salt

Kok poteter med skallet på.
Skrell potetene mens de ennå er varme.
Mos dem godt.
Tilsett hvetemel, egg og litt salt og kna til en fast og smidig deig. Tilsett litt mer mel hvis deigen er klissete.
Ha litt mel på benken.
Ta av en bit av deigen og trill til en pølse, som er ca lite tykk som din tommel. Trykk pølsen litt flat og skjær på skrå i ca 1 cm brede biter.
Legg gnocchiene på en skjærefjøl e.l. med litt avstand fra hverandre.
Kok opp vann i en stor kjele. Ha i litt salt.
Ha i gnocchiene og kok opp. Gnocchiene er ferdige når de har kommet opp til overflaten. Ta opp gnocchiene med en hulsleiv og legg på et fat.
Gnocchi er fine å fryse. Lag en stor porsjon med en gang og legg det som er til overs i fryseren. Det er lurt å fryse gnocchiene på en skjærefjøl, og flytte dem over i frysebokser eller poser etterpå, slik at de ikke klistrer seg sammen under frysing.

Spinatsaus:
olivenolje
1 liten løk, finhakket
1-2 hvitløksfedd, finhakket
400-500 gram spinat, i strimler
200 gram ricotta eller kremost naturell
2 dl fløte
salt og pepper

Varm opp olivenolje i en stekepanne.
Ha i løk og hvitløk og la løken surre noen minutter.
Tilsett spinat og la det hele surre videre til spinaten nesten har falt sammen.
Rør i ost. La sausen putre til osten har smeltet.
Spe med fløte til du har en passe tykk saus.
Smak til med salt og pepper.
Bland sausen sammen gnocchi og server! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...