tirsdag 31. juli 2012

Rumtopf


Rumtopf er en tradisjonell tysk dessert, som er vanlig å servere til jul. Tradisjonen har eksistert i flere århundre, og er en veldig fin måte å konservere bær og frukt på. Denne desserten er dessverre ikke barnevennlig da den inneholder alkohol.
Rumtopf kan lages gjennom hele sommeren. Det er bare å fylle opp glassene etterhvert som bærene og fruktene kommer. Bare pass på å tilsette mer rom slik at bærene/fruktene er godt dekket til enhver tid. Du kan bruke omtrent det du vil og har av bær og frukt, men prøv å unngå blåbær, rabarbra, bananer, melon, epler og sitrusfrukt. Se etter små og kun fine bær og frukt. Store bær og frukt kan skjæres opp i mindre biter.
Denne oppskriften er til 4 glass, tilsammen ca 2 - 2,3  l. Slik gjør du:

1 kurv (500 gram) jordbær, gjerne små
1 kurv (300-400 gram) bringebær
1 kurv steinfrie druer
demerarasukker (du kan også bruke vanlig hvit sukker eller rårørsukker)
2 flasker (1,5 l) rom, klar eller mørk

Finn frem rene og tørre glass med lokk.
Vask, tørk og rens bær og frukt. Legg bær og frukt lagvis på glass. Strø godt med sukker, ca 2 ss, mellom hvert lag.
Fyll glassene med rom. Sett/skru på lokk og sett glassene i kjøleskapet.
Bærene og frukten vil etterhvert falle sammen, og da kan du legge på en ny ladning med bær og frukt.
La rumtopf stå i kjøleskapet i minst to måneder før du skal spise den.
Server rumtopf sammen med pisket krem eller vaniljeis. Ikke rør i glasset, ta opp bærene og frukten som ligger på toppen.
Ikke hell ut laken, den er nemlig veldig god å drikke. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...