mandag 24. september 2012

Bacalao


Bakalao er på norsk en klippfiskrett med opprinnelse i Portugal. Tradisjonen forteller at den ble introdusert i Kristiansund av fiskeoppkjøpere fra Baskerland i Spania på begynnelsen av 1800-tallet. Ordet bakalao på spansk (bacalao) og portugisisk (bacalhau) betyr rett og slett torsk, og fersk, usaltet torsk omtales som bacalhau fresco. Bakalao er i den latinske verden et mye mer omfattende begrep enn på norsk, og kan oversettes som en klippfiskrett. (Kilde: Wikipedia).
Her får du en veldig god oppskrift på bacalao, som jeg er veldig fornøyd med. Bacalao er en enkel, men tidskrevende rett. Lag gjerne bacalao kvelden i forveien. Den blir bare bedre av å stå natta over. Husk at klippfisk skal vannes ut i 3 dager.
Til 4-6 trenger du:

800 gram klippfisk (jeg brukte Dybvik Klippfisk Loins Extra)

2 røde paprikaer
2 gule paprikaer

olivenolje
10 hvitløksfedd, pressede
2 fennikler, i skiver
2 gule løk, i skiver
1 chili, finhakket
2 bokser hermetiske tomater
1 ss tomatpure
2 laurbærblader
salt og pepper
cayennepepper

1,3 kg poteter, i skiver

frisk persille, hakket
sorte oliven

Skyll fisken fri for salt, og legg i vann i kjøleskapet. Skift vannet etter 8 timer, 14 timer, og deretter etter nye 24 og 24 timer. Fisken er klar for tilberedning 15 timer etter siste vannskift.
Del fisken i passende biter.

Del paprikaene i to, og legg med skinnsiden opp på et bakepapirkledt stekebrett.
Grill paprikaene ved 220 grader (grillfunksjon) i ca 10-15 minutter, eller til skinnet begynner å boble og få svarte flekker.
Avkjøl litt før du drar av skinnet.
Skjær paprikaene i brede strimler.

Ha olivenolje i en stekepanne. La hvitløken surre litt på lav varme.
Tilsett fennikel, løk og chili. La alt surre et par minutter.
Tilsett tomater, tomatpure, laurbærblader, og kok opp.
La sausen koke 4-5 minutter.
Smak til med salt, pepper og cayennepepper.

Sett stekeovnen på 200 grader.
Ha litt olivenolje i en stor jerngryte. Ha i litt tomatsaus.
Legg poteter, paprika, fisk og tomatsaus lagvis i gryta.
Legg på lokk, og sett gryta i stekeovnen i ca 1,5 time.

Dryss over hakket persille før servering.
Server bacalao sammen med sorte oliven, litt ekstra cayennepepper og godt brød. :)

2 kommentarer:

  1. Hvor lenge klippfisken skal vannes ut avhenger av hvilket merke man kjøper. Det finnes fisk som bare trenger et døgn, så det er viktig å følge instruksjonene på pakken.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er helt riktig. Som jeg skrev i oppskriften, brukte jeg Dybvik Loins Extra, og den skal vannes ut akkurat slik jeg har skrevet.
      Hilsen
      Svetlana :)

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...