fredag 14. september 2012

Hjemmelagede doughnuts

 
Disse herlighetene laget vi på hytta i sommer. Ja, det går faktisk an å lage doughnuts på et kjøkken med begrenset utvalg av utstyr. Alt du trenger er en bakebolle, en tresleiv og en stor kjele eller gryte pluss et par skjeer og skåler. Du trenger ikke doughnutsutstikkere. Du klarer deg fint med en stor tekopp e.l. og en brusflaskekork.
Oppskriften har jeg satt sammen av flere oppskrifter jeg fant på nettet, og er veldig fornøyd med resultatet. Det er ikke vanskelig å lage doughnuts selv i det hele tatt, og jeg anbefaler alle å prøve.

Til ca 18 mellomstore doughnuts trenger du:
 
50 gram gjær
120 ml lunkent vann
120 ml sukker
60 ml lunken H-melk
60 ml lunken fløte (vann og fløte i oppskriften kan erstattes med H-melk)
120 ml smeltet smør
2 egg
2 ts salt
2 ts vaniljesukker
1,2 l hvetemel
2 pakker Flott matfett
 
Rør ut gjæren i vann. Rør i sukker. La blandingen stå i ca 10 minutter.
Tilsett melk, fløte, smør, egg, salt, vaniljesukker og ca 2 dl mel.
Rør godt med en tresleiv eller visp.
Tilsett resten av melet, litt etter litt, til du har en fin deig som ikke klistrer seg til hendene.
Dekk til med plast, og la deigen heve på et lunt sted i ca en time.
Ha deigen over på et melet bakeunderlag, og kjevle ut til en ca 1 cm tykk leiv.
Stikk ut store rundinger med en tekopp eller bolle, ca 10 cm i diameter. Du kan selvfølgelig bruke doughnutsutstikkere, hvis du har. Jeg glemte mine hjemme. :)
Stikk så ut små rundinger i midten. Brusflaskekorker er perfekte til dette.
Legg doughnuts på bakepapir, og la de heve i ca en time.
Ha matfett i en stor kjele eller gryte, og kok opp. Fettet skal være ca 185 grader varmt når du skal fritere. Ha en tørr tresleiv i oljen. Hvis det bruser, er fettet varmt nok.
Friter doughnuts 1-2 minutter på hver side. La dem renne av på kjøkkenpapir.
Når doughnuts har avkjølt seg litt, skal de glaseres. 2 ganger!!! :)
 
Melisglasur:
 
5 dl melis
ca 50 ml kaldt vann
 
Rør ut melis i kaldt vann. Jeg er litt usikker på hvor mye vann du trenger. Prøv deg frem. Glasuren skal være tykk, nesten som flytende honning. Ta litt vann etter litt.
 
Sjokoladeglasur:
 
100 gram mørk sjokolade, gjerne sjokoladeknapper
1 ss smør
60 ml fløte
 
kokosmasse eller kakestrøssel
 
Varm opp fløte og smør nesten til kokepunktet. Hell den varme fløten over sjokoladen, og rør til sjokoladen er smeltet.
 
Dypp doughnuts'ene i melisglasur. Løft opp ved hjelp av to gafler, og legg på bakepapir. La glasuren stivne før du smører på sjokoladeglasur.
Smør sjokoladeglasur over doughnuts'ene med en smørekniv.
Strø over kokosmasse eller kakestrøssel.
La glasuren stivne litt, hvis du har tålmodighet til det. :)
Nyyyyyyt... :)
God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...