mandag 3. september 2012

Hjemmelaget saft

 

Da jeg vokste opp fantes det ikke ferdiglaget saft i butikker. Jeg vet faktisk ikke om det finnes nå heller. Mamma laget alltid saft av friske frukt og bær om sommeren, som var en god tørsteslukker på varme sommerdager. Mye saft ble også konservert til vinteren. Husker vi alltid hadde 3- liters glass med saft i skapet. Hjemmelaget saft var også et godt alternativ til juice fordi juicen i butikken inneholdt altfor mye sukker og tilsetningsstoffer. Mamma sa alltid at det var mye bedre å spise et par epler eller appelsiner enn å drikke disse kjemiske greiene. :)
Nå fant jeg ut at det var på tide å lage saft selv og ikke bare tenke på det hver gang jeg kjøper saft i butikken. Jeg fikk det til, vel.. oppskriften er superenkel. :) Ungene elsket saften, så det er bare å fortsette med det.
Slik er oppskriften:

3 l vann
25 store jordbær, friske eller frosne
1 kurv moreller
2-2,5 dl sukker
2 epler

Rens morellene fri fra stilker og steiner.
Kok opp vann i en stor kjele.
Tilsett jordbær og moreller. Kok opp og la bærene småkoke i ca 15 minutter.
Tilsett 2 dl sukker, og småkok videre under omrøring til sukkeret er oppløst.
Smak på saften. Trenger den mer sukker, tilsetter du 0,5 dl til.
Del eplene i biter. Eplene trenger ikke å skrelles, fjern kun kjernehus.
Tilsett eplene i saften. Kok opp, og ta kjelen av varmen. Epler skal ikke kokes, kun trekkes.
La saften stå og trekke til den er kald, gjerne over natten.
Sil saften og hell i flasker eller mugger med lokk, og oppbevar i kjøleskapet.
Saften holder seg fint i 3-4 dager.

* Tips:
- skulle saften bli for søt, kan du tilsette mer vann eller prøve med sitronsaft.
- dette kun er et forslag til ingredienser. Ta gjerne blåbær, bringebær eller andre bær. Bland sammen flere bærslag. Bruk aprikoser, fersken, plommer eller pærer i tillegg til epler eller istedet for epler. I likhet med epler skal ikke pærer koke, ellers vil de gå i stykker.
- er saften for sterk på smak, tilsetter du mer vann
- jordbær blir til mos etter å ha kokt litt, men de gir saften en meget god smak og sødme. Bare noen få jordbær vil gjøre susen! Anbefaler derfor å tilsette noen jordbær uansett hvilken saft du lager.
- frukten og bærene som blir igjen kan spises som de er, eller sammen med saft. De er også ypperlige til å lage kompott av.

 
Dette trenger du til kompott:

-  frukt og bær som blir igjen etter safting. Ta bort jordbær.
- 5-6 dl saft
- 3-4 ss potetmel
- 3-4 ss kaldt vann

Kok opp frukt, bær og saft i en kjele.
Rør ut potetmel i kaldt vann. Tilsett i kjelen.
La kompotten småkoke til den tykner.
Spises varm eller kald, gjerne sammen med vaniljeis. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...