mandag 17. september 2012

Izmir köfte


 
Selvom vi spiser mye italiensk mat, og ferierer helst i Italia, har jeg en liten forkjærlighet for tyrkisk og gresk mat. Mulig det har noe med mine røtter å gjøre for mye av gresk og tyrkisk mat minner meg om maten jeg fikk da jeg bodde hejmme. :) 
Dagens rett blir Izmir köfte. Izmir er en tyrkisk havneby, som tidligere har tilhørt Hellas. Köfte er små kjøttkaker/kjøttboller, som er vanlige i både Tyrkia, Iran og Armenia. Der har vi det! Mamma er jo halv armenisk. :)  Köfte er egentlig et persisk ord, som betyr most. Man hadde ikke kjøttkvern i gamle tider, og kjøttet ble først delt opp i mindre biter og deretter most. Izmir köfte er godt krydrete kjøttboller, som stekes i ovnen sammen med poteter, paprika og tomatsaus. Hele familien kommer til å elske denne retten. Tilberedningstid er ca 1 time.

Til 4 trenger du:
 
500 gram kjøttdeig
salt
pepper
1 ts cumin
litt tørket koriander
1 egg
1 finhakket gul løk
3 hvitløksfedd, pressede
2 ss strøbrød
frisk persille, hakket
kaldt vann
hvetemel
smør til steking
 
olivenolje
6-7 poteter, i båter
salt og pepper
4 grønne paprikaer, i brede strimler
4 store tomater, i båter
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpure
1 dl vann
 
Ha kjøttdeig en bolle. Krydre med salt, og arbeid saltet godt inn i kjøttdeigen.
Krydre med pepper, cumin og litt koriander.
Tilsett øvrige ingredienser. Spe med noen ss kaldt vann til deigen er glatt og saftig. Har du rømme, kan du tilsette det istedenfor vann.
Lag middelsstore, avlange boller, som du legger på et stykke bakepapir.
Vend kjøttbollene lett i hvetemel, og brun raskt i smøret. Kjøttbollene skal ikke gjennomstekes, men skal kun få en stekeskorpe. Legg de ferdigstekte kjøttbollene på et fat.
 
Ha olivenolje i en langpanne.
Legg potetene i langpannen. Krydre med salt og pepper, og snu dem rundt i panna.
Fordel paprika og tomater over potetene.
Legg kjøttbollene på toppen.
Hell over hermetiske tomater.
Rør ut tomatpure i vannet, og hell i langpanna.
Stekes ved 250 grader i ca 30 minutter.
Hvis kjøttbollene begynner å se tørre og godt stekte ut, kan du snu dem.
Til denne retten trenger du ikke noe tilbehør, men om du vil kan du lage en grønn salat og en enkel rømmesaus. Rømmesaus lager du ved å tilsette litt presset hvitløk og hakkede urter i rømme. Smak til med salt og pepper, og evt. litt hvit balsamico eller hvitvinseddik.
Kos deg! :)
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...