lørdag 15. september 2012

Lime- og bringebærostekake med amarettibunn


Denne nydelige ostekaken spiste vi til frokost idag. Min kjære mann har bursdag, og vi har som tradisjon å spise kaker til frokost når det er bursdag. Så synd at man har bursdag kun en dag i året. :) Rune er veldig glad i ostekaker og lime, så denne kaken var midt i blinken for ham.
Da vi var på Sardinia i sommer fikk vi ostekake med amarettibunn til desssert, og det var veldig godt. Jeg hadde ikke tid til å lage amarettikjeks (italienske mandelkaker) selv, så jeg måtte kjøpe dem i butikken. Butikkjeksene er ikke fullt så gode som hjemmelagede, men de funker. Jeg kommer til å lage amarettikjeks om ikke så lenge, og da vil jeg også oppdatere denne oppskriften med amarettioppskrift. Hvis ikke du har eller liker amarettikjeks, kan du bruke Digestive eller Bixit eller sjokoladekjeks. Kaken blir best hvis den får stå i kjøleskapet natten over.
Oppskriften er slik:

200 gram amaretti
50 gram smør

800 gram Philadelphia
200 gram sukker
4 store egg
1 eggeplomme (L)
1 vaniljestang
saft av 2-3 lime
150 gram bringebær, friske eller frosne. Frosne bær trenger ikke å tines.

3 dl seterrømme
3 ss sukker
1/2 vaniljestang

Knus kjeksene med en kjevle e.l.
Smelt smøret i en kjele. Ha i kjekssmulene og rør godt til alt er blandet.
Trykk ut kjeksmassen i en springform, ca 20-22 cm i diameter. Anbefaler å bruke Bake It Easy form fra Porsgrunn.
Sett formen i kjøleskapet.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Forstek bunnen midt i ovnen i 5 minutter.
Avkjøl.

Ha kremosten i en mikserbolle. Visp lett til osten er glatt og kremete.
Visp inn sukker i 3 omganger.
Ha i egg, ett av gangen.
Ha i eggeplomme.
Skrap frøene ut av vaniljestangen, og ha i kremostblandingen. La mikseren gå hele tiden.
Klem ut limesaften og fortsett å vispe.
Vend inn bringebær til slutt.
Hell ostemassen over den forstekte bunnen.
Stek kaken i 40-45 minutter, til den begynner å få litt farge på kantene. Ikke stek kaken for lenge, ellers blir den for tørr. Kaken skal være litt geleaktig i konsistensen. Den stivner når den blir kald.

I mellomtiden pisker du sammen rømme, sukker og vaniljefrø med håndvisp. Et par minutter holder.
Så fort kaken er ferdigstekt, heller du rømmeblandingen over kaken.
Avkjøl på rist til kaken er helt kald.
Sett formen i kjøleskapet til neste dag.
Løsne ringen med en stiv slikkepott eller kniv.
Pynt gjerne med friske bringebær og mynte. Jeg pyntet kaken med tørkede blomster fra Eventyrsmak.
:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...