søndag 9. september 2012

Rundstykker og horn til helgefrokost


Disse deilige rundstykkene og hornene bakte jeg til frokost igår mens gutta var på trening. Hele familien koste seg med nybakte rundstykker, og vi satt lenge og spiste og pratet. Jeg elsker å gjøre sånt. Slike herlige stunder kommer vi til å huske resten av livet.
Du lurer kanskje på om jeg var gal som stod opp grytidlig for å servere rundstykker til frokost. :) Neida, jeg gjorde ikke det. Jeg laget deigen kvelden i forveien, og lot den heve i kjøleskapet over natta. Veldig kjekt! Deigen må selvfølgelig ikke heve over natta. Du får oppskriften på både kaldheving og vanlig heving, så får du velge. :)
Deigen er til ca 28 horn eller 24 rundstykker eller 14 horn og 12 rundstykker, hvis du vil lage begge deler. Du trenger:

50 gram gjær
2,5 dl vann
2,5 dl melk
3 ss rapsolje/50 gram smør
1 egg
1 ts salt
1 ts sukker
1,5 l hvetemel

sammenvispet egg til pensling

Kaldheving:
Smuldre gjæren i en bakebolle. Ha i kaldt vann og kald melk. Tilsett olje.
Ha i resten av ingrediensene, men hold igjen litt av melet. Elt til du har en smidig deig, som nesten slipper bollen, ca 8 minutter.
Dekk til med plast, og sett bollen i kjøleskapet.
La deigen heve i minst 8 timer.
Deigen blir best og lettere å kjevle hvis den får stå på kjøkkenbenken og bli romtemperert i ca 2 timer før utbaking.

Vanlig heving:
Smuldre gjæren i en bakebolle.
Smelt smøret i en kjele. Tilsett vann og melk, og varm opp til væsken er lunken. Du kan også bruke olje istedenfor smør. Olje trenger ikke å varmes opp.
Bland alle ingrediensene i bakebollen, og elt til du har en smidig deig, som nesten slipper bollen, ca 8 minutter.
Dekk til med plast, og la deigen heve i ca 40-45 minutter.

Ha deigen på et melet bakeunderlag. Del i fire emner.
Til horn kjevler du hvert emne til en rund leiv. Skjær leiven i 6-8 trekanter, og rull sammen til horn.
Til rundstykker deler du hvert emne i 6 biter, som du triller til rundstykker.
Legg horn/rundstykker på bakepapirkledte stekeplater.
Dekk til med kjøkkenhåndle, og la dem etterheve i ca 30-40 minutter.
Pensle med sammenvispet egg.
Stek horn midt i ovnen ved 225 grader i ca 10 minutter.
Rundstykker stekes midt i ovnen ved 250 grader i ca 8 minutter.
Avkjøl på rist.
God søndag!

3 kommentarer:

  1. Dersom du former den kvelden før, kan du bare ta dem ut og temperere dem før du steker dem.

    SvarSlett
  2. Da har jeg prøvd begge heveutgaver, og den over natten ga klart best resultat :)
    Delte deigen i to og varm hevet til kveldsmat i går. De ble fine de, men ikke særlig holdbare.
    Bikkja fikk de i morgest.
    Den delen som fikk stå i kjøleskapet var klart lettere og jobbe med, hadde hevet bedre og ga ett bedre resultat :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Jeg har også prøvd begge deler, og resultatet ble like bra. Prøv å heve deigen litt lenger neste gang. Jeg har aldri hatt problemer med holdbarhet.
      Hilsen
      Svetlana :)

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...