søndag 30. september 2012

Tomatbrød

 
Tomatbrød er et veldig godt og fargerikt brød, som passer perfekt som tilbehør til pasta, supper og salater. Liker du ikke soltørkede tomater, kan du erstatte dem med for eksempel oliven. Et annet alternativ er revet gulost eller fetaost i terninger. Prøv også stekt løk. Friske urter er også godt. Jeg har bakt urtebrød tidligere, og oppskriften finner du HER.
Jeg tok utgangspunkt i en loffoppskrift, men erstattet nesten halvparten av hvetemelet med semolina (durumhvete). Semolina gjør at brødet henger bedre sammen, men er fortsatt veldig mykt og fint. Loff blir ofte veldig luftig og porøs, og dermed skjør, så jeg var ute etter en litt mer kompakt loff, som jeg fikk her. Du må ikke bruke semolina, hvis du ikke vil eller finner i butikken. Du trenger ikke å bruke denne deigoppskriften heller. Lag for eksempel husholdningsbrød eller speltbrød eller ditt favorittbrød. Det er fyllet som teller her. :)
Til 2 brød trenger du:
 
50 gram gjær
5 dl lunkent vann
2 ts salt
5 dl semolina
7 dl hvetemel
 
Fyll:
 
2 dl soltørkede tomater i olje
2 ss olivenolje
3 hvitløksfedd
1 ts tørket timian
 
olivenolje til pensling
grovt salt
tørket timian
 
Smuldre gjæren i bakebollen.
Tilsett resten av ingrediensene, og elt til du har en smidig og fin deig, ca 5-8 minutter.
Dekk til med plast og la deigen heve i 40-45 minutter.
 
Finhakk soltørkede tomater. Press hvitløk.
Bland alle ingrediensene til fyllet i en liten skål.
 
Ha deigen over på et lettmelet bakeunderlag.
Del deigen i to emner.
Klem emnene flate, og fordel fyllet over. Rull sammen leivene, og legg i smurte former.
 
* Har du lyst til å lage et morsommere brød, kan du legge deigen i en ringform, som jeg gjorde.
Du kan også bruke en springform eller en firkantet form, men da skal du ikke rulle deigen sammen, men brette på midten og klemme godt over hele deigen. Deretter bretter du hjørnene og sidene under deigen for å tilpasse formen.
Det går også an å lage rundstykker og brytebrød. Deigen vil være veldig klissete på grunn av oljen i fyllet. Det gjør ikke noe. Bare trill rundstykkene så godt du kan. Det gjør ikke noe om det blir mange skjøter og rundstykkene ser ujevne ut. De blir fine når de er ferdigstekt. *
 
Dekk til med et kjøkkenhåndkle, og etterhev brødene i ca 45-50 minutter.
Pensle med olivenolje, og strø salt og timian på toppen.
Stek nederst i ovnen ved 225 grader, i ca 25 minutter. Brødene kan også stekes på varmluft, 205 grader.
Rundstykker stekes i 13-15 minutter, avhengig av størrelsen.
Avkjøles på rist.
God søndag! :)

2 kommentarer:

  1. Dette brødet så fantastisk ut! Må absolutt prøves en dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig. :)
      Tusen takk!

      Hilsen
      Svetlana :)

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...