lørdag 6. oktober 2012

Boller med pistasjfyll

 
Jeg elsker å bake boller på høsten og vinteren når det er kaldt og surt ute. Det er så deilig å kunne kjenne duften av fersk gjærbakst som kommer ut av ovnen og fyller hele huset. Hvor herlig er ikke det når to små gutter står klistret til stekeovnsdøra og venter på at bollene skal bli ferdigstekt for å så lage koselyder mens de stapper i seg boller med begge hender? "Du er verdens beste mamma",- sier de. :)
Denne gangen laget jeg boller med pistasjfyll. Jeg var litt lei av mandler og mandelfyll, og ville prøve noe annet. Bollene ble veldig gode, og kan anbefales til alle som liker pistasj.

Til ca 20 - 24 boller trenger du:

50 gram gjær
5 dl lunken H-melk
150 gram sukker
15 gram salt
15 gram kardemomme
1 kg hvetemel
1 stort egg
150 gram mykt smør i terninger

Fyll:
 
120 gram malte pistasjnøtter
100 gram melis eller sukker
130 gram mykt smør
evt. litt vann
 
sammenvispet egg til pensling
perlesukker

Ha alle ingredienser unntatt smøret i en bolle og elt i ca 8-10 minutter til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i ca 10 minutter til. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.
Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.

Rør sammen ingrediensene til fyllet. Tilsett litt vann hvis fyllet virker tørt.
 
Kjevle ut deigen til et rektangel, ca 30 x 40 cm.
Smør fyllet jevnt utover.
Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over.
Kjevle ut deigen igjen til en leiv på ca 20 x 30 cm.
Del leiven i tynne strimler på tvers. Snurr hver strimmel og knyt sammen til en knute.
Legg bollene på bakepapirkledte stekeplater med litt avstand fra hverandre. Dekk til med et kjøkkenhåndkle.
Etterhev bollene i ca 45 minutter.
Pensle med sammenvispet egg, og strø over perlesukker.
Stek bollene ved 200 grader i ca 12 minutter.
Avkjøl på rist.
:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...