tirsdag 9. oktober 2012

Fransk surkålDet er mye fin og billig kål i butikker, og det kan være lurt å lage et lass med surkål, som du kan nyte hele vinteren. Det er også kjekt å få unnagjort noe av juleforberedelsene, selvom det er kansje litt tidlig å tenke på jul? Vel, noen butikker har allerede satt ut julevarer i hyllene sine. :)
I år laget jeg en stor porsjon tradisjonell surkål (oppskriften finner du HER). Imidlertid ville Rune lage fransk surkål. Han så nemlig en fransk kokk lage surkål på Tour de France på tv i sommer, og noterte seg oppskriften. Det resulterte med at vi stod og laget hver vår surkål på en søndagskveld. Min surkål er jo veldig god (:)), så jeg var spent på den franske. Den franske ligner litt på Hellstrøm sin, men er litt mer omstendelig og smaker litt bedre, synes jeg. Prøv du også og si hva du synes.
Du trenger:

1 kg hodekål
20 gram salt
olivenolje
2 sjalottløk, i tynne strimler
1 hvitløksfedd, finhakket
1 laurbærblad
4 knuste einerbær
4 nellikspirer
1 flaske Riesling

Skjær hodekål i tynne strimler.
Dryss på saltet, og legg det i press over natten. Rune la kålen i en stor bakebolle, la på en tallerken opp ned, og satt en mugge med vann oppå tallerkenen.
Skyll kålen lett i kaldt vann dagen etter.
Ha litt olivenolje i en kjele, og sauter løk og hvitløk lett.
Ha i kål, laurbærblad, einerbær og nellik.
Hell i vinen, og la det koke uten lokk i ca 1 time. Er det  fortsatt mye væske i kjelen etter 1 time, lar du kålen koke 10-15 minutter til.
Avkjøl før du fordeler surkålen i passende beholdere.
Frys det du ikke får spist med en gang. Tin surkålen i kjøleskapet over natten neste gang du skal ha surkål til middag. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...