mandag 22. oktober 2012

Gresskarlapper med epler

 
Smaksatte pannekaker og lapper er en gammel russisk klassiker. Du kan bruke grønnsaker, frukt, sopp og til og med kokte egg. Mulighetene er mange, og du kan lage flere variasjoner av lapper og pannekaker av samme røre. 
Gresskarlapper er de beste jeg har spist hittil. Gresskaret i deigen gjør lappene saftige, myke og lette i konsistensen i motsetning til vanlige lapper, som gjerne blir litt kompakte og mektige. Epleskivene på toppen er bare sååå herlige. Lappene er så gode at jo flere du spiser, jo flere får du lyst på. Jeg siterer min mann: "Disse kan du spise helt til du detter av stolen!".
Til ca 20 lapper trenger du:
 
200 g renset gresskar
1 stort egg
250 ml melk
125 ml kefir, surmelk eller naturell yoghurt
1/2 ts natron + 1 ts sitronsaft
1/2 ts bakepulver
4 ss sukker
1 ss smeltet usaltet smør
revet skall av 1 sitron
250-375 ml siktet hvetemel
2 eggehviter
en klype salt
2 røde epler
rapsolje til steking
 
syltetøy til servering
 
Riv gresskar på et fint rivjern, og sett til side.
Pisk sammen egg, melk og kefir.
Bland natron med sitronsaft og tilsett i egg- og melkblandingen.
Tilsett bakepulver, sukker, smør, sitronskall og gresskar.
Tilsett hvetemel litt etter litt. Mengde mel avhenger av hvor saftig gresskar du har. Røren skal ha rømmekonsistens.
La røren stå og svelle i 30 minutter.
Stivpisk eggehviter med en klype salt. Skjær eggehvitene inn i røren.
 
Skjær epler i 4 deler og fjern kjernehus. Skjær eplene i ca 3-5 mm tykke skiver.
 
Varm opp olje i en stekepanne.
Hell en liten øse eller en stor spiseskje med røren i stekepanna. Du skal få plass til 3-4 lapper.
Stek lappene på middels sterk varme til de er pent brune under. Legg 2-3 epleskiver på hver, klem de lett ned, og snu lappene med en gang. Stek videre i 2-3 minutter, eller til de er pent brune på den andre siden.
Server lappene varme sammen med godt syltetøy. :)
 
*Tips: prøv også eplelapper med pære eller fersken.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...