fredag 26. oktober 2012

Gresskarostekake

 
Denne ostekaken er noe helt annet enn de ostekakene jeg har laget tidligere. Den har en nydelig sukkerbrødbunn og fantastisk luftig, porøst og bløtt fyll. Kaken i sin helhet minner om en skikkelig bløt bløtkake. Det som overrasket meg mest var smaken. Du kommer ikke til å tro det, men kaken smakte både vaniljeis og karamellpudding. Helt sant! Kaken er lett og ikke så mektig som en vanlig stekt ostekake.
Det geniale med kaken er at du kan lage gresskarpure flere dager og uker i forveien og fryse, så kan du lage en gresskarostekake når det passer deg. Da vet du hva du kan gjøre med gresskarinnmaten på onsdag. :)
Oppskriften tilhører min store helt Gordon Ramsay og er slik:
 
Sukkerbrød:
 
3 mellomstore egg
70 g sukker
40 g maisenna
40 g hvetemel
 
Fyll:
 
700 g gresskar (kun innmaten)
50 g smør
100 g light soft brown sukker eller vanlig sukker
200 g mascarpone
125 ml creme fraiche
70 ml seterrømme
1 ts vaniljeekstrakt eller frøene fra 2 vaniljestenger
2 store egg
 
Start med å lage gresskarpure.
Skjær gresskaret i terninger.
Smelt smøret i en stekepanne og tilsett gresskarterningene sammen med 25 g sukker.
Stek i ca 10 minutter, eller til gresskarbitene er møre. Rør om av og til.
Mos gresskaret med en stavmikser, og avkjøl. Som jeg skrev i begynnelsen av innlegget kan pureen fryses til senere bruk. Pureen bør tines i kjøleskapet over natta. Den kan skille seg etter frysing, og det er helt greit. Hell av væsken, så har du en fin og meget konsentrert gresskapure full av smak og aroma. Gordon Ramsay anbefaler faktisk å gjøre dette uansett, for smakens skyld.
 
Da er det på tide å lage bunnen.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Skill eggene.
Pisk eggehvitene nesten stive. Vend inn sukkeret, litt etter litt.
Rør eggeplommene lett sammen og vend inn i eggehvitene.
Bland sammen maisenna og hvetemel, og sikt over eggeblandingen. Vend melet forsiktig inn i eggeblandingen.
Kle en springform, ca 28 cm i diameter med bakepapir.
Hell deigen i formen, og sett inn i ovnen.
Stek bunnen i ca 10 minutter til den begynner å bli gyllenbrun på toppen.
Ta formen ut av ovnen, og avkjøl litt på rist.
Løsne ringen, og hvelv kaken ut på rist. Det kan hende at du må bruke en tynn kniv til å løsne kakebunne fra ringen. Ta av bakepapiret.
Finn frem en mindre springform, ca 23-24 cm i diameter.
Legg kakebunnen i formen. Det er bare fint hvis bunnen er litt stor til formen og dekker den litt på sidene for da unngår du fyllekkasje.
 
Så fortsetter vi med fyllet.
Sett stekeovnen på 170 grader.
Skill eggene.
Pisk sammen mascarpone, creme fraiche, rømme, 50 g sukker, vanilje og eggeplommer i en stor bolle. Du kan godt bruke en ballongvisp eller lignende. Massen trenger ikke å piskes så lenge. Den skal kun bli klumpefri.
Rør inn gressakrpureen.
Pisk eggehvitene nesten stive i en annen bolle. Pisk inn 25 g sukker, litt etter litt. Vend eggehvitene forsiktig inn i fyllet.
Hell fyllet over kakebunnen, og stek kaken midt i ovnen i ca 50 minutter. Kaken vil virke litt bløt når du tar den ut av ovnen. Slik skal den være. Den vil stivne når den har blitt kald.
Avkjøl kaken helt i formen.
Kaken vil etterhvert sige litt ned på midten, og kanskje sprekke litt på toppen. Det er helt fint.
Kaken er veldig god som den er og trenger i grunn ingen tilbehør. Men om du vil, kan du ha for eksempel ha krokanis ved siden av. :)
God helg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...