lørdag 13. oktober 2012

Kandisert appelsinskall / apsikat

 
Ikke kast appelsinskallet neste gang du skal spise appelsiner. Du kan la appelsinskallet tørke på kjøkkenbenken i noen dager eller i stekeovnen, og bruke det i te eller tilsette i hjemmelaget saft. Du kan også lage kandisert appelsinskall, som du kan spise som det er, eller dele opp i biter eller i strimler og dyppe i smeltet sjokolade eller bruke som pynt til kaker og desserter.

Slik gjorde jeg det:
 
1 appelsin
1,25 dl vann
200 gram sukker
1 ss glukose

Del appelsinen i to på tvers. Del hver halvdel i fire. Skrell appelsinen.
Ha skallet i en kjele med vann, og kok opp. La skallet koke et par minutter, og hell av vannet.
Hell nytt vann i kjelen, og kok opp igjen. La skallet koke et par minutter, og hell av vannet.
Skrap ut det hvite inni skallet med en skje. Vær forsiktig så det ikke går i stykker.

Bland vann, sukker og glukose i kjelen, og kok forsiktig opp. Rør til alt sukkeret er oppløst.
Ha i appelsinskallet. Skru ned varmen, og la det syde i 2 timer. Det skal ikke koke.
Ta kjelen av varmen og la den stå på kjøkkenbenken i ett døgn.

Hvis ikke du skal bruke appelsinskallet med en gang legger du det i et glass og heller laken over. Sett på lokk og sett glasset i kjøleskapet.

Ta opp appelsinskallet dagen før du skal bruke det og la det tørke på en rist. Legg et stykke bakepapir under risten for å ikke søle på benken. Dekk appelsinskallet med bakepapir. Neste dag kan du skjære det i strimler eller terninger.

* Tips:
- strø over godt med sukker og spis det som godteri eller bruk som kakepynt eller fyll i kaker og gjærbakst
- skjær appelsinskallet i tykke strimler, smelt sjokolade over et vannbad og dypp skallet i sjokoladen. La det tørke på en rist eller bakepapir/plastfolie. Vips har du julegodteri!
- følg samme fremgangsmåte når du skal lage sukat. Bruk sitron-, lime- og evt. klementinskall. Press saften ut av sitron og lime, så skraper du ut så mye fruktkjøtt og det hvite inni skallet som mulig etter å ha gitt det et par oppkok.

:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...